Kérjük válasszon!

 

Festmények

 

Fotográfia

Bornemisza Géza (1884 - 1966)

Enteriőr gyümölcscsendélettel és madárkalitkával, 1919

Az alkotáshoz eredetiségigazolást adunk!

Önnek is van Bornemisza Géza képe?

Kérjen ingyenes értékbecslést, akár teljes hagyatékra is! Hasonló alkotását megvásároljuk készpénzért, átvesszük aukcióra vagy webgalériánkban kínáljuk.

Hogyan működik a webshop?

102x120 cm
olaj, vászon
jelezve jobbra lent: Bornemisza Géza 1919

14 400 000 Ft  
39 413 EUR / 45 751 USD / 42 155 CHF

Érdekli ez az alkotás?

- Hívjon minket:

Telefonszám megjelenítése
- Vagy
Írjon nekünk

Mégse
 • Legnagyobb magyar festménygyűjtemény
  Több mint 100.000 magyar művészi alkotás.

 • Eredetiségigazolás minden megvásárolt képhez
  Eredetiségigazolás minden megvásárolt képhez

 • Személyes megtekintés galériánkban
  Egyeztetés után a Kieselbach galéria és aukcióházban, Budapesten.

 • Ingyenes festmény értékbecslés
  Ingyenes festmény értékbecslés

Tanulmány

Matisse hivatalos tanítványa

Magyar vadak című Nemzeti Galériában megrendezett kiállítás tisztázta, hogy Matisse szűkebb tanítványi köréhez két magyar festő tartozott: Bornemisza Géza és Perlrott Csaba Vilmos. Sokan kerültek kapcsolatba a legnagyobb hatású fauve mesterrel, de az 1908-ban alapított iskoláját csak ők ketten látogatták. A posztimpresszionista alapokra itt rakódott rá a modern párizsi látásmód: a vad színkontrasztok és a festői formatorzítások. Bornemisza a 20. század első éveiben Nagybányán képezte magát, majd a híres párizsi magániskolában, a Julian Akadémián. A modern szellemiségre érzékeny külföldi piktorént rendszeresen megfordult az avantgárd legfontosabb mecénásának, Gertrude Steinnek a híres szalonjában a rue de Fleurus-ben. Matisse-szal akár itt is találkozott, azt viszont a mester saját kezű igazolásából tudjuk, hogy tanítványa volt: „Én, alulírott, bizonyítom, hogy Bornemisza Géza úr – aki mint tanítványom dolgozott műtermemben a múlt évben és az idén – kitűnt munkájának komolyságával és művészi tehetségével. Ennek igazolásául adom ezt a bizonyítványt. Henri Matisse, Paris, 1909. április 20.” Nemcsak ez a ritka dokumentum, hanem a hamarosan Budapestre települő művész csendéletei (pl. Csendélet izomemberrel, 1910 körül; Piros csészés csendélet, 1919) is egyértelműen tanúskodnak Matisse közelségéről: éles, mégis dallamos színkontrasztok, vöröshöz társított zöldek, megbillentett asztalsíkok és tömegként felfogott terítők. Hasonló jegyek térnek vissza a most vizsgált, még szintén a korai időszakában készített, 1919-es festményén, amelyen Bornemisza kinyitja az enteriőr terét az asztali csendélet körül, hagyva, hogy a franciás észjárás szerint szervezett erővonalak komplett egységgé szervezzék a képteret a limonádés kancsótól a zöld madárkalitkáig, a kárpitozott karosszék íveitől a pirosló almákig. A festmény az életmű – műkereskedelemben felbukkant – legnagyobb képe.

1919

1919-ben, a első világháborúból visszatérő Bornemisza Gézát – feltehetően a Matisse-akadémián szerzett tapasztalataiban bízva – a Tanácsköztársaság vezetői egy művészeti szabadiskola festészeti osztályának irányításával bízták meg. Az iskola egyik csoportja a nyár folyamán Kaposvárra költözött, ahol a fiatal tanulókat Bornemisza mellett Rippl-Rónai József és Vedres Márk vezette be a képzőművészet világába. A proletárdiktatúra bukását követő hónapok és évek történéseiről – szemben a párizsi tanuló időszakot – keveset tudunk. 1922-ben gyűjteményes kiállítást rendezhetett a kor egyik modern szellemiségű galériájában, a Belvederében. Az erről a kiállításról írt, Nyugatban közölt kritikájában méltatta Bálint Aladár az érett festői életművet: „E kiállítás biztató reménysége annak, hogy a majdnem egy évtizedes elszigeteltségünkben még nem sorvadtak el a nyugathoz vezető eleven és éltető szálak, még nem hullottunk ki végképp a kultúra nagy egyetemességéből és kedvezőbb időkben, kedvezőbb feltételek között a magyar képzőművészet is elfoglalhatja az őt méltán megillető helyet a nagy versengés világkoncertjében.”

Bornemisza Géza további alkotásai ajándék ötlet kategóriában

Hasonló alkotások

Készpénzes, azonnali megvételre keressük a felsorolt művészek kvalitásos alkotásait

Részletek

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön elsőként aukcióinkról, kiállításainkról és aktuális ajánlatainkról! Válassza ki az Önt érdeklő művészeket, stílusokat, témákat és kérje hírlevelünket, amelynek segítségével azonnal értesülhet a frissen beérkező művekről.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Értesüljön elsőként aukcióinkról, kiállításainkról és aktuális ajánlatainkról