Please choose!

 

Paintings

 

Photography

Berény, Róbert (1887 - 1953)

Zebegény, c. 1935

For this work of art, we provide certificate of origin!

Do you have a Berény, Róbert painting?

Please request free evaluation, even for a complete heritage. We would be happy to purchase your artwork similar to this, or sell it at an auction or provide it for sale at our web gallery.

How does the webshop operate?

70x90 cm
oil on canvas
Signed lower left: Berény, On the reverse: Magyar Nemzeti Galéria bírálati száma, Nemzeti Szalon raglap, BÁV raglap, Frankl felirat

19 200 000 Ft  
48 761 EUR / 52 066 USD / 47 307 CHF

Are you interested in this work of art?

- Call us:

Show Phone number
- or:
Write to us

Fields marked with * are required

Cancel

Themes:  Landscape Nature

Subject :  Landscape

Provenance: Earlier in the collection of Jenő Tarján, after in a private collection in Pécs

Exhibited: 1977: BÁV, 42. aukció (kat.28.), 1937: Képzőművészek Új Társasága jubiláris kiállítása, Nemzeti Szalon (kat. 25)

 • Biggest Hungarian painting collection
  More than 100.000 Hungarian works of art

 • We provide certificate work of origin for every purchased work of art
  We provide certificate work of origin for every purchased work of art

 • Personal viewing in the gallery
  After making an appointment in the Kieselbach Gallery in Budapest

 • Free painting valuation
  Free painting valuation

Study

IRODALOM

Képzőművészek Új Társasága jubiláris kiállításának katalógusa. Nemzeti Szalon, Budapest, 1937.

Oltványi-Ártinger Imre: Berény Róbert. Magyar Művészet, 1936, 67–72.

(e. a.): Berény Róbert új festményei. Ujság, 1937. március 7.

 

Zebegényi közösség

A világpolitikától megcsömörlő fővárosi festők közül Szőnyi István fedezte fel Zebegényt, a Dunakanyar szépséges ékkövét a 20-as években. A Gresham-kör számos szellemi társa követte ide hosszabb-rövidebb időre. A zebegényi alkotók a nagybányai figurális látványfestészet expresszív, foltokkal és valőrökkel játszó, humanista folytatását képviselték a 30-as, 40-es években. Szőnyi mellett Berény volt a zebegényi kolóniai legrangosabb művésze, aki 1934-től dolgozott a Dunakanyar-beli településen. A környékbeli alkotók művészete észrevétlen egymáshoz hangolódott, mint azt az Ujság korabeli kritikusa is észrevette: „A motívumok meg-megismétlődése más-más művészek munkáin, egymaga is stílusalakító folyamat. Másik stíluselőkészítő tényező az egy tájékon működő festők lelki rokonsága és barátsága. Ez magyarázza meg a Zebegényben dolgozó festők munkáinak bizonyos közös külső sajátosságait. (…) Berény Róbert ecsete alatt is elragadóan szép harmóniákká alakulnak az elmúlás évadjának bánattal itatott borongó színei.”

Beleérző foltköltészet

Berény nyughatatlan, intellektuális énje valósággal megpihent a vidéki táj ölén. A sematizált foltrendszerek dekoratív táncára épülő korábbi festői nyelve meglágyult, gördülékennyé, szinte simogatóvá vált. A most vizsgált tájképe egy bokros és erdős sávokkal tarkított íves völgyet ábrázol a meleg őszi napsütésben. A központi motívum egy rakott kőfalú, nádfedeles épület, ami valósággal beleolvad a domboldalba. Berény nem a táj leképezésével bajlódott, hanem a lírai szépségű foltrendszer megkomponálásával. Az avantgárd csattogós, agresszív vizualitása helyett csendes, férfias költészetet teremtett, mint több társa a Gresham-körben, olyan poétikus nyelvezetet, aminek megértéséhez beleérző szem szükséges. A hátoldal tanulsága szerint a festmény több helyen is szerepelt az elmúlt közel egy évszázadban. 1977-ben a BÁV aukcióján került eladásra Zebegényi táj címmel. Mivel egy töredékes Nemzeti Szalonos raglap is látható a kép vakkeretén, Berény pedig csak ritkán, a KUT tagjaként szerepelt az intézmény kiállításain, egyértelműen az 1937-es tárlaton szereplő szintén Zebegényi táj című kompozícióval azonosíthatjuk. Egy nagybetűs felirat szerint a Fränkl Szalonnál is megfordult.

Érzéki színképek

Ma már kevesen értik azt az érzékeny festőiséget, amit a Gresham-kör művészei műveltek. A kor hangadó műgyűjtője, Oltványi-Ártinger még pontosan tudta, miről szól az érett berényi piktúra: „Egészben lát, egészben koncipiál. Mélygyökerű életszeretete megakadályozta, hogy az izmusok felőrlő ereje és opponáló szándéka huzamosan magához láncolja. Anélkül, hogy részvétlenül ment volna el azon áramlatok mellett, amelyek minden vérbeli festőt felizgattak és állásfoglalásra kényszerítettek, kétségtelen eredményeikből csak annyit vett át, amennyit a régibb festészet tanulságaihoz haszonnal fűzhetett. (...) Nincs tematikus kötöttsége sem. Az élet gazdag jelenségeiből szabadon választja képötleteit és telt, teljes skálájú palettájának érzéki színképei engedelmes hangzattal állanak a festői közlés szolgálatába. Minthogy motívumait a természet és a felszabadult képzelet sugallják, képei egészséges életközelséget árasztanak abban a költői értelmezésben, amely az ábrázolást szellemivé, művészetté varázsolja.”

Similar works of art

We are looking for high quality works of the selected artists for immediate purchase.

Details

Newsletter

Subscribe to our newsletter to stay informed about upcoming auctions, exhibitions, and newly arrived works of art.