Please choose!

 

Paintings

 

Photography

Uitz, Béla (1887 - 1972)

Reading Woman, 1918

Themes:  Female Portrait Fashion, mode

  • We provide certificate work of origin for every purchased work of art
    We provide certificate work of origin for every purchased work of art

  • Personal viewing in the gallery
    After making an appointment in the Kieselbach Gallery in Budapest

  • Free painting valuation
    Free painting valuation

101x74,5 cm
oil on canvas
Signed upper left: Uitz Béla

Subject :  Portrait

Do you have any question?

Do you have a Uitz, Béla painting?

Please request free evaluation, even for a complete heritage. We would be happy to purchase your artwork similar to this, or sell it at an auction or provide it for sale at our web gallery.

  • Biggest Hungarian painting collection
    More than 100.000 Hungarian works of art

  • We provide certificate work of origin for every purchased work of art
    We provide certificate work of origin for every purchased work of art

  • Personal viewing in the gallery
    After making an appointment in the Kieselbach Gallery in Budapest

  • Free painting valuation
    Free painting valuation

Study

Modern nő klasszikus köntösben

Uitz Béla az 1910-es évek második felében egyszerre dolgozott az avantgárd MA társszerkesztőjeként és a múzeumi klasszikusok csodálójaként. Nemcsak a Kassák körét meghatározó friss izmusok tartották izgalomban, hanem folyamatosan látogatta a Szépművészeti Múzeumot, vizsgálva Tiziano, Velázquez, El Greco, Rembrandt és Grünewald képeit. Mikor végre – már sikeres pályakezdő művészként, akitől egyszerre vásárolt az állam, a főváros és a neves műgyűjtő, Nemes Marcell – eljutott Rómába, akkor Michelangelo és El Greco alkotásaira vetette rá magát. Az Olvasó nő magán hordja ezt az eredendő kettősséget. A modell egy modern értelmiségi figura, frizurája ugyanúgy láttatni engedi magas homlokát, mint Kassák extravagáns hajviselete, miközben egy barokk oltárkép női szentjeként burkolják a vaskos drapériából kialakított köntösök. (Feltehetőleg Uitz leggyakoribb ekkori modellje, felesége, Kassák Teréz látható a képen; nem véletlen hasonlít homloka bátyjáéra.)

Múzeumi kvalitás

Uitz Béla életműve – különleges pályafutása miatt – csak részleteiben ismert. A Kassák-féle avantgárd környezetből elindulva végül fél évszázadot töltött a szovjet-orosz művészeti világ „ölelésében”. Csak élete végén, 1970-ben tért haza Magyarországra. Korai korszakából – amikor ritka erővel párosította egymással a klasszikus festői tehetséget és az avantgárd szellemiséget – sok minden elveszett, sok a fehér folt. Ebbe a periódusba tartozik a közelmúltban felbukkant Olvasó nő is, az olyan korai remekekkel együtt, mint a Fekvő nő (1919) vagy a Leány serleggel (1919). Delikát színakkordjai, a narancsok, lilák és bordók egészen egyedi harmóniái sajátos ízt kölcsönöznek a festmények. Ez az a különleges modern kvalitás, ami miatt az Uitz-képek a világ múzeumainak féltve őrzött kincsei, a glasgow-i National Galleries of Scotlandtól kezdve, az oroszországi intézményeken (Puskin Múzeum, Ermitázs, Tretyakov Képtár stb.) át, a bécsi Albertináig.

Uitz, Béla works by the artist on the current auction

Similar works of art

We are looking for high quality works of the selected artists for immediate purchase.

Details

Newsletter

Subscribe to our newsletter to stay informed about upcoming auctions, exhibitions, and newly arrived works of art.