Please choose!

 

Paintings

 

Photography

Uitz, Béla (1887 - 1972)

Avant-Garde Landscape (Budapest, Beside Római Bath), 1917

For this work of art, we provide certificate of origin!

Do you have a Uitz, Béla painting?

Please request free evaluation, even for a complete heritage. We would be happy to purchase your artwork similar to this, or sell it at an auction or provide it for sale at our web gallery.

How does the webshop operate?

61x44 cm
Indian ink on cardboard
Signed lower left: 917 Uitz B, Signed on the reverse: Római fürdő mellett

3 200 000 Ft  
8 313 EUR / 9 009 USD / 8 222 CHF

Are you interested in this work of art?

- Call us:

Show Phone number
- or:
Write to us

Fields marked with * are required

Cancel
 • Biggest Hungarian painting collection
  More than 100.000 Hungarian works of art

 • We provide certificate work of origin for every purchased work of art
  We provide certificate work of origin for every purchased work of art

 • Personal viewing in the gallery
  After making an appointment in the Kieselbach Gallery in Budapest

 • Free painting valuation
  Free painting valuation

Study

Az avantgárd dinamikus erővonalai merész modern látomássá írják át a Római fürdő melletti lankás domboldalakat. Uitz Béla a legjobb fajta aktivista energiákkal fogalmazta át tüskés tusvonások kavalkádjává az idilli kultúrtájat. Papíralapú korai művészete csak az avantgárd élmezőny legjobbjaihoz mérhető, Nemes Lampérth robbanékony műveihez, Mattis Teutsch lírai látomásaihoz vagy sógora, Kassák Lajos képarchitektúráihoz.

A művész pályája kalandosan indult: 1908-ban vették fel a főiskolára, de az igazi iskolát végül az Epreskertben találta meg a fiatal Kmetty és Nemes Lampérth társaságában, akik renitens „modernistaként” ott studíroztak esténként. Az avantgárdizmus mellett Nemes Lampérthék figyelmet fordítottak a klasszikusokra is: főként a Szépművészeti Múzeum spanyol gyűjteményét tanulmányozták nagy szeretettel. A klasszika iránt egyre fogékonyabbá váló Uitz végül Olgyai Viktornál, a grafika tanszakon fejezte be tanulmányait, s az ott tanultak szellemében alkotta meg első jelentős szénrajzait. A kalandos indulást aztán rövidesen viharos sikerek követték: Uitz először 1914-ben állított ki az Ifjú Művészek Egyesületének harmadik kiállításán a Nemzeti Szalonban, ahol a megnyitón – a szintén kígyózó figuráiról ismert El Grecót is gyűjtő – Nemes Marcell megvásárolta Uitz teljes kollekcióját, s ez egy csapásra befutott művésszé avatta a fiatal grafikust.

Uitz festészeti expresszionizmusát – Nemes Lampérthoz hasonlóan – a papírműveken bontakoztatta ki; ahogy monográfusa, Bajkay Éva megállapította: „Bár korai festményei is külön albumot érdemelnének, a kortárs német művészekhez hasonlóan Uitz művészetében is elsősorban a grafika hozott újat – progresszív mondanivalóban és korszerű formában egyaránt.” Uitz nemzetközi formanyelven beszélő avantgárd munkái megtalálhatók számos nemzetközi múzeumban, a glasgow-i National Galleries of Scotlandtól kezdve oroszországi intézményeken (Puskin Múzeum, Ermitázs, Tretyakov Képtár stb.) át a bécsi Albertináig.

Similar works of art

We are looking for high quality works of the selected artists for immediate purchase.

Details

Newsletter

Subscribe to our newsletter to stay informed about upcoming auctions, exhibitions, and newly arrived works of art.