Kérjük válasszon!

 

Festmények

 

Fotográfia

Uitz Béla (1887 - 1972)

Olvasó nő, 1918

Témák:  női portré Divat-öltözködés Könyv-olvasás

  • Eredetiségigazolás minden megvásárolt képhez
    Eredetiségigazolás minden megvásárolt képhez

  • Személyes megtekintés galériánkban
    Egyeztetés után a Kieselbach galéria és aukcióházban, Budapesten.

  • Ingyenes festmény értékbecslés
    Ingyenes festmény értékbecslés

101x74,5 cm
olaj, vászon
Jelezve balra fent: Uitz Béla

Kategória:  Emberábrázolás

Kérdése van?

Önnek is van Uitz Béla képe?

Kérjen ingyenes értékbecslést, akár teljes hagyatékra is! Hasonló alkotását megvásároljuk készpénzért, átvesszük aukcióra vagy webgalériánkban kínáljuk.

  • Legnagyobb magyar festménygyűjtemény
    Több mint 100.000 magyar művészi alkotás.

  • Eredetiségigazolás minden megvásárolt képhez
    Eredetiségigazolás minden megvásárolt képhez

  • Személyes megtekintés galériánkban
    Egyeztetés után a Kieselbach galéria és aukcióházban, Budapesten.

  • Ingyenes festmény értékbecslés
    Ingyenes festmény értékbecslés

Tanulmány

Modern nő klasszikus köntösben

Uitz Béla az 1910-es évek második felében egyszerre dolgozott az avantgárd MA társszerkesztőjeként és a múzeumi klasszikusok csodálójaként. Nemcsak a Kassák körét meghatározó friss izmusok tartották izgalomban, hanem folyamatosan látogatta a Szépművészeti Múzeumot, vizsgálva Tiziano, Velázquez, El Greco, Rembrandt és Grünewald képeit. Mikor végre – már sikeres pályakezdő művészként, akitől egyszerre vásárolt az állam, a főváros és a neves műgyűjtő, Nemes Marcell – eljutott Rómába, akkor Michelangelo és El Greco alkotásaira vetette rá magát. Az Olvasó nő magán hordja ezt az eredendő kettősséget. A modell egy modern értelmiségi figura, frizurája ugyanúgy láttatni engedi magas homlokát, mint Kassák extravagáns hajviselete, miközben egy barokk oltárkép női szentjeként burkolják a vaskos drapériából kialakított köntösök. (Feltehetőleg Uitz leggyakoribb ekkori modellje, felesége, Kassák Teréz látható a képen; nem véletlen hasonlít homloka bátyjáéra.)

Múzeumi kvalitás

Uitz Béla életműve – különleges pályafutása miatt – csak részleteiben ismert. A Kassák-féle avantgárd környezetből elindulva végül fél évszázadot töltött a szovjet-orosz művészeti világ „ölelésében”. Csak élete végén, 1970-ben tért haza Magyarországra. Korai korszakából – amikor ritka erővel párosította egymással a klasszikus festői tehetséget és az avantgárd szellemiséget – sok minden elveszett, sok a fehér folt. Ebbe a periódusba tartozik a közelmúltban felbukkant Olvasó nő is, az olyan korai remekekkel együtt, mint a Fekvő nő (1919) vagy a Leány serleggel (1919). Delikát színakkordjai, a narancsok, lilák és bordók egészen egyedi harmóniái sajátos ízt kölcsönöznek a festmények. Ez az a különleges modern kvalitás, ami miatt az Uitz-képek a világ múzeumainak féltve őrzött kincsei, a glasgow-i National Galleries of Scotlandtól kezdve, az oroszországi intézményeken (Puskin Múzeum, Ermitázs, Tretyakov Képtár stb.) át, a bécsi Albertináig.

Uitz Béla korábbi aukciós alkotásai

Hasonló alkotások

Készpénzes, azonnali megvételre keressük a felsorolt művészek kvalitásos alkotásait

Részletek

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön elsőként aukcióinkról, kiállításainkról és aktuális ajánlatainkról!