Kérjük válasszon!

 

Festmények

 

Fotográfia

Uitz Béla (1887 - 1972)

Olvasó nő, 1918

Nézze meg, hogy mutatna a kép az Ön falán!

Próbálja ki
Látványtervező
Képkeret
Szoba
Képfeltöltés

Töltse fel saját szobájának fotóját, és nézze meg már most, hogy mutatna a falán!

Minimális képméret: 800 x 600 px

Feltöltés
Mégse
Kép mentése

Az alkotáshoz eredetiségigazolást adunk!

Önnek is van Uitz Béla képe?

Kérjen ingyenes értékbecslést, akár teljes hagyatékra is! Hasonló alkotását megvásároljuk készpénzért, átvesszük aukcióra vagy webgalériánkban kínáljuk.

Hogyan működik a webshop?

101x74,5 cm
olaj, vászon
Jelezve balra fent: Uitz Béla

29 500 000 Ft  
80 877 EUR / 95 798 USD / 86 869 CHF

Érdekli ez az alkotás?

- Hívjon minket:

+36 30 186 6362
- Vagy
Írjon nekünk

Mégse
 • Legnagyobb magyar festménygyűjtemény
  Több mint 100.000 magyar művészi alkotás.

 • Eredetiségigazolás minden megvásárolt képhez
  Eredetiségigazolás minden megvásárolt képhez

 • Személyes megtekintés galériánkban
  Egyeztetés után a Kieselbach galéria és aukcióházban, Budapesten.

 • Ingyenes festmény értékbecslés
  Ingyenes festmény értékbecslés

Tanulmány

Modern nő klasszikus köntösben

Uitz Béla az 1910-es évek második felében egyszerre dolgozott az avantgárd MA társszerkesztőjeként és a múzeumi klasszikusok csodálójaként. Nemcsak a Kassák körét meghatározó friss izmusok tartották izgalomban, hanem folyamatosan látogatta a Szépművészeti Múzeumot, vizsgálva Tiziano, Velázquez, El Greco, Rembrandt és Grünewald képeit. Mikor végre – már sikeres pályakezdő művészként, akitől egyszerre vásárolt az állam, a főváros és a neves műgyűjtő, Nemes Marcell – eljutott Rómába, akkor Michelangelo és El Greco alkotásaira vetette rá magát. Az Olvasó nő magán hordja ezt az eredendő kettősséget. A modell egy modern értelmiségi figura, frizurája ugyanúgy láttatni engedi magas homlokát, mint Kassák extravagáns hajviselete, miközben egy barokk oltárkép női szentjeként burkolják a vaskos drapériából kialakított köntösök. (Feltehetőleg Uitz leggyakoribb ekkori modellje, felesége, Kassák Teréz látható a képen; nem véletlen hasonlít homloka bátyjáéra.)

Múzeumi kvalitás

Uitz Béla életműve – különleges pályafutása miatt – csak részleteiben ismert. A Kassák-féle avantgárd környezetből elindulva végül fél évszázadot töltött a szovjet-orosz művészeti világ „ölelésében”. Csak élete végén, 1970-ben tért haza Magyarországra. Korai korszakából – amikor ritka erővel párosította egymással a klasszikus festői tehetséget és az avantgárd szellemiséget – sok minden elveszett, sok a fehér folt. Ebbe a periódusba tartozik a közelmúltban felbukkant Olvasó nő is, az olyan korai remekekkel együtt, mint a Fekvő nő (1919) vagy a Leány serleggel (1919). Delikát színakkordjai, a narancsok, lilák és bordók egészen egyedi harmóniái sajátos ízt kölcsönöznek a festmények. Ez az a különleges modern kvalitás, ami miatt az Uitz-képek a világ múzeumainak féltve őrzött kincsei, a glasgow-i National Galleries of Scotlandtól kezdve, az oroszországi intézményeken (Puskin Múzeum, Ermitázs, Tretyakov Képtár stb.) át, a bécsi Albertináig.

Uitz Béla további alkotásai ajándék ötlet kategóriában

Készpénzes, azonnali megvételre keressük a felsorolt művészek kvalitásos alkotásait

Részletek

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön elsőként aukcióinkról, kiállításainkról és aktuális ajánlatainkról! Válassza ki az Önt érdeklő művészeket, stílusokat, témákat és kérje hírlevelünket, amelynek segítségével azonnal értesülhet a frissen beérkező művekről.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Értesüljön elsőként aukcióinkról, kiállításainkról és aktuális ajánlatainkról