Please choose!

 

Paintings

 

Photography

Derkovits, Gyula (1894 - 1934)

At the Fount (Golden Age), 1921

Themes:  Female Nude Landscape Genre painting

  • We provide certificate work of origin for every purchased work of art
    We provide certificate work of origin for every purchased work of art

  • Personal viewing in the gallery
    After making an appointment in the Kieselbach Gallery in Budapest

  • Free painting valuation
    Free painting valuation

50x50 cm
oil on canvas
Unsigned

Reproduced: Körner Éva: Derkovits Gyula, Budapest, 1968.Oeuvre-catalogue, nbr. 227.; Molnos Péter: Derkovits. Szemben a világgal. Budapest, 2008, 12. kép

Subject :  Portrait

Do you have any question?

Do you have a Derkovits, Gyula painting?

Please request free evaluation, even for a complete heritage. We would be happy to purchase your artwork similar to this, or sell it at an auction or provide it for sale at our web gallery.

  • Biggest Hungarian painting collection
    More than 100.000 Hungarian works of art

  • We provide certificate work of origin for every purchased work of art
    We provide certificate work of origin for every purchased work of art

  • Personal viewing in the gallery
    After making an appointment in the Kieselbach Gallery in Budapest

  • Free painting valuation
    Free painting valuation

Study

Kezdetben vala Cézanne

„Kezdetben vala Cézanne” – írta egész biblikus módon Kállai Ernő, a legnagyobb modern magyar műkritikus. Az avantgárd botrányhősökkel a hátunk mögött ma már nehéz megérteni, hogy a 20. század eleji művészeknek milyen forradalmi újdonságot jelentett Cézanne festészete. Minden modern festői látásmódnak, ami szerkezetes, geometrizáló vonalak mentén bontja és értelmezi a látványt, az aix-i mester az ősapja. A most vizsgált, Derkovits Gyula által festett árkádiai kompozíció egyértelmű előképe Paul Cézanne Fürdőzők (1898–1905, Philadelphia Museum of Art) című remekműve. Nemcsak távoli reminiszcencia, hanem egyértelmű ihlető forrás: látható az összehajoló fák íve alá szervezett kompozíciós szerkezetben. Derkovits 1920 elején, kevéssel a vizsgált kép festése előtt, annak a Kmetty Jánosnak a műtermébe járt aktrajzolásra, aki a Párizsban látott Cézanne-művek és kubista élmények lázában égett.

Aranykor

A dús zöld vegetációjú tisztáson, a távolba vesző zord, havas hegycsúcsok előtt, egymás felé gótikus katedrálisok boltíveiként hajló – szinte csupasz – fatörzsek alatt áll a Férfi. Mint Ádám a Édenkertben, lehajtott fejjel, de magabiztosan. A kép előterében elfogódott klasszikus aktként ül Éva, miközben a forrásnál egy ló csillapítja szomját. A Teremtéstörténet észrevétlen változik át azzá a derűs görög Aranykorrá, ami az 1920-as évek eleji festészetnek legfontosabb referenciapontja volt. Ebbe a kubizáló, monumentális, mégis klasszikus Árkádiába menekült a Szőnyi-kör a világháború pusztítása után, és ide tartott velük a csoporthoz csak távoli szálakon kötődő Derkovits Gyula. Saját árkádiai világában – az 1920-as évek elején – idilli csoportba fűzött aktok pihennek, fürdőznek és szerelmeskednek.

Nyergesújfalui emlék

„Derkovits Árkádiája nem egy elvont, mitologikus táj, hanem az 1919-es év Nyergesújfaluja, Kernstok Károly idilli szabadiskolája. Itt dolgozott Derkovits és társai emlékezete szerint gyakran lelte örömét abban, ha egy fa árnyékából figyelhette, ahogy a többiek rajzolnak. E képén Derkovits helyett egy nőalak figyeli a kernstoki reminiszcenciákat keltő, fejét a patakra hajtó lovat. A nőben Dombai Viktóriát sejthetjük, Derkovits képeinek állandó szereplőjét, feleségét és egyetlen aktmodelljét. A piramidális kompozíció centrumában a lehajtott fejű, távoli figura pedig egyértelműen önéletrajzi ihletésű, aki – et in Arcadia ego – az egyetemes gond, bánat és szomorúság allegóriája” – írta a festményről tanulmányában Hornyik Sándor. Bár a Tanácsköztársaság rövid idején működő művésztelepet bezárták, Derkovits festményei – mint ez a kép is tanúskodik róla – még évekig ebből az utolsó boldog, idilli időszakból táplálkoztak. Nyersgesújfalu számára tényleg az Aranykor volt.

Derkovits, Gyula works by the artist on the current auction

*more_creations_of*

Similar works of art

We are looking for high quality works of the selected artists for immediate purchase.

Details

Newsletter

Subscribe to our newsletter to stay informed about upcoming auctions, exhibitions, and newly arrived works of art.