Kérjük válasszon!

 

Festmények

 

Fotográfia

Derkovits Gyula (1894 - 1934)

Forrásnál (Aranykor), 1921

Nézze meg, hogy mutatna a kép az Ön falán!

Próbálja ki
Látványtervező
Képkeret
Szoba
Képfeltöltés

Töltse fel saját szobájának fotóját, és nézze meg már most, hogy mutatna a falán!

Minimális képméret: 800 x 600 px

Feltöltés
Mégse
Kép mentése

Az alkotáshoz eredetiségigazolást adunk!

Önnek is van Derkovits Gyula képe?

Kérjen ingyenes értékbecslést, akár teljes hagyatékra is! Hasonló alkotását megvásároljuk készpénzért, átvesszük aukcióra vagy webgalériánkban kínáljuk.

Hogyan működik a webshop?

50x50 cm
olaj, vászon
Jelzés nélkül

18 750 000 Ft  
51 405 EUR / 60 888 USD / 55 214 CHF

Érdekli ez az alkotás?

- Hívjon minket:

+36 30 186 6362
- Vagy
Írjon nekünk

Mégse

Témák:  Női akt Tájkép Életkép akt aranykor

Kategória:  Emberábrázolás

Reprodukálva: Körner Éva: Derkovits Gyula, Budapest, 1968.Oeuvre-katalógus szám: 227., Molnos Péter: Derkovits. Szemben a világgal. Budapest, 2008, 12. kép

 • Legnagyobb magyar festménygyűjtemény
  Több mint 100.000 magyar művészi alkotás.

 • Eredetiségigazolás minden megvásárolt képhez
  Eredetiségigazolás minden megvásárolt képhez

 • Személyes megtekintés galériánkban
  Egyeztetés után a Kieselbach galéria és aukcióházban, Budapesten.

 • Ingyenes festmény értékbecslés
  Ingyenes festmény értékbecslés

Tanulmány

Kezdetben vala Cézanne

„Kezdetben vala Cézanne” – írta egész biblikus módon Kállai Ernő, a legnagyobb modern magyar műkritikus. Az avantgárd botrányhősökkel a hátunk mögött ma már nehéz megérteni, hogy a 20. század eleji művészeknek milyen forradalmi újdonságot jelentett Cézanne festészete. Minden modern festői látásmódnak, ami szerkezetes, geometrizáló vonalak mentén bontja és értelmezi a látványt, az aix-i mester az ősapja. A most vizsgált, Derkovits Gyula által festett árkádiai kompozíció egyértelmű előképe Paul Cézanne Fürdőzők (1898–1905, Philadelphia Museum of Art) című remekműve. Nemcsak távoli reminiszcencia, hanem egyértelmű ihlető forrás: látható az összehajoló fák íve alá szervezett kompozíciós szerkezetben. Derkovits 1920 elején, kevéssel a vizsgált kép festése előtt, annak a Kmetty Jánosnak a műtermébe járt aktrajzolásra, aki a Párizsban látott Cézanne-művek és kubista élmények lázában égett.

Aranykor

A dús zöld vegetációjú tisztáson, a távolba vesző zord, havas hegycsúcsok előtt, egymás felé gótikus katedrálisok boltíveiként hajló – szinte csupasz – fatörzsek alatt áll a Férfi. Mint Ádám a Édenkertben, lehajtott fejjel, de magabiztosan. A kép előterében elfogódott klasszikus aktként ül Éva, miközben a forrásnál egy ló csillapítja szomját. A Teremtéstörténet észrevétlen változik át azzá a derűs görög Aranykorrá, ami az 1920-as évek eleji festészetnek legfontosabb referenciapontja volt. Ebbe a kubizáló, monumentális, mégis klasszikus Árkádiába menekült a Szőnyi-kör a világháború pusztítása után, és ide tartott velük a csoporthoz csak távoli szálakon kötődő Derkovits Gyula. Saját árkádiai világában – az 1920-as évek elején – idilli csoportba fűzött aktok pihennek, fürdőznek és szerelmeskednek.

Nyergesújfalui emlék

„Derkovits Árkádiája nem egy elvont, mitologikus táj, hanem az 1919-es év Nyergesújfaluja, Kernstok Károly idilli szabadiskolája. Itt dolgozott Derkovits és társai emlékezete szerint gyakran lelte örömét abban, ha egy fa árnyékából figyelhette, ahogy a többiek rajzolnak. E képén Derkovits helyett egy nőalak figyeli a kernstoki reminiszcenciákat keltő, fejét a patakra hajtó lovat. A nőben Dombai Viktóriát sejthetjük, Derkovits képeinek állandó szereplőjét, feleségét és egyetlen aktmodelljét. A piramidális kompozíció centrumában a lehajtott fejű, távoli figura pedig egyértelműen önéletrajzi ihletésű, aki – et in Arcadia ego – az egyetemes gond, bánat és szomorúság allegóriája” – írta a festményről tanulmányában Hornyik Sándor. Bár a Tanácsköztársaság rövid idején működő művésztelepet bezárták, Derkovits festményei – mint ez a kép is tanúskodik róla – még évekig ebből az utolsó boldog, idilli időszakból táplálkoztak. Nyersgesújfalu számára tényleg az Aranykor volt.

Hasonló alkotások

Készpénzes, azonnali megvételre keressük a felsorolt művészek kvalitásos alkotásait

Részletek

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön elsőként aukcióinkról, kiállításainkról és aktuális ajánlatainkról! Válassza ki az Önt érdeklő művészeket, stílusokat, témákat és kérje hírlevelünket, amelynek segítségével azonnal értesülhet a frissen beérkező művekről.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Értesüljön elsőként aukcióinkról, kiállításainkról és aktuális ajánlatainkról