Kérjük válasszon!

 

Festmények

 

Fotográfia

Góth Imre (1893 - 1982)

Fiatal lány mandarinnal, 1931

Az alkotáshoz eredetiségigazolást adunk!

Önnek is van Góth Imre képe?

Kérjen ingyenes értékbecslést, akár teljes hagyatékra is! Hasonló alkotását megvásároljuk készpénzért, átvesszük aukcióra vagy webgalériánkban kínáljuk.

Hogyan működik a webshop?

36x28,5 cm
olaj, vászon
Jelezve jobbra lent: GI 1931

Ár kérésre

Érdekli ez az alkotás?

- Hívjon minket:

Telefonszám megjelenítése
- Vagy
Írjon nekünk

Mégse
 • Legnagyobb magyar festménygyűjtemény
  Több mint 100.000 magyar művészi alkotás.

 • Eredetiségigazolás minden megvásárolt képhez
  Eredetiségigazolás minden megvásárolt képhez

 • Személyes megtekintés galériánkban
  Egyeztetés után a Kieselbach galéria és aukcióházban, Budapesten.

 • Ingyenes festmény értékbecslés
  Ingyenes festmény értékbecslés

Tanulmány

Rendhagyó pályaív

 

A zsidó gyökerű szegedi családból származó Góth Imre festőművész pályafutása egészen rendhagyó. Fiatalon harcolt az első világháborúban, de utána már – a numerus clausus miatt – nem vették vissza a budapesti Képzőművészeti Főiskolára. A csalódottságában Berlinbe távozó művész egy őszi csoportos kiállításon – Koncert című képével – egy rangos szakmai díjat érdemelt ki 1921-ben, nagy ismertségre téve szert Németországban. Góth az új tárgyilagosság precizitását képviselő, hűvös fogalmazású portréival komolyan rangot vívott ki magának az 1920-as években. A Holbein és Dürer rajzos realizmusán felnőtt, illetve az Otto Dix-féle fanyar Neue Sachlichkeitért lelkesedő német művészeti közeg nagy örömmel fogadta a fiatal tehetséget. A magyar közönség leginkább az egykor Carl László gyűjteményében őrzött, 1928-as Art deco szépség című nő igéző realizmusáról ismerheti. (A kép szerepelt Molnos Péter A csábítás fegyvere című, 2018-as kötetének címlapján.)

 

Göring haragosa

 

A műkereskedelemben nagy ritkán felbukkanó Góth-képek miatt nehezen gondolnánk, hogy a magyar festő portréi – akárcsak Tamara de Lempicka art deco arcképei – rendszeresen feltűntek a kor divatos német magazinjainak címlapjain (Scherl's Magazin, UHU stb.). Felfigyelt tehetségére a rettegett nemzetiszocialista vezető, Hermann Göring is. Felkérte, hogy fessen róla és színésznő szeretőjéről portét 1934-ben. A nyakkendőben, házikabátban megfestett náci fővezér egy könyv felett üldögél karosszékében, késpenge élességgel megfestett arcvonásokkal és kifejezéstelen, jégkék szemekkel. Göring kifogásolta, hogy gombostűnyire szűkült pupillái árulkodnak – közismert – morfium-függőségéről. Góth azt válaszolta, hogy csak azt festheti, amit lát, majd gyorsan távozott. Az el nem fogadott náci portrét Góth Imre magával vitte Londonba, ahová a III. Birodalom térnyelése elől menekült. (Kérése szerinte meg kellett volna semmisíteni a képmást, de az pár éve felbukkant egy árverésen.)

 

Hírességek portretistája

 

Londonban kerülve portréi bejárást biztosítottak számára az elit köreibe. A magyar sajtó is tudósított arról, hogy Anthony Eden, a brit birodalom volt külügyminisztere – későbbi miniszterelnök – vele festette meg felesége arcmását. Az egyszerre sikkes, mégis metszően éles, realista stílusáról ismert Góth Imre természetszerűen sodródott közel a mozi világához. Festett egy elsőrangú, profilból készített, álmodozó portrét a híres német színésznőről, Lilian Harvey-ről (az 1928-as képét a Jugand magazin reprodukciójáról is ismerjük). De életrajzából azt is tudjuk, hogy Londonban a legendás filmrendezővel, Korda Sándorral dolgozott együtt. Bár a világháború kitörésekor internálták a Man-szigetre, az Egyesült Királyságban maradt hosszú élete végéig. Londonban hunyt el – nyolcvankilenc évesen – 1982-ben.

 

Art deco modellek

 

A most vizsgált festményen látható finom arcú fiatal női szépség ideális nyersanyag címlaphoz vagy reklámhoz. A modell divatosan rövidre vágott frizurájának tincsei rakoncátlanul hullámzanak, a precízen rajzolt – Góth Imre védjegyének számító – szemeivel a néző tekintetét keresni, miközben pajkosan harap bele az ujjai között tartott mandaringerezdbe. Hasonló aszimmetrikusan komponált, divatos art deco nőalakok kerültek a korabeli német magazinok címlapjaira, sok esetben épp Góth Imre jóvoltából, a jellegzetes GI monogrammal kísérve. A most vizsgált kép modellje Góth egyik legkedvesebb múzsája volt, visszatért az 1930-ban reprodukált egyik festményén is. A most vizsgált portré egy „kislányosabb”, kevésbé erotizált változata került fel a neves német képes magazin, az UHU 1932. októberi címlapjára. A most felbukkant kép jóvoltából egy kiváló darabbal bővült a magyar art deco portréfestészet mezőnye.

Hasonló alkotások

Készpénzes, azonnali megvételre keressük a felsorolt művészek kvalitásos alkotásait

Részletek

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön elsőként aukcióinkról, kiállításainkról és aktuális ajánlatainkról!