Kérjük válasszon!

 

Festmények

 

Fotográfia

Román György (1903 - 1981)

Az ablak, 1971

Az alkotáshoz eredetiségigazolást adunk!

Önnek is van Román György képe?

Kérjen ingyenes értékbecslést, akár teljes hagyatékra is! Hasonló alkotását megvásároljuk készpénzért, átvesszük aukcióra vagy webgalériánkban kínáljuk.

Hogyan működik a webshop?

100x125 cm
olaj, farost
Jelzés nélkül

Ár kérésre

Érdekli ez az alkotás?

- Hívjon minket:

Telefonszám megjelenítése
- Vagy
Írjon nekünk

Mégse

Kategória:  Színek, Realizmusok, Meglepetések

Kiállítva: • 1978. Műcsarnok, Budapest • 1988. Vigadó Galéria, Budapest

Reprodukálva: Kolozsváry Marianna: Román György. Román György Alapítvány – PolgArt Könyvkiadó Kft, 2001, Budapest. 34, 260, 303 o.

 • Legnagyobb magyar festménygyűjtemény
  Több mint 100.000 magyar művészi alkotás.

 • Eredetiségigazolás minden megvásárolt képhez
  Eredetiségigazolás minden megvásárolt képhez

 • Személyes megtekintés galériánkban
  Egyeztetés után a Kieselbach galéria és aukcióházban, Budapesten.

 • Ingyenes festmény értékbecslés
  Ingyenes festmény értékbecslés

Tanulmány

Román György (1903-1981) a II. világháború utáni festészet egyik legjelentősebb képviselője, egészen egyedi művészetének kulcsszava az élmény. Ennek hatására keletkezik a kép, s a mű ezt az élményt hivatott közvetíteni. Az élmény sokféle lehet. Például valami látott dolog (pesti bérház, táj, kislány kutyával, kirakat); hangulat (egy csavargás vagy a vurstli emléke); egy fantáziakép, illetve képzelettársítás (ólomkatona, a lelógó, fekete bajusz, a macskák). Román a legapróbb mozzanatokban megbúvó élményt is képes érzékelni és befogadni, mert egész életében megőrizte azt a rendkívüli fogékonyságot, amely a gyermekekre jellemző. Művészi világa annyira öntörvényű, önmagából fakadó, hogy semmilyen művészettörténeti kategóriába nem helyezhető. Siketnémaságából is adódó magánya ellenére a kor légkörében élt, érzékeny szelleme felfogta az őt körülvevő világ ellentmondásait, visszásságait. Képein ezek felett ítélkezik, a "piszok ellen" küzd, azt akarja az emberek belsejében is, a külső világban is megsemmisíteni.

Román György festészete – csakúgy mint a Londoni iskola meghatározó képviselőinél (Francis Bacon, Lucian Freund) - a hétköznapi életet ábrázolja. Központi eleme az ember, s egészen különleges módon, szinte expresszíven viszi fel a színeket, kezeli az ecsetet, s ennek nyomán csaknem kézzelfogható a a képfelület érzékisége és anyagszerűsége.

 

Az ablak Román festészetében különleges jelentőséggel bír. Egyrészt a bentről kifelé tekintés aspektusából van szerepe. A kisgyermekkorában egy darabig járóképtelen művész az ablakból, tehetetlenül nézegetve fedezte fel magának a világot. Ad hoc jelleggel, a gyermeki fantázia mentén nyert értelmet környezete. Ebből az ablakból indult különleges látásmódja, ahogy a világot értelmezte, az elesettségből szemlélve, hiperérzékenységgel  és a legmélyebb humánummal. Ő ebből az élete végéig megőrzött gyermeki tisztaságból, ha úgy tetszik ebből az ablakból tekintett a világra és látta, s művészetével láttatta a bűnöket.

Másrészt az ablak a kintről befele tekintés szempontjából is erősen jelen van Román gondolkodásában. Fantáziájától erősen hajtva, a várost járta és a komor villák, és bérházak ablakait figyelte, hogy az üveg mögött felfedezze a fenyegetést, amely ellen neki kötelességszerűen küzdenie kellett. Festményén megmutatja, amit ő különleges erkölcsi tisztaságából adódóan meglátott, hogy láthassuk mindannyian.

 

Román György tudta, hogy saját belső világa és az emberek közti szakadék túlságosan nagy. De a csend fogságából vágyott a megértésre, s küzdve próbált eljutni valóságos világunkhoz. Ám csodás belső rendjének humánumát, művészetének tisztaságát figyelembe véve, kissé szégyenkezve azt is kérdezhetnénk: mégis nem nekünk kellene-e küzdenünk, hogy közelebb kerülhessünk műveinek szinte fauve módon vad színvilágához és csaknem szürrealista álomvilágához.

 

Kolozsváry Marianna

Román György további alkotásai ajándék ötlet kategóriában

Hasonló alkotások

Készpénzes, azonnali megvételre keressük a felsorolt művészek kvalitásos alkotásait

Részletek

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön elsőként aukcióinkról, kiállításainkról és aktuális ajánlatainkról!