Kérjük válasszon!

 

Festmények

 

Fotográfia

Orvos András (1939 - )

Tulipánok, 1973

Az alkotáshoz eredetiségigazolást adunk!

Önnek is van Orvos András képe?

Kérjen ingyenes értékbecslést, akár teljes hagyatékra is! Hasonló alkotását megvásároljuk készpénzért, átvesszük aukcióra vagy webgalériánkban kínáljuk.

Hogyan működik a webshop?

90x100 cm
akril, olaj, vászon
Jelezve jobbra lent: Orvos András 1973

Ár kérésre

Érdekli ez az alkotás?

- Hívjon minket:

Telefonszám megjelenítése
- Vagy
Írjon nekünk

Mégse

Kategória:  Színek, Realizmusok, Meglepetések

Signed ont he reverse: autograph insciption

 • Legnagyobb magyar festménygyűjtemény
  Több mint 100.000 magyar művészi alkotás.

 • Eredetiségigazolás minden megvásárolt képhez
  Eredetiségigazolás minden megvásárolt képhez

 • Személyes megtekintés galériánkban
  Egyeztetés után a Kieselbach galéria és aukcióházban, Budapesten.

 • Ingyenes festmény értékbecslés
  Ingyenes festmény értékbecslés

Tanulmány

No. 1

 

Orvos András a 70-es években lépett pályára konceptualizmussal átszőtt, pop artos hangulatú festményeivel, amiken a biomorf, óriás szirmok találkoznak a kihagyásos képmezőkkel. Bár nemzedéki alapon az Iparterv-generációhoz tartozott, az Iparművészeti Főiskolán tanult textil szakon. Az 1969–1971 között működő, spontán szerveződő művészkör, a No. 1 csoport alapítótagja volt. A baráti társaság Petri-Galla Pál lakásán találkozott rendszeresen és a hivatalos művészeti rendszerrel szembeszálló, zsűrimentes kiállításokat szervezett. Orvos, a fiatal nemzedék tevékeny, Párizst megjárt képviselőjeként rendszeresen felbukkant a koncept színtér 70-es évek eleji gyűjtőpontján, a balatonboglári Kápolnában is. Itt szerepelt 1971-ben a pop artos kollázshatást a biomorf szirmokkal társító egyik festménye. A most felbukkant, 1973-as alkotásai ehhez a periódushoz tartoznak. Az érzéki, felnagyított növényi szirmok Georgia O'Keeffe női szeméremként fodrozódó orchideáit idézik, de – a népies, lokális motívumokat kereső ipartervesekhez, Nádler Istvánhoz vagy Keserü Ilonához hasonlóan – magyaros átiratban: tulipánként.

 

Pop art és tulipán

 

Bárdosi József művészettörténész elemezte így Orvos életművét: „A szürrealizmus utáni hiperrealizmus-csírákkal együtt bontották szirmaikat ezek az életvidám, de lírai virágképek a 70-es évek elején. Orvos András talán ismerte és felhasználta a kor divatáramlatait (pop art, hard edge és pattern painting), talán nem, mindenesetre biztos, hogy az egykori békéscsabai fiatal festőt nem a hazai fogyasztói társadalom reklámvilága és csomagkölteményei ihlették meg, bár kétségtelen, hogy motívumbeli rokonság Andy Warholhoz, kompozíciós technika Roy Lichtensteinhez, az erotikus töltet pedig a fürdőszoba képeiről ismert Tom Wesselmannhoz köti képi világát. Az élmény ennél egyszerűbb lehet, előbb kell gondolnunk a tulipános ládák motívumaira, az erkélyeket díszítő muskátlira és egyéb virágokra, mint a nyugati művészet naprakész ismeretére vagy utánzására.”

Orvos András további alkotásai ajándék ötlet kategóriában

Hasonló alkotások

Készpénzes, azonnali megvételre keressük a felsorolt művészek kvalitásos alkotásait

Részletek

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön elsőként aukcióinkról, kiállításainkról és aktuális ajánlatainkról!