Please choose!

 

Paintings

 

Photography

Rippl-Rónai, József (1861 - 1927)

My Mother, 1895

Themes:  Female Portrait love Family

  • We provide certificate work of origin for every purchased work of art
    We provide certificate work of origin for every purchased work of art

  • Personal viewing in the gallery
    After making an appointment in the Kieselbach Gallery in Budapest

  • Free painting valuation
    Free painting valuation

63x46,5 cm
oil on canvas
Signed lower right: 1895

Subject :  Portrait

Do you have any question?

Do you have a Rippl-Rónai, József painting?

Please request free evaluation, even for a complete heritage. We would be happy to purchase your artwork similar to this, or sell it at an auction or provide it for sale at our web gallery.

  • Biggest Hungarian painting collection
    More than 100.000 Hungarian works of art

  • We provide certificate work of origin for every purchased work of art
    We provide certificate work of origin for every purchased work of art

  • Personal viewing in the gallery
    After making an appointment in the Kieselbach Gallery in Budapest

  • Free painting valuation
    Free painting valuation

Study

Egy dupla kép titka

A kifinomult századvégi francia művészkörben a pasztell-képeknek valóságos kultusza alakult ki. Rippl-Rónai József hibátlan stílusérzékkel kapcsolódott ehhez a párizsias kifejezési módhoz. Ahogy Ödön öccsének írta 1884-ben, otthon nem értették ezt a választékos stílust: „különös sors jutott osztályrészemül, Pesten visszautasítják a képemet, Párizsban pedig kitüntetett híres festőknek kell corigálnom; mesterük lenni. Most már nem tudom, hogy ezeknek ment-e el az eszük, vagy a pestiek tespednek penészes butaságban.” A párizsiak jól tudták, hogy az intim hangulatú, érzékeny húrokon játszó portré műfajához a pasztellkréta semmi máshoz nem hasonlítható éteri derengése illik. A francia művészek vászonra kasírozták fel a papírra készített krétarajzokat, hogy így keretezhessék be őket. Amikor Rippl-Rónai egyik Párizsban készült, gyönyörű, 1896-os pasztellképének (Párizsi hölgy) megbontották a keretét, a kutatók meglepetten látták, hogy a hordozó vászon nem egy üres textilfelület, hanem egy pont egy évvel korábban készült olajfestmény. A nagy masnis ruhát hordó női alak alatt saját édesanyjának éteri érzékenységgel megfestett arcképe lapult!

Fiúi szeretet

A különös együttállás pszichologizáló olvasatra indítana, ha nem tudnánk, hogy Rippl-Rónai milyen szeretettel viszonyult szüleihez. Mindössze két évvel később festette – akkor már szerkezetesebb, posztimpresszionista stílusban – a Szüleim negyven évnyi házasság után című páros portréját (1897, Budapesti Történeti Múzeum), ami a magyar művészetben példátlan családi szeretetről tanúskodik. (Ellenpárként idézhetnénk Nemes Lampérth apjáról készített brutális ravatal-képét.) Rippl-Rónai mindegyik korszakában előszeretettel festette családját. Ennek az időszaknak az egyik leghíresebb képe, vitathatatlan főműve az Öreganyám című kompozíció (1894, Magyar Nemzeti Galéria), ami szürkébe és barnába burkolózva ábrázolja a festő idős nagyanyját. A képet ünnepelte a párizsi kritika, ezzel vívta ki Gauguin elismerését is, aki látta a Mars-mezei Szalon kiállításán. Letagadhatatlan annak a Whistlernek a hatása, akinek 1871-es Anyám arcképe című műve már Rippl-Rónai idejében ikonikusnak számított.

Smaragd költészet

A visszaemlékezésekből tudjuk, hogy Ripplné Knezevich Anna alacsony, félénk, galambszürke asszony volt; a festő mégis az akváriumi smaragdzöld nem e világi derengésével vonta körbe figuráját. A zöld – Munkácsyt idézően táncoló – ecsetvonások vibráló szőttessé varázsolják át a háttér egyszínű felületét. A delikát színharmóniák mestere, Rippl-Rónai a fekete ruhához és a halvány archoz ezt a smaragdzöldet társította édesanyja szembogarában is, különös izzást kölcsönözve tekintetének. „Egy portréba egy egész életet lehet belelehelni – írta Neuilly-ből szüleinek egyik 1895-ös levelében – és a lelkivilágát az illetőnek teljesen meg lehet világítani”.

Rippl-Rónai, József works by the artist on the current auction

*more_creations_of*

Similar works of art

We are looking for high quality works of the selected artists for immediate purchase.

Details

Newsletter

Subscribe to our newsletter to stay informed about upcoming auctions, exhibitions, and newly arrived works of art.