Kérjük válasszon!

 

Festmények

 

Fotográfia

Rippl-Rónai József (1861 - 1927)

Édesanyám, 1895

Témák:  női portré szeretet Család anya édesanya

  • Eredetiségigazolás minden megvásárolt képhez
    Eredetiségigazolás minden megvásárolt képhez

  • Személyes megtekintés galériánkban
    Egyeztetés után a Kieselbach galéria és aukcióházban, Budapesten.

  • Ingyenes festmény értékbecslés
    Ingyenes festmény értékbecslés

63x46,5 cm
olaj, vászon
Jelezve jobbra lent: 1895

Kategória:  Emberábrázolás

Kérdése van?

Önnek is van Rippl-Rónai József képe?

Kérjen ingyenes értékbecslést, akár teljes hagyatékra is! Hasonló alkotását megvásároljuk készpénzért, átvesszük aukcióra vagy webgalériánkban kínáljuk.

  • Legnagyobb magyar festménygyűjtemény
    Több mint 100.000 magyar művészi alkotás.

  • Eredetiségigazolás minden megvásárolt képhez
    Eredetiségigazolás minden megvásárolt képhez

  • Személyes megtekintés galériánkban
    Egyeztetés után a Kieselbach galéria és aukcióházban, Budapesten.

  • Ingyenes festmény értékbecslés
    Ingyenes festmény értékbecslés

Tanulmány

Egy dupla kép titka

A kifinomult századvégi francia művészkörben a pasztell-képeknek valóságos kultusza alakult ki. Rippl-Rónai József hibátlan stílusérzékkel kapcsolódott ehhez a párizsias kifejezési módhoz. Ahogy Ödön öccsének írta 1884-ben, otthon nem értették ezt a választékos stílust: „különös sors jutott osztályrészemül, Pesten visszautasítják a képemet, Párizsban pedig kitüntetett híres festőknek kell corigálnom; mesterük lenni. Most már nem tudom, hogy ezeknek ment-e el az eszük, vagy a pestiek tespednek penészes butaságban.” A párizsiak jól tudták, hogy az intim hangulatú, érzékeny húrokon játszó portré műfajához a pasztellkréta semmi máshoz nem hasonlítható éteri derengése illik. A francia művészek vászonra kasírozták fel a papírra készített krétarajzokat, hogy így keretezhessék be őket. Amikor Rippl-Rónai egyik Párizsban készült, gyönyörű, 1896-os pasztellképének (Párizsi hölgy) megbontották a keretét, a kutatók meglepetten látták, hogy a hordozó vászon nem egy üres textilfelület, hanem egy pont egy évvel korábban készült olajfestmény. A nagy masnis ruhát hordó női alak alatt saját édesanyjának éteri érzékenységgel megfestett arcképe lapult!

Fiúi szeretet

A különös együttállás pszichologizáló olvasatra indítana, ha nem tudnánk, hogy Rippl-Rónai milyen szeretettel viszonyult szüleihez. Mindössze két évvel később festette – akkor már szerkezetesebb, posztimpresszionista stílusban – a Szüleim negyven évnyi házasság után című páros portréját (1897, Budapesti Történeti Múzeum), ami a magyar művészetben példátlan családi szeretetről tanúskodik. (Ellenpárként idézhetnénk Nemes Lampérth apjáról készített brutális ravatal-képét.) Rippl-Rónai mindegyik korszakában előszeretettel festette családját. Ennek az időszaknak az egyik leghíresebb képe, vitathatatlan főműve az Öreganyám című kompozíció (1894, Magyar Nemzeti Galéria), ami szürkébe és barnába burkolózva ábrázolja a festő idős nagyanyját. A képet ünnepelte a párizsi kritika, ezzel vívta ki Gauguin elismerését is, aki látta a Mars-mezei Szalon kiállításán. Letagadhatatlan annak a Whistlernek a hatása, akinek 1871-es Anyám arcképe című műve már Rippl-Rónai idejében ikonikusnak számított.

Smaragd költészet

A visszaemlékezésekből tudjuk, hogy Ripplné Knezevich Anna alacsony, félénk, galambszürke asszony volt; a festő mégis az akváriumi smaragdzöld nem e világi derengésével vonta körbe figuráját. A zöld – Munkácsyt idézően táncoló – ecsetvonások vibráló szőttessé varázsolják át a háttér egyszínű felületét. A delikát színharmóniák mestere, Rippl-Rónai a fekete ruhához és a halvány archoz ezt a smaragdzöldet társította édesanyja szembogarában is, különös izzást kölcsönözve tekintetének. „Egy portréba egy egész életet lehet belelehelni – írta Neuilly-ből szüleinek egyik 1895-ös levelében – és a lelkivilágát az illetőnek teljesen meg lehet világítani”.

Rippl-Rónai József korábbi aukciós alkotásai

Rippl-Rónai József további alkotásai

Hasonló alkotások

Készpénzes, azonnali megvételre keressük a felsorolt művészek kvalitásos alkotásait

Részletek

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön elsőként aukcióinkról, kiállításainkról és aktuális ajánlatainkról!