Kérjük válasszon!

 

Festmények

 

Fotográfia

Vaszary János (1867 - 1939)

Párizsi modell (Fekvő akt piros szőnyegen), 1930-as évek

Az alkotáshoz eredetiségigazolást adunk!

Önnek is van Vaszary János képe?

Kérjen ingyenes értékbecslést, akár teljes hagyatékra is! Hasonló alkotását megvásároljuk készpénzért, átvesszük aukcióra vagy webgalériánkban kínáljuk.

Hogyan működik a webshop?

30,5x40 cm
Oil on canvas
Unsigned

Ár kérésre

Érdekli ez az alkotás?

- Hívjon minket:

Telefonszám megjelenítése
- Vagy
Írjon nekünk

Mégse

Jelezve a hátoldalon: Ez a kép férjem műve Özv. Vaszary Jánosné Fekvő akt

 • Legnagyobb magyar festménygyűjtemény
  Több mint 100.000 magyar művészi alkotás.

 • Eredetiségigazolás minden megvásárolt képhez
  Eredetiségigazolás minden megvásárolt képhez

 • Személyes megtekintés galériánkban
  Egyeztetés után a Kieselbach galéria és aukcióházban, Budapesten.

 • Ingyenes festmény értékbecslés
  Ingyenes festmény értékbecslés

Tanulmány

Párizsi budoárok világa

 

„A pillanatnyi kábulatok felhajtása, a beteg lázas nyugtalanságával lüktető élet, a késő éjjeli órákat beragyogó, örökös, karneválra emlékeztető bengáli tüzek, a revükben a női mezítelen szépségek babiloni felvonulása és diadala” – írta körül híres esszéjében Vaszary János az őt magával ragadó érzést, amikor az art deco születésének évében ellátogatott Párizs forgatagába. Vaszary ekkor tért vissza a századelő után ismét a francia fővárosba, ahol egykor magába szívta a kivételesen könnyed, elegáns festőiséget. A most vizsgált képén ebből a franciás, frivol piktúrából adott leckét. Az apró gyöngyszemet a lángoló vörös és a fekete izgatott, szenvedélytől fűtött, modernista redukáltsággal feldobott színfoltjai határozzák meg. Ezt a szűk kettősre hangolt színskálát egészíti ki a fehérlő női akt testét modelláló tintazöld sraffozás, a komplementer tónussal téve vibrálóvá a kompozíciót. A karjait kívánatosan összefonó, magassarkús cipővel érzékien játszó nőalakban ott kísért a párizsi budoárok fülledt hangulata, a libertinusok erotikus regényeitől Manet szemérmetlen Olympiájátig.

 

Erotika a piros szőnyegen

 

Vaszary különösen érzékeny festői szeme nyughatatlan kereste a szokatlan látószögeket. Bár számtalan portrét és vidám társasági eseményt festett életében, különösen vonzódott a hátulról „meglesett” nőalakokhoz. Elegáns delnők fordulnak a horizont felé, úriasszonyok ülnek tüntetően háttal a nézőnek, érzékien elfekvő aktok fúrják fejüket a párnába. Nem véletlen került a Nemzeti Galéria Vaszary-katalógusának címoldalára a Nő csíkos fürdőruhában című jelenet (1930, MNG), a tengerparti fövenyen üldögélő, nyakszirtjét és hátát mutató, dekoratív art deco nővel, akinek bubifrizuráját pár ecsetvonással érzékelteti. Hasonlóan rejti el arcát a most vizsgált festményen látható modell, hogy csak fekete Kleopátra-haját lássa a néző, illetve a maga érzékiségében elnyúló formás, kéjes örömöket kínáló idomait. Sok esetben Vaszaryt csak az elforduló nő titokzatossága és a különös látószög vonzotta, ez esetben a tiszta erotikum kendőzetlen – bár áradó festőiségbe burkolt – kifejezése.

 

Vaszary János további alkotásai ajándék ötlet kategóriában

Hasonló alkotások

Készpénzes, azonnali megvételre keressük a felsorolt művészek kvalitásos alkotásait

Részletek

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön elsőként aukcióinkról, kiállításainkról és aktuális ajánlatainkról! Válassza ki az Önt érdeklő művészeket, stílusokat, témákat és kérje hírlevelünket, amelynek segítségével azonnal értesülhet a frissen beérkező művekről.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Értesüljön elsőként aukcióinkról, kiállításainkról és aktuális ajánlatainkról