Please choose!

 

Paintings

 

Photography

Lotz, Károly (1833 - 1904)

Hungarian Landscape with Horses, c. 1860

For this work of art, we provide certificate of origin!

Do you have a Lotz, Károly painting?

Please request free evaluation, even for a complete heritage. We would be happy to purchase your artwork similar to this, or sell it at an auction or provide it for sale at our web gallery.

How does the webshop operate?

22.5x32 cm
Oil on canvas
Signed lower right: Lotz K

Price on request

Are you interested in this work of art?

- Call us:

Show Phone number
- or:
Write to us

Fields marked with * are required

Cancel
 • Biggest Hungarian painting collection
  More than 100.000 Hungarian works of art

 • We provide certificate work of origin for every purchased work of art
  We provide certificate work of origin for every purchased work of art

 • Personal viewing in the gallery
  After making an appointment in the Kieselbach Gallery in Budapest

 • Free painting valuation
  Free painting valuation

Study

LOVAS NEMZET

Feszty Árpád mesélte el azt a kedves anekdotát, hogy a hessen-homburgi nagyhercegségben született Lotz Károly, mikor özveggyé vált magyar édesanyjával hazatért Magyarországra, miként rajzolt egy lovat „kicsiny pajtásainak nagy örömére és bámulatára”. A kis Károly rajzát kiakasztották az iskola falára, hiszen – ahogy Feszty írja – a romlatlan gyermeki ösztön „formát adott valaminek, ami lelköknek kedves”. Bár a művészkolléga elbeszélőstílusában sok a korabeli sallang, az nem véletlen, hogy a romantikus 19. század közepi magyar közönség annyira beleszeretett Lotz lovaiba. Lotz Petőfit követi, ahogy Feszty írja: „bejárja az Alföldet és minden eddigi művészi nevelése ellenére világosnak látja az eget, szépnek és nemesnek az egyszerű parasztot. A legelő lóban is szép, nemes, majdnem klasszikus vonalakat érez (...).”

A LOVAK LELKÉNEK DOKTORA

Lotz hosszú és gazdag pályafutása lovakkal indult. A Magyar Nemzeti Galéria őrzi azt az orosz lovaskatonákat ábrázoló akvarelljét, amely az első pesti művészeti tanoda, Marastoni Jakab festőiskolájának 1848-as emlékkönyvében található. Lotz Marastoni után a bécsi Karl Rahl tanítványául szegődött, tőle sajátította el a freskókészítés tudományát, amit később több száz pesti pérpalotában kamatoztatott a kor ünnepelt festőfejelmeként. Pályakezdését viszont a négylábúak szegélyezték: a fiatal festő annyi remek lóábrázolással lépett színre, hogy a Pesti Napló kritikusa már azt gyanította, hogy állatfestő lesz belőle. Nem lett igaza, de az tény, hogy ő a magyar festészet legjobb „lópszichológusa”.

CSALÁDI BÉKE

Lotz megértő szeretettel ábrázolja a patásokat, amint családot alkotva csoportosulnak össze a pusztában, egymás közelségét keresve legelészve a rónán, egymás hátára fektetve fejüket. Híres kompozíciója, a Magyar Nemzeti Galériában őrzött Ménes a zivatarban (1862) az ikonikus alföldi gémeskút körül összebújó riadt hátasokat ábrázolja. A most kalapács alá kerülő, kiváló minőségű kabinetképénél a festő leguggol a földre, hogy alulról tekintsen fel a horizontra kivetülő lovak csoportjára. A jelenetet nem szaggatja szenvedély, Lotz érzékeny beleérző-képességgel vetíti bele a családi béke rezzenéstelen nyárközepi nyugalmát az egymás közvetlen közelében legelésző, nyereg nélkül, a maguk természetes formájában ábrázolt állatok békés társaságába.

Similar works of art

We are looking for high quality works of the selected artists for immediate purchase.

Details

Newsletter

Subscribe to our newsletter to stay informed about upcoming auctions, exhibitions, and newly arrived works of art.