Please choose!

 

Paintings

 

Photography

Mednyánszky, László (1852 - 1919)

Evening Lights, c. 1900

Themes:  Light-shadow Lights Nature

  • We provide certificate work of origin for every purchased work of art
    We provide certificate work of origin for every purchased work of art

  • Personal viewing in the gallery
    After making an appointment in the Kieselbach Gallery in Budapest

  • Free painting valuation
    Free painting valuation

96.5x124.5 cm
oil on canvas
Signed lower right: Őszinte barátja Mednyánszky

Subject :  Landscape

Do you have any question?

Do you have a Mednyánszky, László painting?

Please request free evaluation, even for a complete heritage. We would be happy to purchase your artwork similar to this, or sell it at an auction or provide it for sale at our web gallery.

  • Biggest Hungarian painting collection
    More than 100.000 Hungarian works of art

  • We provide certificate work of origin for every purchased work of art
    We provide certificate work of origin for every purchased work of art

  • Personal viewing in the gallery
    After making an appointment in the Kieselbach Gallery in Budapest

  • Free painting valuation
    Free painting valuation

Study

Aranyló koraőszi táj: a fák zöld lombjai megfogyatkoztak, itt is, ott is a sárga járja át. A csendesen csordogáló lusta folyó szinte állni látszik, mintha holtág lenne, amiben végérvényesen megfeneklettek az áradás idején idehordott uszadékfák. Az árnyékok visszahúzódnak a fák közé, ahogy a távozó nap derengő fénye aranysárga jelenéssé lényegíti át a szétnyíló lombok között gomolygó ködöt. Se embernek, se állatnak nincs nyoma. Mintha a különleges éjszaka-közeli hangulatnak egyetlen tanúja lenne csak, a művész maga, a regényes magyar tájakat elvásott bakkanácsban járó Mednyánszy báró. „Mednyánszky az ember itthon se nagyon ismerős; nagy társaságba régóta nem jár, művész-társai közt is ritkán fordul meg. Egy bagolyvárban lakik, félig a fellegek közt; (...) rendes társasága: a felhők, szél s az erdő sűrűje(...). (...) Egyike a leggyöngédebb lelkeknek, akik valaha a földön éltek, s akik csak félig élnek a földön. Micsoda tökéletes művész, s a tájképfestésnek mily nagy poétája” – írta róla a Hét kritikusa, Ambrus Zoltán 1904-ben.  

Mednyánszky túláradó emberszeretetéről kortársai regéket meséltek. Ezt a képet is „őszinte barátjaként” szignálta valamelyik műértő ismerősének, átadva vele egyik látomását. Ahogy a regényes életrajzát lejegyző Malonyay Dezső vetette papírra: „Hosszú évek óta kószálja be ilyen módon a földeket és évek óta ajándékozza nekünk a tiszta víziókat, amik lelkében az elemi környezetből összeszövődtek. Sosem vettük észre, hogy sikereivel törődött volna. Ő egészen elmerül az ő ködös, opálos, színek tűzétől zománcos világába, amelyben nincs semmi kiállítás, sem vevő, sem kritika, sem elismerés, hanem csupa nagy sziklás hegy, kopár antidiluviális [özönvíz előtti] görgetegekkel, a légnyomástól reszkető, bíborban ragyogó vizekkel, sőt, majdnem tragikusan rőt perjével, a hegyderékba kapaszkodó borzas fakísértetekkel, alkonyodó naptányérral, amely foszladozó föllegeken át színezüstté sápad, míg lenn a kihalt odvak, megroppant sziklaszerkezetek alján lebeg a csönd, mint egykoron az Úr a nagy vizek fölött.”

Mednyánszky, László works by the artist on the current auction

*webshop_creations_of*

*more_creations_of*

Similar works of art

We are looking for high quality works of the selected artists for immediate purchase.

Details

Newsletter

Subscribe to our newsletter to stay informed about upcoming auctions, exhibitions, and newly arrived works of art.