Kérjük válasszon!

 

Festmények

 

Fotográfia

Mednyánszky László (1852 - 1919)

Esti fények, 1900 körül

Témák:  fény-árnyék Fények Természet alkony

  • Eredetiségigazolás minden megvásárolt képhez
    Eredetiségigazolás minden megvásárolt képhez

  • Személyes megtekintés galériánkban
    Egyeztetés után a Kieselbach galéria és aukcióházban, Budapesten.

  • Ingyenes festmény értékbecslés
    Ingyenes festmény értékbecslés

96.5x124.5 cm
olaj, vászon
Jelezve jobbra lent: Őszinte barátja Mednyánszky

Kategória:  Tájkép

Kérdése van?

Önnek is van Mednyánszky László képe?

Kérjen ingyenes értékbecslést, akár teljes hagyatékra is! Hasonló alkotását megvásároljuk készpénzért, átvesszük aukcióra vagy webgalériánkban kínáljuk.

  • Legnagyobb magyar festménygyűjtemény
    Több mint 100.000 magyar művészi alkotás.

  • Eredetiségigazolás minden megvásárolt képhez
    Eredetiségigazolás minden megvásárolt képhez

  • Személyes megtekintés galériánkban
    Egyeztetés után a Kieselbach galéria és aukcióházban, Budapesten.

  • Ingyenes festmény értékbecslés
    Ingyenes festmény értékbecslés

Tanulmány

Aranyló koraőszi táj: a fák zöld lombjai megfogyatkoztak, itt is, ott is a sárga járja át. A csendesen csordogáló lusta folyó szinte állni látszik, mintha holtág lenne, amiben végérvényesen megfeneklettek az áradás idején idehordott uszadékfák. Az árnyékok visszahúzódnak a fák közé, ahogy a távozó nap derengő fénye aranysárga jelenéssé lényegíti át a szétnyíló lombok között gomolygó ködöt. Se embernek, se állatnak nincs nyoma. Mintha a különleges éjszaka-közeli hangulatnak egyetlen tanúja lenne csak, a művész maga, a regényes magyar tájakat elvásott bakkanácsban járó Mednyánszy báró. „Mednyánszky az ember itthon se nagyon ismerős; nagy társaságba régóta nem jár, művész-társai közt is ritkán fordul meg. Egy bagolyvárban lakik, félig a fellegek közt; (...) rendes társasága: a felhők, szél s az erdő sűrűje(...). (...) Egyike a leggyöngédebb lelkeknek, akik valaha a földön éltek, s akik csak félig élnek a földön. Micsoda tökéletes művész, s a tájképfestésnek mily nagy poétája” – írta róla a Hét kritikusa, Ambrus Zoltán 1904-ben.  

Mednyánszky túláradó emberszeretetéről kortársai regéket meséltek. Ezt a képet is „őszinte barátjaként” szignálta valamelyik műértő ismerősének, átadva vele egyik látomását. Ahogy a regényes életrajzát lejegyző Malonyay Dezső vetette papírra: „Hosszú évek óta kószálja be ilyen módon a földeket és évek óta ajándékozza nekünk a tiszta víziókat, amik lelkében az elemi környezetből összeszövődtek. Sosem vettük észre, hogy sikereivel törődött volna. Ő egészen elmerül az ő ködös, opálos, színek tűzétől zománcos világába, amelyben nincs semmi kiállítás, sem vevő, sem kritika, sem elismerés, hanem csupa nagy sziklás hegy, kopár antidiluviális [özönvíz előtti] görgetegekkel, a légnyomástól reszkető, bíborban ragyogó vizekkel, sőt, majdnem tragikusan rőt perjével, a hegyderékba kapaszkodó borzas fakísértetekkel, alkonyodó naptányérral, amely foszladozó föllegeken át színezüstté sápad, míg lenn a kihalt odvak, megroppant sziklaszerkezetek alján lebeg a csönd, mint egykoron az Úr a nagy vizek fölött.”

Mednyánszky László korábbi aukciós alkotásai

*webshop_creations_of*

Mednyánszky László további alkotásai

Hasonló alkotások

Készpénzes, azonnali megvételre keressük a felsorolt művészek kvalitásos alkotásait

Részletek

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön elsőként aukcióinkról, kiállításainkról és aktuális ajánlatainkról!