Kérjük válasszon!

 

Festmények

 

Fotográfia

Uitz Béla (1887 - 1972)

Avantgárd táj (Budapest, Római fürdő mellett), 1917

Az alkotáshoz eredetiségigazolást adunk!

Önnek is van Uitz Béla képe?

Kérjen ingyenes értékbecslést, akár teljes hagyatékra is! Hasonló alkotását megvásároljuk készpénzért, átvesszük aukcióra vagy webgalériánkban kínáljuk.

Hogyan működik a webshop?

61x44 cm
Tus, karton
Jelezve balra lent: 917 Uitz B, Jelezve a hátoldalon: Római fürdő mellett

3 200 000 Ft  
8 144 EUR / 8 748 USD / 7 975 CHF

Érdekli ez az alkotás?

- Hívjon minket:

Telefonszám megjelenítése
- Vagy
Írjon nekünk

Mégse
  • Legnagyobb magyar festménygyűjtemény
    Több mint 100.000 magyar művészi alkotás.

  • Eredetiségigazolás minden megvásárolt képhez
    Eredetiségigazolás minden megvásárolt képhez

  • Személyes megtekintés galériánkban
    Egyeztetés után a Kieselbach galéria és aukcióházban, Budapesten.

  • Ingyenes festmény értékbecslés
    Ingyenes festmény értékbecslés

Tanulmány

Az avantgárd dinamikus erővonalai merész modern látomássá írják át a Római fürdő melletti lankás domboldalakat. Uitz Béla a legjobb fajta aktivista energiákkal fogalmazta át tüskés tusvonások kavalkádjává az idilli kultúrtájat. Papíralapú korai művészete csak az avantgárd élmezőny legjobbjaihoz mérhető, Nemes Lampérth robbanékony műveihez, Mattis Teutsch lírai látomásaihoz vagy sógora, Kassák Lajos képarchitektúráihoz.

A művész pályája kalandosan indult: 1908-ban vették fel a főiskolára, de az igazi iskolát végül az Epreskertben találta meg a fiatal Kmetty és Nemes Lampérth társaságában, akik renitens „modernistaként” ott studíroztak esténként. Az avantgárdizmus mellett Nemes Lampérthék figyelmet fordítottak a klasszikusokra is: főként a Szépművészeti Múzeum spanyol gyűjteményét tanulmányozták nagy szeretettel. A klasszika iránt egyre fogékonyabbá váló Uitz végül Olgyai Viktornál, a grafika tanszakon fejezte be tanulmányait, s az ott tanultak szellemében alkotta meg első jelentős szénrajzait. A kalandos indulást aztán rövidesen viharos sikerek követték: Uitz először 1914-ben állított ki az Ifjú Művészek Egyesületének harmadik kiállításán a Nemzeti Szalonban, ahol a megnyitón – a szintén kígyózó figuráiról ismert El Grecót is gyűjtő – Nemes Marcell megvásárolta Uitz teljes kollekcióját, s ez egy csapásra befutott művésszé avatta a fiatal grafikust.

Uitz festészeti expresszionizmusát – Nemes Lampérthoz hasonlóan – a papírműveken bontakoztatta ki; ahogy monográfusa, Bajkay Éva megállapította: „Bár korai festményei is külön albumot érdemelnének, a kortárs német művészekhez hasonlóan Uitz művészetében is elsősorban a grafika hozott újat – progresszív mondanivalóban és korszerű formában egyaránt.” Uitz nemzetközi formanyelven beszélő avantgárd munkái megtalálhatók számos nemzetközi múzeumban, a glasgow-i National Galleries of Scotlandtól kezdve oroszországi intézményeken (Puskin Múzeum, Ermitázs, Tretyakov Képtár stb.) át a bécsi Albertináig.

Hasonló alkotások

Készpénzes, azonnali megvételre keressük a felsorolt művészek kvalitásos alkotásait

Részletek

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön elsőként aukcióinkról, kiállításainkról és aktuális ajánlatainkról!