Kérjük válasszon!

 

Festmények

 

Fotográfia

Márffy Ödön (1878 - 1959)

Konstruktív táj

Az alkotáshoz eredetiségigazolást adunk!

Önnek is van Márffy Ödön képe?

Kérjen ingyenes értékbecslést, akár teljes hagyatékra is! Hasonló alkotását megvásároljuk készpénzért, átvesszük aukcióra vagy webgalériánkban kínáljuk.

Hogyan működik a webshop?

56 × 70 cm
Olaj, vászon
Jelezve jobbra lent: Márffy Ödön

Ár kérésre

Érdekli ez az alkotás?

- Hívjon minket:

Telefonszám megjelenítése
- Vagy
Írjon nekünk

Mégse

Oeuvre-szám: 4.4.1.3.

Reprodukálva: Rockenbauer Zoltán: Márffy. Életműkatalógus. Makláry Artworks, Budapest–Párizs, 2006, 349.

 • Legnagyobb magyar festménygyűjtemény
  Több mint 100.000 magyar művészi alkotás.

 • Eredetiségigazolás minden megvásárolt képhez
  Eredetiségigazolás minden megvásárolt képhez

 • Személyes megtekintés galériánkban
  Egyeztetés után a Kieselbach galéria és aukcióházban, Budapesten.

 • Ingyenes festmény értékbecslés
  Ingyenes festmény értékbecslés

Tanulmány

Irodalom

Pátzay Pál: Márffy Ödön művészete. Paul Gordon, Berlin, é. n. [1928].

Zolnay László: Márffy. Corvina, Budapest, 1966.

Passuth Krisztina: Márffy Ödön. Corvina, Budapest, 1978.

Magyar vadak Párizstól Nagybányáig 1906–1914. Szerk.: Passuth Krisztina – Szücs György, Magyar Nemzeti Galéria, Budapest, 2006.

Rockenbauer Zoltán: Márffy. Életműkatalógus. Makláry Artworks, Budapest–Párizs, 2006.

Rockenbauer Zoltán: Márffy Ödön. Kossuth–Magyar Nemzeti Galéria, Budapest, 2015.

 

A Magyar Nemzeti Galéria 2008-as nagy Moholy-Nagy-kiállításán a korai, 1918–19-es képek kontextusát olyan magyar festők művei teremtették meg, mint Bortnyik Sándor, Uitz Béla, Nemes Lampérth József vagy éppen Márffy Ödön. A Moholy-féle korai, dadaista-konstruktivista tájélmény pontos megfelelője a most felbukkant Márffy-tájkép is. A kompozíciót a szántások sávjaival keresztülcsíkozott parcellák geometrikus rendje határozza meg. A sárgák, rózsaszínek és lilák a zöld barázdák között rajzolnak ki egy nagy X jelet. Ez az energikus avantgárd „kereszteződés” szervezi maga köré az egész festményt. Az előtérben fauve-os vadsággal jellemzett figurák hajladoznak, jobbra egy kerekeskút és egy púderpink szénakazal. A háttér geometrikus mintázatú domboldala szinte közvetlenül az előtérből nő ki. A csíkok színes takarója mögött a keresztirányba futó országutat – a perspektívának engedelmeskedve egyre kisebb – fák szegélyezik. A távolban jegenyék sorakoznak, mögöttük lilás-rózsaszínes kékségbe vész egy monumentális méretű hegység.

Márffy megingathatatlan művészettörténeti pozícióját a Nyolcak kiállításain való részvétellel vívta ki a maga számára. Először Kernstok nyergesi birtokán gyűltek össze a modern – „neós” vagy „fauve-os” – művészek, mindenekelőtt a párizsi avantgárd szellemiséget Nagybányára hazahozó Czóbel Béla és a „neoimpresszionizmusra” fogékony fiatal barátai (Czigány Dezső, Orbán Dezső, Pór Bertalan, Perlrott Csaba Vilmos stb.). Ehhez a csapathoz csatlakozott a franciás tanultságú Márffy, akinek a festészete a Nyolcak korszakában, 1909 és az első világháború kitörése közötti időszakban folyamatos átalakuláson esett át. Művészetére mindenekelőtt a francia fauvizmus hatott a maga spontán ecsetkezelésével, primitivista figuráival és ragyogóan vad színfoltjaival. De a harsány, éles hangú fauve szólamok mellé beszüremkedett Cézanne mély tónusa, a szilárdan gravitált szerkesztési mód. A stílusbeli metamorfózis mellett a Márffy-féle formaképzés alapját a lágyan hajladozó, dallamos erővonalak határozták meg. A nagy kivételt az első világháború kezdete körüli időszak jelenti, amikor a kubisztikusan szerkesztett, hegyesszögekben megtörő kristályvonalak szervezik a műveit. Ilyen a későbbi címadásukkal már az avantgárdhoz kötött Konstruktív táj (1913, Magyar Nemzeti Galéria) vagy a Konstruktív önarckép (1914, Magyar Nemzeti Galéria). A most vizsgált festményt – bár a monográfus szerint pár évvel később keletkezett – egyértelműen ehhez a műtárgycsoporthoz köti az avantgárd ritmus szerint felépített, unikálisan modern kompozíció.

Hasonló alkotások

Készpénzes, azonnali megvételre keressük a felsorolt művészek kvalitásos alkotásait

Részletek

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön elsőként aukcióinkról, kiállításainkról és aktuális ajánlatainkról!