Kérjük válasszon!

 

Festmények

 

Fotográfia

Márffy Ödön (1878 - 1959)

Csendélet szőlővel (Kék harmóniák), 1930-as évek

Az alkotáshoz eredetiségigazolást adunk!

Önnek is van Márffy Ödön képe?

Kérjen ingyenes értékbecslést, akár teljes hagyatékra is! Hasonló alkotását megvásároljuk készpénzért, átvesszük aukcióra vagy webgalériánkban kínáljuk.

Hogyan működik a webshop?

45x38 cm
Olaj, vászon
Jelezve jobbra lent: Márffy Ödön

Ár kérésre

Érdekli ez az alkotás?

- Hívjon minket:

Telefonszám megjelenítése
- Vagy
Írjon nekünk

Mégse

Témák:  szőlő harmónia kompozíció gyümölcscsendélet

Kategória:  Csendélet

Stílus:  Nyolcak

Proveniencia: egykor Francois Gachot gyűjteményében

  • Legnagyobb magyar festménygyűjtemény
    Több mint 100.000 magyar művészi alkotás.

  • Eredetiségigazolás minden megvásárolt képhez
    Eredetiségigazolás minden megvásárolt képhez

  • Személyes megtekintés galériánkban
    Egyeztetés után a Kieselbach galéria és aukcióházban, Budapesten.

  • Ingyenes festmény értékbecslés
    Ingyenes festmény értékbecslés

Tanulmány

Szőlőfürtök költészete

Az Esti Kurír kritikusa, Boross Mihály pontosan megragadta Márffy Ödön kései festészetének sejtelmes költészetét 1930-as kiállítása kapcsán: „Márffy festészete a drámából a szférikus lírába enyhült, s talán azt mondhatjuk, hogy ma a levegőt, a párázó, opálos színek ragyogásában izzó levegőt s e párákon átszűrendő színek sejtelmes varázsát festi.” Az opálos színek ragyogását látjuk a most vizsgált csendéleten is. Zamatos, hamvas őszi zöld szőlőfürt áll a kompozíció kellős közepén, egy megdöntött fehér porcelántányéron. Körülötte az École de Paris szellemében „fellehelt”, festői foltköltészetbe vesző abrosz. A háttérben egy sötét rámás tükör, amiben bebarnult szemekkel visszhangzik a központi szőlőfürt. A későnyári napfény ragyogását magukba gyűjtő zöld szőlőszemek olyan csodálatos átalakuláson mennek át a lugas mélyén, a Szamóca utcai villa kerti asztalán, Márffy ecsetje alatt, ahogy a fürtök borrá nemesednek az értő borászok kezei között, a hordók mélyén.

A francia attasé gyűjteménye

A festmény egykori tulajdonosa a Budapesten élő kultúrdiplomata Francois Gachot volt, aki a 20. század derekán a francia követségen dolgozott attaséként. (A kép Franciaországból került haza a közelmúltban.) A diplomáciai munka mellett Gachot élénk kapcsolatot ápolt a pesti művelt értelmiséggel, a Nyugat íróival és a modern szellemiségű festőkkel, köztük a Singer és Wolfner kiadót megöröklő és vezető Farkas Istvánnal. Számos tanulmányt és kötetet írt a hazai kulturális életről, de tanított a Képzőművészeti Főiskolán is. Barátságot kötött számos alkotóval, Czóbel Bélától, Berény Róberten és Bernáth Aurélon át, Márffy Ödönig. Gachot cikket is írt Márffy művészetéről, az 1942-es, Tamás Galériában rendezett kiállítása kapcsán a Gazette Hongrie számára. Egykori műgyűjteményében a most vizsgált Márffy-csendélet magyar modernek és francia klasszikusok műveivel függött együtt a falakon.

 

 

Hasonló alkotások

Készpénzes, azonnali megvételre keressük a felsorolt művészek kvalitásos alkotásait

Részletek

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön elsőként aukcióinkról, kiállításainkról és aktuális ajánlatainkról!