Please choose!

 

Paintings

 

Photography

Böhm, Pál (1839 - 1905)

The Hofbräuhaus in Munich (Frequenters)

For this work of art, we provide certificate of origin!

Do you have a Böhm, Pál painting?

Please request free evaluation, even for a complete heritage. We would be happy to purchase your artwork similar to this, or sell it at an auction or provide it for sale at our web gallery.

How does the webshop operate?

62,5x75,5 cm
oil on canvas
Signed lower right: Jellemző alaktanulmányok a müncheni udvari sörház törzsvendégeiből Fest Böhm Pál

3 840 000 Ft  
9 264 EUR / 9 723 USD / 9 164 CHF

Are you interested in this work of art?

- Call us:

Show Phone number
- or:
Write to us

Fields marked with * are required

Cancel

Themes:  Hospitality Munich

Subject :  Life

Stamp on the back: Malerleinwand-Fabrik von A. Schutzmann in Munich

Provenance: Once in an Austrian private collection

 • Biggest Hungarian painting collection
  More than 100.000 Hungarian works of art

 • We provide certificate work of origin for every purchased work of art
  We provide certificate work of origin for every purchased work of art

 • Personal viewing in the gallery
  After making an appointment in the Kieselbach Gallery in Budapest

 • Free painting valuation
  Free painting valuation

Study

Magyar siker Münchenben

Böhm Pál ünnepelt mesternek számított a bajor fővárosban, érzékeny ecsettel megfestett, „egzotikusan” magyaros karaktereivel tett szert világhírre. Lyka Károlytól tudjuk, hogy friss képei egyből a műteremből, „félig száraz állapotban vándoroltak főképp Amerika felé”, de sok került a Szépművészeti Múzeumba, illetve német közgyűjteményekbe is. Monográfia híján még mindig Lykára támaszkodva tudjuk, hogy müncheni műterme városszerte nevezetességnem számított, mert „34 éven át az odatévedő látogató azt hihette, hogy a pesti Néprajzi Múzeum egyik termét tolták át ide. Már az udvarban rogyadozott egy parasztszekér, amelyet a mester egy tiszamenti tanyáról vagy talán inkább valamely vándorcigánytól szerzett. Ez azután mint pittoreszk elem szerepelgetett Böhm festményein. (…) A fogason bográcsok és bögrék, egy másikon gatyák, szűrök, kanászkalapok, cigányrongyok. Csupa hiteles példány, amelyeket a mester nem kis fáradsággal gyűjtött”. A most felbukkant festmény tanúskodik arról, hogy Böhm nem csak a hazai karaktereket importálta a nemzetközi műtárgypiacra, hanem a helyi figurákat is érzékeny szemmel örökítette meg.

Rejtett tartalék

A finomszövésű, minőségi vászon a neves müncheni festékkellék-gyártónál, Schutzmann-nál készült a hátoldalon még ma is látható pecsét tanulsága szerint. A magyar festészet egyik titkos tartalékát a külföldön élő, nagy sikereket elérő művészek hazaszivárgó képei jelentik. Ez nemcsak a 20. századi modern mesterekre igaz, hanem olyan alkotókra is, mint László Fülöp vagy éppen Böhm Pál, akiknek magas kvalitású műveik keresett ritkaságnak számítanak a hazai műtárgypiacon. Bár László Fülöp a brit elit portretistájaként vált világhírűvé, Böhm pedig a müncheni akadémikusok neves mestereként, mégis Lászlónak ismerjük életképét a legendás müncheni sörcsarnokról (A Hofbräuhaus Münchenben, 1892, MNG). Böhm Pál most hazaérkező, eddig ismeretlen zsánere ugyanott játszódik (csak még a 19. század végi átépítés előtt): a híres-neves Hofbräuhausban. Bár a belső udvaron, a hordók között üldögélő-bóbiskoló alakok és a kezükben tartott cserépkorsók egyértelművé teszik, a részletekre mindig odafigyelő Böhm maga jegyezte fel a kép jobb alsó sarkába: „Jellemző alak tanulmányok a Müncheni Udvari sörház törzsvendégeiből”.

Hofbräuhaus am Platzl

A világ leghíresebb tavernájának számító Hofbräuhaus am Platzl eredeti, késő középkori csarnokát V. Vilmos építtette 1589-ben az udvar sörigényének kielégítésére. Az évszázadok során a Hofbräuhaus mintájára elterjedt sörcsarnokok a bajor társasági élet kitüntetett helyszíneivé váltak. Mozartot is elvarázsolta az – akkor még a széles közönség előtt meg nem nyitott – műintézmény, a közelben írta meg az Idomeneo című operáját, első alkalommal helyettesítve az ünnepélyes barokk operaforma szereplőit hús-vér figurákkal. Az ivóban a 19. század elejétől összesereglő polgárokat ugyanúgy felkereste a forradalomra készülő Lenin, mint az amerikai elnök John F. Kennedy. Ma is több mint száz csoport ül össze időről időre a faasztalok körül, miközben a legrégebbi asztaltársaság több mint hét évtizede jár vissza, kortyolva a bajor tisztasági törvények szerint készített aranyszínű Hofbräut. A mai HB sörök címkéjén is a Hofbräuhaus épületnek középkorias tömbje látható.

Munkácsy nyomában

A nagyváradi születésű Böhm Pál hosszú utat járt be, mire Münchenben neves festővé vált. Színtársulati díszletfestőként indult, majd másolta a bécsi Belvedere remekeit, utána rövid ideig iskolát működtetett Aradon (keze alól került ki Paál László!), egy ideig portrézásból és oltárképekből élt, majd 1871-ben végre hozzájutott egy miniszteri ösztöndíjhoz, aminek segítségével kijutott álmai városába, a pezsgő művészi közegéről ismert Münchenbe. A pályáját lejegyzetelő Olgyai Viktor írta meg, hogy abban a szerencsés pillanatba érkezett a bajor fővárosba, amikor a „népies iránti érdek éber volt, különösen ha az bizonyos novellisztikus vonással, etnografiailag hű mezben jelentkezett.” Böhm érzékeny karakterábrázoló képessége megjelenik a most vizsgált festményen is. A Munkácsyt idéző, feketéllő barna tónusba ágyazott színekkel előadott jeleneten tipikus bajor sörivó figurák szerepelnek.

Artworks at auction

Böhm, Pál's futher works of art

Similar works of art

We are looking for high quality works of the selected artists for immediate purchase.

Details

Newsletter

Subscribe to our newsletter, and be informed about our upcoming auctions, exhibitions and newly arrived works of art. You can also select artists, styles, subjects you like to get more relevant information!