Kérjük válasszon!

 

Festmények

 

Fotográfia

Korga György (1935 - 2002)

Golden Age (Dilemma), 1967

Az alkotáshoz eredetiségigazolást adunk!

Önnek is van Korga György képe?

Kérjen ingyenes értékbecslést, akár teljes hagyatékra is! Hasonló alkotását megvásároljuk készpénzért, átvesszük aukcióra vagy webgalériánkban kínáljuk.

Hogyan működik a webshop?

90 × 125 cm
Olaj, farost
Jelezve jobbra lent: Korga 967, Hátoldalon: kiállítási raglap töredék és autográf felirat

Ár kérésre

Érdekli ez az alkotás?

- Hívjon minket:

Telefonszám megjelenítése
- Vagy
Írjon nekünk

Mégse
 • Legnagyobb magyar festménygyűjtemény
  Több mint 100.000 magyar művészi alkotás.

 • Eredetiségigazolás minden megvásárolt képhez
  Eredetiségigazolás minden megvásárolt képhez

 • Személyes megtekintés galériánkban
  Egyeztetés után a Kieselbach galéria és aukcióházban, Budapesten.

 • Ingyenes festmény értékbecslés
  Ingyenes festmény értékbecslés

Tanulmány

Irodalom

Láncz Sándor: Gondolatok egy kiállítás kapcsán. Művészet, 1964/7., 45.

Szabadi Judit: Korga György kiállítása a Mednyánszky teremben. Művészet, 1964/7., 42–44.

Perneczky Géza: A magyar „szür-naturalizmus” problémája. In.: Perneczky Géza: Tanulmányút a pávakertbe. Magvető, 1969, 78–104.

Sámathy Tamás: Nem mindegy, hogy merre csavarodnak a felhők. Beszélgetés Korga György festőművésszel. Mai Magazin, 1984. február

Korga György festőművész története, Magyarország 2001 – Családi krónikák, 2001, magyar ismeretterjesztő sorozat (35')

 

A néző kapkodja a szemét a szürnaturalista részletgazdagság előtt állva. Próbálja egyenként sorra venni a jellegzetes korgai pop art tűzijáték egyes elemeit. A burjánzó, megfolyatott szürkés lakkfelhő közepén újságcímlapok sorakoznak. Korga vette a korabeli fogyasztói társadalom színes felületeit, a – gyakran nyugat-német – magazinok fedőlapjait, és frappáns fogalmi ellentétpárokat rajzot fel velük: divat és háború, szakralitás és pop kultúra, aranykor és 20. század. Az 1967-es esztendő felvillanó újságképekben elmesélve: nevető címlapmodellek, éneklő zenészek, mellettük egy pisztolyokkal dekorált aranyozott Madonna-ikon, egy bőrnadrágos cowboy, egy gitáros beatnik és egy gettó-emlék. Középen ballonkabátos nőalak siet, feje helyén applikált absztrakt vászonformával, szinte füstté válva a kabátszárnya alól kigomolygó szürnaturalista festékfolyással találkozva. Az egymásra rétegzett címlapokat sablonnal festett sziluettek, címfestő betűk, számok és emblémák írják felül. Korga a rá jellemző precizitással dolgozta ki a részleteket, a bizánci ikon stílusimitációjától a ballonkabát gombjait díszítő érme-szerű profilokig. A mikroszkopikus realizmust máshol felcserélte a gyűrt rongyokkal cuppogtatott felszínnel vagy a szabad folyást kapó, elterülő lakkfesték gomolygásával. Az elmúlt évtizedek hazai pop art kutatása előtt eddig rejtőzködött Korga művészete. Pedig a „nemzetközi pop” helyi akcentusokat kereső megközelítésmódjába tökéletesen beleillene ez a szürnaturalizmussal érintkező, nagy méretű kompozíció is. Gazdag felülete és összetett szimbolikája a korgai életmű kiemelkedő remekévé avatja, aminek méltó helye lenne a magyar pop art fontos alkotásai között.

Hasonló alkotások

Készpénzes, azonnali megvételre keressük a felsorolt művészek kvalitásos alkotásait

Részletek

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön elsőként aukcióinkról, kiállításainkról és aktuális ajánlatainkról!