Kérjük válasszon!

 

Festmények

 

Fotográfia

Móricz Margit (1902 - 1990)

Galaktikus macskák, 1969

Az alkotáshoz eredetiségigazolást adunk!

Önnek is van Móricz Margit képe?

Kérjen ingyenes értékbecslést, akár teljes hagyatékra is! Hasonló alkotását megvásároljuk készpénzért, átvesszük aukcióra vagy webgalériánkban kínáljuk.

Hogyan működik a webshop?

81x126 cm
Tempera, farost
Jelezve jobbra fent: Móricz 69

4 674 000 Ft  
11 930 EUR / 12 947 USD / 11 437 CHF

Érdekli ez az alkotás?

- Hívjon minket:

Telefonszám megjelenítése
- Vagy
Írjon nekünk

Mégse
  • Legnagyobb magyar festménygyűjtemény
    Több mint 100.000 magyar művészi alkotás.

  • Eredetiségigazolás minden megvásárolt képhez
    Eredetiségigazolás minden megvásárolt képhez

  • Személyes megtekintés galériánkban
    Egyeztetés után a Kieselbach galéria és aukcióházban, Budapesten.

  • Ingyenes festmény értékbecslés
    Ingyenes festmény értékbecslés

Tanulmány

Irodalom

  1. G.: Móricz Margit festményeinek kiállítása. Magyar Nemzet, 1966. június 22.

Női festő

Móricz Margit az egyre divatosabb két világháború közötti női festészet egyik közelmúltban felfedezett tehetsége. Vaszary János és Benkhard Ágoston tanítványaként járt a modernizált szellemiségű Képzőművészeti Főiskolára a 20-as években. 1926-ban elnyerte a Szinyei Társaság díját az ifjúsági kiállításon. Ezután külföldi tanulóévek következtek: három év Párizsban és három Algériában. Móricz azon kevés magyar művész közé tartozik, akik a festői Észak-Afrikában szívták magukba a szaharai napsütés vibráló színeit, ahogy August Macke Tunéziában, ahogy Matisse vagy egykor Delacroix Marokkóban. Móricz először 1936-ban, a Műterem Galéria kiállításán adott számot franciaországi és algériai tapasztalatairól. A hazai debütálás sikeres volt, 1938–1939-ben elnyerte a római ösztöndíjat. 1942-ben a Műbarátban állított ki, majd hosszabb kényszerű kihagyás következett, legközelebb csak a 60-as években jutott kiállítási lehetőséghez.

Vaszaryánus macskák

Magyar Nemzet kritikusa írta 1966-os kiállításáról: „Móricz Margit egykor Vaszary János tanítványa volt, s a vázlatos frissességű, közvetlen hangú Vaszary-képek elevensége fontos útmutatást jelentett számára. A művek kompozíciós alapját a hajlékonyan kanyargó kontúrvonalak adják, s e játékos könnyedségű rajzot a pasztellszínek csak lazán követik, nekiiramodva és el-elmaradva fogják körül a formákat. A rajz és a színek foltjai közt szabadon áramlik az üresen hagyott tér, fény és levegő itatja át így a kompozíciókat.” A „vaszaryánus” festőiség érhető tetten a most vizsgált alkotáson is. Két, elegáns kontúrokkal és érzékeny színfoltokkal jellemzett macska nyújtózkodik rajta, mögöttük-körülöttük pedig olyan galaktikusan pulzáló napfénysávok tekerednek, amelyek már a 60-as évek világát idézik.

Hasonló alkotások

Készpénzes, azonnali megvételre keressük a felsorolt művészek kvalitásos alkotásait

Részletek

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön elsőként aukcióinkról, kiállításainkról és aktuális ajánlatainkról!