Kérjük válasszon!

 

Festmények

 

Fotográfia

Csók István (1865 - 1961)

Felhők a víz felett (Duna, Mohács), 1905

Az alkotáshoz eredetiségigazolást adunk!

Önnek is van Csók István képe?

Kérjen ingyenes értékbecslést, akár teljes hagyatékra is! Hasonló alkotását megvásároljuk készpénzért, átvesszük aukcióra vagy webgalériánkban kínáljuk.

Hogyan működik a webshop?

88 × 105 cm
Olaj, vászon
Jelezve balra lent: Csók Mohács 905

Ár kérésre

Érdekli ez az alkotás?

- Hívjon minket:

Telefonszám megjelenítése
- Vagy
Írjon nekünk

Mégse
 • Legnagyobb magyar festménygyűjtemény
  Több mint 100.000 magyar művészi alkotás.

 • Eredetiségigazolás minden megvásárolt képhez
  Eredetiségigazolás minden megvásárolt képhez

 • Személyes megtekintés galériánkban
  Egyeztetés után a Kieselbach galéria és aukcióházban, Budapesten.

 • Ingyenes festmény értékbecslés
  Ingyenes festmény értékbecslés

Tanulmány

Irodalom

Lázár Béla: Csók István. Pécsi Napló, 1911. december 24., 50–53.

Ybl Ervin: Csók István jubiláris kiállítása. Budapesti Hírlap, 1935. január 6.

Farkas Zoltán: Csók István. Képzőművészeti Alap, Budapest, 1957.

Bálványok és démonok. Csók István (1865–1961) festészete. Szerk.: Gärtner Petra – Király Erzsébet, Szent István Király Múzeum, Székesfehérvár, 2013.

 

A müncheni iskolázottságú, Párizst ostromló Csók István az első világháború előtti években rendszeresen felbukkant Mohácson. Bár elsősorban a közeli sárközi falvak és a tiritarka sokácok jellegzetes népi világát kutatta, nem tudott ellenállni a látványos természeti jelenségeknek sem. Hosszú párizsi és rövid nagybányai tartózkodása alatt látta a plein air új festészeti diadalútját. A Pécsi Naplóban közölt hosszú portrécikkében a neves művészeti író, Lázár Béla emlékezett meg a századfordulón induló kísérletezéseiről: „Ott künn, Mohácson, Baranya megyében, Tolnában, ahol járt, sokáig kínlódott, míg megszokta a levegőlátást. Elvégre tizenhét esztendeig formalátáshoz szokott a szeme s a napfény formafelbontás erejét megérezni s megéreztetni, a világot a színfoltokból újra felépíteni, a reflexek kikeresésével a formákat megteremteni, ami mind a plein air festés dogmája, csak lassan és nehéz munka árán tanulható meg. […] Nagy munkát végzett, mert a múltjával került ellentétbe, s el kellett előbb felejtenie mindazt, amit addig – évtizedes gyakorlattal – megszerzett, újra látni, újra érezni kellett tanulnia, más színeket keverni, más palettát találni, szinte új szemet keresnie. […] A mindent összehangoló levegőtónus következetes végigvezetésének meghódításáért sokáig kellett viaskodnia.” Az 1905-ben készül, most vizsgált kép arról tanúskodik, hogy Csók pár év alatt tökéletesen elsajátította a plein air leckéjét. A szélvihar űzte felhők turneri elevenséggel kavarognak a víz felett. A Duna játékos okker-kék-fehér ecsetvonásokkal hullámzik. Ybl Ervinnek a kései Balaton-képek kapcsán írt gondolatai kívánkoznak ide: „Itt nincs semmi határozott forma, csak víz és lég, változó színjátékaiknak Csók tökéletes szabadsággal áldozhatott. Eltűnik a figurális motívum, melynek formáit, rajzát, szerkezetét színekkel is éreztetni kell, egyedül valeurérzéke, a színbenyomások finomságainak értékelése […] akárcsak Turnernél, Whistlernél és Monet-nál, akik életük végén szintén ilyen színszimfóniákat festettek.”

Hasonló alkotások

Készpénzes, azonnali megvételre keressük a felsorolt művészek kvalitásos alkotásait

Részletek

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön elsőként aukcióinkról, kiállításainkról és aktuális ajánlatainkról!