Kérjük válasszon!

 

Festmények

 

Fotográfia

Trauner Sándor Budapest, 1906 - 1993, Omonville-la-Petite

Alexandre Trauner

1921-1922 között a Haris közi szabadiskolában Rippl-Rónai József mellett tanult, majd a következő évben Podolini- Volkmann Artúr Váci úti festőiskoláját látogatta. 1924-ben beiratkozott a budapesti Képzőművészeti Főiskolára, ahol Csók István növendéke volt. A húszas évek közepén avantgárd csoportot alakított barátaival, Kepes Györggyel, Korniss Dezsővel, Hegedűs Bélával, Vajda Lajossal és Schubert Ernővel. Megismerkedett Kassák Lajossal és részt vett a Munka-kör tevékenységében. A hivatalos szankcióktól tartva - Csók István tanácsára - társaival együtt 1929-ben elhagyta Magyarországot. Párizsban telepedett le, ahol a festészet mellett a filmezés felé fordult. Kezdetben Lazare Meerson asszisztenseként dolgozott, majd többek között Jacques Prévert, Marcel Carné, s a tengerentúlról Orson Welles, Billy Wilder és Fred Zinnemann kérte fel díszlettervezőnek. Háromszor nyerte el a francia filmművészet legnagyobb elismerését, a César-díjat, 1960-ban Oscar-díjat kapott.

Irodalom:
Trauner ( Párizs), kiállítási kat., szerk. R. BAJKAY Éva, Budapest, Magyar Nemzeti Galéria, 1981. o
El mundo de Alexandre Trauner. Valladolid, 1999.

Önnek is van Trauner Sándor képe?

Kérjen ingyenes értékbecslést, akár teljes hagyatékra is! Hasonló alkotását megvásároljuk készpénzért, átvesszük aukcióra vagy online értékesítjük.

Kapcsolódó könyvek

Kapcsolódó fotók

Készpénzes, azonnali megvételre keressük a felsorolt művészek kvalitásos alkotásait

Részletek

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön elsőként aukcióinkról, kiállításainkról és aktuális ajánlatainkról! Válassza ki az Önt érdeklő művészeket, stílusokat, témákat és kérje hírlevelünket, amelynek segítségével azonnal értesülhet a frissen beérkező művekről.

Lépésről-lépésre

Világhírűvé tesszük a magyar festészetet!