Please choose!

 

Paintings

 

Photography

Pokoli Aranykor - Művházbuli (2017)

Passzio.hu

...avagy egy galéria bevállalja a lázadó idők falainak, zenéinek művészetét

Bő egy hétig volt látogatható az utóbbi évek egyik legérdekesebb kortárs kiállítása. A budapesti Kieselbach Galéria egy rendhagyó és múltidéző tárlatot hozott létre a magyar underground és punk kultúra nyolcvanas évekbeli plakátjaiból. Mindezeket megspékelte a kor nagy zenészeinek minikoncertjeivel, beszélgetésekkel, tárlatvezetéssel, valamint egy apró moziteremben történő érdekes vetítésekkel.

A megnyitón már korabeli jelmezekkel és díszletekkel kápráztatták el az érdeklődőket, akik annyian voltak, hogy tetemes részük be sem jutott az amúgy egyáltalán nem kicsi galériába, sokan az utcán várakoztak, míg odabent egy gombostűt sem lehetett volna leejteni.

Az egésznek olyan hangulata volt, mint egy harmincéves érettségi találkozónak. Múló arcok, szemüvegek, ráncok, jól (jobban) fésült hajak, vagy kopaszodó fejek néztek egymásra, néhol találgatva, hogy ki kicsoda, nagy flessekkel és aha-élményekkel.

new wave koncertplakátok magángyűjteményekből származnak. Szabó György és Szőnyei Tamás ezekből a gyűjteményekből, melynek legnagyobb része sajátjuk, egy fantasztikus és hatalmas könyvet állított össze Pokoli Aranykor címmel.

Zenélt ezekben a napokban Menyhárt JenőMüller Péter Sziámi Kirschner Péterrel, a Felevadduó Bárdos Deák Ágival és Farkas Zoltánnal (Megjegyzés: a cikk szerzője itt tévesen utal a Felevad duóra, hiszen utóbbi Müller Péter Sziámiból és Kirschner Péterből áll, Bárdos Deák Ági és Farkas Zoltán a Most mi van? duó nevű formációban léptek fel). A megnyitón Kieselbach TamásNyáry KrisztiánSzabó Győző beszélt, majd Szőnyei Tamás és Szabó György mondott el néhány gondolatot.

A hét folyamán több tárlatvezetés volt - Szőnyei Tamással, Szabó Györggyel és Várkonyi Ádámmal. Hallhattunk öltözködési jelhasználatokról a nyolcvanas évekből, Oltai Kata előadásában, s beszélgetés Szőnyei Tamással és Vass Norberttel "állambiztonság" témában.

Lévai Balázs beszélgetős műsora Víg Mihállyal, aki unplugged betétekkel fűszerezte az estet, s zárásul Röhrig Géza ült le Lévai mikrofonja elé, s beszélt a korabeli punk világáról, saját zenekaráról - Huckleberry - Huckrebelly -, a kimeríthetetlen múlt bugyrairól.

A nagyszerű kötet - mely a tárlatra jelent meg - margójára egy idézet a kiállítás ismertetőjéből: "Feltekert hangerő és a ma reneszánszát élő korabeli divat. A falakon pedig azok a plakátok, amelyek örökre eltűntek volna a süllyesztőben, ha két megszállott, előre gondolkodó gyűjtő meg nem menti őket, megőrözve egy évtized underground életének egyedüli hiteles vizuális lenyomatát."

További képek itt!
S.Varga Ilona – ALion fotó

 

http://passzio.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=38493