Please choose!

 

Paintings

 

Photography

Pokoli aranykor

Artportal.hu

New Wave plakátok a ’80-as évekből - Bp.Szabó György és Szőnyei Tamás gyűjteményeiből.

Több mint 2 év munka, több mint 600 plakát, több mint 30 szerző, több mint 15 fotós, több mint 30 együttes. A Kieselbach Galéria új kötete a ’80-as évek magyar undergroundjának – újrafelfedezésre megérett – világát dolgozza fel, két hihetetlenül gazdag, párhuzamos plakátgyűjtemény forrásanyagán keresztül.

Bp. Szabó György és Szőnyei Tamás enciklopédikus teljességű kollekciói megőrizték a new wave zenei színtér minden regiszterének vizuális lenyomatát, a legendás kultzenekarok (Európa Kiadó, Bizottság, VHK stb.) plakátjaitól a mára szinte teljesen elfeledett bandákig. Cikázó new wave villámok, éles színkontrasztok, kiégett fotók, pszichedelikus lüktetés, enervált intellektus, pusztító szóviccek, szürreális humor, punk slendriánság, hétköznapi rendszertagadás, gótikus cizelláltság és vonalzóval kiszerkesztett indusztriális élek.

„Ez már nem rock-and-roll – pokoli aranykor” – hadarta a mikrofonba Müller Péter megállíthatatlan lendülettel. A több mint félezer plakátot bemutató albumot tanulmányok, fényképek, visszaemlékezések, egy CD-válogatás és a magyarázó sorok teszik átélhetővé, az utolsó magyar underground, a pokoli aranykor hiánypótló feldolgozásává.

 

https://artportal.hu/program/pokoli-aranykor/