Please choose!

 

Paintings

 

Photography

Pokoli aranykor (2017, könyvkritika)

Passzio.hu

Kieselbach Galéria kiadásában megjelent egy brutálisan jó magyar rockplakátkönyv Bp.Szabó György és Szőnyei Tamás plakátgyűjteményének felhasználásával. Ez egy vizuális és rocktörténeti orgia, pláne a magamfajta plakátbuzinak. Nehezen fogtam bele ebbe a cikkbe, mert nagyon nehéz megállni, hogy ne legyek túlcsordulóan ömlengős a témával és a kiadvánnyal kapcsolatban. Ez egy csoda...

Szőnyei évek óta lebegteti, hogy tervez egy ilyen művet, már nagyon vártam, hogy végre megjelenjen. Amiben Szőnyei Tamás keze benne van, az garancia a minőségre. Gondoljunk csak a Nyilván tartottak című kötetére. A betűtípus tekintetében is hasonlít, ugyanazt az írógép betűtípust használja, mint a Nyilván tartottak, utalva ezzel a korszak sötét jelentéseire, vagy szamizdat-szövegeire is.

A könyv egy, a Kieselbach Galériában bemutatott plakátkiállításhoz csatlakozott, ahol egy héten keresztül különböző élő programokkal is népszerűsítették az albumot. A plakátművészet megbecsültsége egyre jobb az utóbbi években, lassan aukciós korba ér egy-egy kiemelkedőbb darab státusza. Nem véletlen, hogy a Kieselbach felkarolta ezt az ügyet, és egy olyan kötetet adott ki, ami nyugaton is párját ritkítja. Köszönjük!

Bp.Szabó maga is készített plakátokat, főleg Bp. Service nevű zenekarának, de e mellett más zenekarok plakátjait is szerencsére eltette. Szőnyei rockújságíróként és rajongóként is beszerzett mindent, amit elért. Félelmetes gyűjtemény jött össze. Bp.Szabó és Szőnyeikülön-külön gyűjtötték a '80-as években a plakátokat, először csak a falakról, aztán egyre inkább már nyomdai "postatiszta" állapotban a zenekaroktól, koncerthelyektől. A több száz plakát végül helyet kapott ebben a kötetben, nem kellett válogatni, takarékoskodni, ez a mű nem kompromisszumokon alapul. Szinte biztos vagyok benne, hogy gazdaságtalan kiadvány, nem tudja kitermelni az árát, de talán nem is ez volt a fő szempont, és ez csodálatos dolog. 9500 forintból a nyomdaköltség nem jön ki.

Magam is csináltam tavaly egy rockplakátkönyvet, ami aztán nem jelent meg. Kezdetben kétszáz oldalra terveztem, aztán jött egy szponzor, megvadultam, feldagadt ötszáz oldalra, majd eltűnt a szponzor és ott találtam magam egy legyárthatatlan könyvvel, szóval tudom, mi mennyibe kerül. Szőnyeiéknek nem kellett visszafogniuk magukat, tobzódhattak kedvükre.

A mű nem ad teljes áttekintést a magyar rocktörténeti plakátokról, de nem is ez a célja. Nyilvánvalóan csak az utolsó nagy hullámra, a '80-as évek magyar zenekaraira, az alternatív szcénára koncentrál, ezt viszont teszi olyan alapossággal és műgonddal, hogy tulajdonképpen ez egy '80-as alterenciklopédia is. A plakátokon szereplő zenekarokról teljes történeti áttekintést ad, a plakátokhoz az elérhető összes információt szövegesen csatolja. Sőt - és ez nagy ritkaság a magyar rocktörténeti áttekintő kötetek között - nemzetközi, kelet-európai kitekintést is ad, ráláthatunk az NDK, a lengyel és egyéb KGST országok helyzetére is plakátfronton. Le a kalappal!

A könyv kilóra is tekintélyes a maga 400 oldalával, benne van az anyag, olyan papírra nyomták, amit a legigényesebb nyugati ilyen jellegű kiadványoknál megszokhattunk. Magyar rocktörténeti könyvgyűjteményem három folyóméternyi sorának egyik legmegbecsültebb darabja lett ez a darab, érdemes rá azoknak is költeni, akik esetleg nem feltétlenül ezért a korszakért rajonganak. Akik meg igen, annak kötelező darab. Megvásárolható a Kieselbach Galériában.