Please choose!

 

Paintings

 

Photography

A nyolcvanas évek kísért a Szt. István körúton, de Kádár szelleme sehol

Magyar Narancs

Pokoli aranykor komcsik és pártkönyv nélkül.

Mától látható bő egy héten át a Kieselbach Galériában az a kiállítás, amelyen a nyolcvanas évek underground zenei plakátjai elevenednek meg. A tárlaton két elszánt gyűjtő, a zenész-grafikus BP Szabó György, és kollégánk, Szőnyei Tamás féltve őrzött darabjai szerepelnek.

Bp. Service, ETA, Millenniumi Földalatti Vasútvonal, Art Deco… Vannak, akik ma azt se tudják, hogy zenekarnevekről van szó, de 30-35 évvel ezelőtt éppen az efféle „féllegális” zenekarok „féllegális” plakátjai borították el a fővárost. Egy-egy plakát csak pillanatokra volt látható (mert letépték, átragasztották őket), de akkor jött a következő, az azt követő, és így tovább; a folyamat végtelennek tűnt, tíz évig ezek a tiszavirág-életű művek sokkal jellemzőbbek voltak Budapest utcaképére, mint a hivatalos, hirdetőoszlopokon látható nyomdai termékek.

A kiállítás a megnyitóval egyidőben megjelent 380 oldalas, vaskos albummal most visszahozza a már-már feledésbe merült időszakot. Kapcsolódó programok is akadnak bőven. Szombaton 17 órától Szőnyei Tamás tárlatvezetése lesz, majd Menyhárt Jenő zenél, kedden 17 órakor BP Szabó György és Várkonyi Ádám tárlatvezetése után Szőnyei Tamás és Vass Norbert beszélget, szerdán 18 órától Oltai Kata tart divatelőadást, csütörtökön 18 órától Bárdos Deák Ági és Farkas Zoltán adnak koncertet, pénteken este 6-tól Lévai Balázs Víg Mihállyal, szombaton este héttől pedig Röhrig Gézával beszélget.

 

http://magyarnarancs.hu/kultura/a-nyolcvanas-evek-kisert-a-szt-istvan-koruton-de-kadar-szelleme-sehol-107018