Kérjük válasszon!

 

Festmények

 

Fotográfia

Pechán József (1875 - 1922)

Napfényes utca lovasfogattal, 1911 körül

Az alkotáshoz eredetiségigazolást adunk!

Önnek is van Pechán József képe?

Kérjen ingyenes értékbecslést, akár teljes hagyatékra is! Hasonló alkotását megvásároljuk készpénzért, átvesszük aukcióra vagy webgalériánkban kínáljuk.

Hogyan működik a webshop?

101x101 cm
Oil on canvas
Jelezve balra lent: Pechán

Ár kérésre

Érdekli ez az alkotás?

- Hívjon minket:

Telefonszám megjelenítése
- Vagy
Írjon nekünk

Mégse

Reprodukálva: Rockenbauer Zoltán: Párizs-Nagybánya 1904-1914, Virág Judit Galéria, 2018. 160. o.

 • Legnagyobb magyar festménygyűjtemény
  Több mint 100.000 magyar művészi alkotás.

 • Eredetiségigazolás minden megvásárolt képhez
  Eredetiségigazolás minden megvásárolt képhez

 • Személyes megtekintés galériánkban
  Egyeztetés után a Kieselbach galéria és aukcióházban, Budapesten.

 • Ingyenes festmény értékbecslés
  Ingyenes festmény értékbecslés

Tanulmány

A nagy felfedezés

Az 1996-os, reveláló hatású Nagybánya-kiállítás számos, korábban alig ismert életműre irányította rá a figyelmet. Közülük talán Pechán Józsefé okozta a legnagyobb meglepetést: Zazar-parti tájképe a legjobb neós képeket idéző, ragyogó kolorittal, biztos komponálással és nagyvonalú dekorativitással nyűgözte le a nézőket. Bár e festmény, s a katalógusban közölt alapos tanulmány egy csapásra ismerté tette nevét a művészettörténészek és műgyűjtők körében, az igazi hírnév még váratott magára. A feledés homályából éppen csak felbukkanó festő esetében is súlyos ballasztként hatott a szokásos „magyar átok”: a történelem viharaiban elveszett vagy megsemmisült az életmű hatalmas része, s a lappangó művek egykori, szédítő gazdagságára és tekintélyt parancsoló kvalitására csak megsárgult fotókból vagy régi kiállítási katalógusok címeiből következtethettünk. A vigasz csupán az volt, hogy az idő – s ennek igazságát nap mint nap megtapasztalhatjuk – nekünk dolgozik: évtizedekig, akár egy egész évszázadon át lappangó művek bukkannak fel hirtelen, s adnak rangot egy-egy alig ismert, csaknem elfeledett életműnek, vagy értékelnek át akár gyökeresen is már lezártnak tűnő, feldolgozottnak hitt művészi pályákat.

A magyar Vadak közelében

A most felbukkant, Napfényes utca lovaskocsival című festmény egy újabb, közel száz éven át lappangó üzenet a múltból, mely a modern magyar festészet egy rendkívül értékes, de sokáig elfeledett alakjára hívja fel a figyelmet. A négyzetes formátumú, fauvos dekorativitású kompozíció stílusjegyei alapján 1911 körül készült, a vajdasági származású festő legerősebb alkotói korszakában. Pechán ekkor már túl volt bécsi és müncheni akadémiai tanulmányain és a legendás Hollósy-iskolában töltött inspiráló időszakon. Itt ismerkedett meg Ziffer Sándorral is, akivel szoros baráti és művészi viszonyban dolgozott együtt 1907-es és 1908-as nagybányai tartózkodása alatt. Nem véletlen, hogy a most bemutatott festmény igen közel áll Ziffer jól ismert, neós képeinek stílusához, de Czóbel és Tihanyi korai alkotásival is egyértelmű rokonságot mutat. Közös bennük a Gauguin képeire emlékeztető dekoratív látásmód, a felszabadult paletta, a fénnyel telített színekkel kitöltött nagy foltok, a hangsúlyos kék kontúrok használata, a kékes-lilás árnyékok dominanciája és egy sajátos, alla prima festésmód, melynek lényege, hogy a kép alkotója erősen szívó alapra, rendkívül vékonyan viszi fel az olajfestéket, sőt a vászon egyes területein finoman hagyja átderengeni a fehér alapozást, így téve lüktetővé, lélegzővé a kompozíciót.

Egykori sikerek

Pechán 1909-ben Párizsba is eljutott, majd közel öt esztendőre Pesten telepedett le és a Budafoki úton bérelt műtermes lakást. Művészi és társadalmi kapcsolatai kiszélesedtek: megismerkedett Kernstokkal, Rippl-Rónaival, Berénnyel és a modern magyar festészet számos más képviselőjével. A Művészház alapítói között is ott találjuk, s a legújabb törekvéseknek évekig helyet biztosító intézmény csoportkiállításokon, sőt 1913-ban egy több városban bemutatott egyéni tárlaton is közönség elé tárta frissen elkészült műveinek sorozatát. A korabeli kritikusok lelkesen dicsérték az 1910 körül készült műveit, s a gyűjtők is hamar felfedezték maguknak. A modern irányzatok egyik legfőbb támogatója, minden idők legjelentősebb magyar műgyűjtője is vásárolt tőle: egykor Nemes Marcell világhírű kollekcióját gazdagított a Táj lovakkal című kép, mely az 1934-es hagyatéki árverésen bukkant fel utoljára, s mely méretében és stílusában is igen közel állt a most bemutatott képhez.

Molnos Péter

Pechán József további alkotásai ajándék ötlet kategóriában

Hasonló alkotások

Készpénzes, azonnali megvételre keressük a felsorolt művészek kvalitásos alkotásait

Részletek

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön elsőként aukcióinkról, kiállításainkról és aktuális ajánlatainkról! Válassza ki az Önt érdeklő művészeket, stílusokat, témákat és kérje hírlevelünket, amelynek segítségével azonnal értesülhet a frissen beérkező művekről.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Értesüljön elsőként aukcióinkról, kiállításainkról és aktuális ajánlatainkról