Kérjük válasszon!

 

Festmények

 

Fotográfia

Megyer Meyer Antal (1883 - 1948)

Az eucharisztikus szentségtartó kivitelezési terve, 1937–1938

Az alkotáshoz eredetiségigazolást adunk!

Önnek is van Megyer Meyer Antal képe?

Kérjen ingyenes értékbecslést, akár teljes hagyatékra is! Hasonló alkotását megvásároljuk készpénzért, átvesszük aukcióra vagy webgalériánkban kínáljuk.

Hogyan működik a webshop?

67x47,5 cm
Mixed technique on paper
Jelezve balra lent: A tervrajz félméretet mutat: eredeti nagyság 120 cm magas, Az eukarsztikus szentségtartó 1937-38, Jelezve jobbra lent: Megyer Meyer Antal 1937

Ár kérésre

Érdekli ez az alkotás?

- Hívjon minket:

Telefonszám megjelenítése
- Vagy
Írjon nekünk

Mégse

Proveniencia: egykor a művész hagyatékában

 • Legnagyobb magyar festménygyűjtemény
  Több mint 100.000 magyar művészi alkotás.

 • Eredetiségigazolás minden megvásárolt képhez
  Eredetiségigazolás minden megvásárolt képhez

 • Személyes megtekintés galériánkban
  Egyeztetés után a Kieselbach galéria és aukcióházban, Budapesten.

 • Ingyenes festmény értékbecslés
  Ingyenes festmény értékbecslés

Tanulmány

Megyer-Meyer Antal (1883–1948) iparművész, a Képzőművészeti Főiskola egykori rektora egyike volt a magyar egyházművészet megújítóinak. A két világháború között az iparművészet, elsősorban az ötvösség terén legalább olyan meghatározó szerepet játszott, mint az egyházi festészet területén Aba-Novák Vilmos. 1906-ban végzett a Képzőművészeti Főiskolán, amelynek 1923-tól tanára, 1937-től pedig két esztendőn át rektora volt. Művészetpedagógiai munkássága mellett az alkalmazott grafika és az iparművészet szinte minden ágában fontos művek sorát alkotta meg. Mai fogalmak szerint a kor egyik legjelentősebb és legnagyobb hatású magyar dizájnere volt. Tervezett címereket, bútorokat, zászlókat, teljes szobadekorációkat, egyházi épületek freskódíszeit, de a legfontosabb szerepet az ötvösművészet területén játszotta. Az 1910-es évek elejétől kezdve több mint három évtizeden át tervezett templomi kegytárgyakat: kelyhei, keresztjei, úrmutatói, ereklyetartói egy idő után sorozatgyártásra is kerültek, így azok a modern egyházművészet elsődleges hírvivői lettek Magyarország legkisebb falvaiban is. Legismertebb műve az 1938-ban Budapesten megrendezett 34. Eucharisztikus világkongresszus óriási méretű úrmutatója, amely a Hősök terén rendezett ünnepi szentmise legfontosabb szakrális kellékeként szolgált. 1935-ben ő tervezte a Pázmány Péter Tudományegyetem jubileumi zászlaját, 1937-ben a Pécsi Tudományegyetem dékáni jogarait. A nevéhez fűződik Bánáss László veszprémi és Pétery József váci püspök, valamint Mindszenty József esztergomi érsek címerének megtervezése is. Művészeti díjak sora jelzi egyöntetű elismerését. Az Országos Katolikus Szövetség által rendezett 1926-os budapesti Egyházművészeti kiállításon aranydiplomát és első díjat kapott. Kegytárgyaival rendszeresen részt vett a római és velencei egyházművészeti kiállításokon, 1925-ben az ő tervei alapján készítették el Rómában a magyar kápolna oltárát. 1941-ben megkapta a korszak egyik legjelentősebb állami kitüntetését, a Corvin-koszorút. A felkínált kollekció a művész hagyatékából került jelenlegi tulajdonosához. Az anyag legfontosabb, páratlan gazdagságú részét egyházi kegytárgyak sajátkezű, festményértékű tervei alkotják. A temperával és akvarellel festett, 1911 és 1947 között készített lapok – kelyhek, cibóriumok, úrmutatók, pásztorbotok és keresztek tervei – a modern magyar egyházművészet unikális dokumentumai. E válogatás csúcspontja az 1938-as budapesti Eucharisztikus világkongresszus ünnepi szentmiséjén használt, 120 cm nagyságú úrmutató eredeti terve. A gyűjteményben megtalálhatók többek között a zirci apáti lakosztály és a pesti Szent Imre kollégium belső berendezéseinek tervei, a pannonhalmi Szent Erzsébet kápolna oltárának terve, valamint számos más, még nem azonosított templom freskódíszének vázlata. A kollekciót számos korabeli, Megyer-Meyer Antal alkotásairól készített fénykép, könyvtáblatervek, hímzésminták és üvegablaktervek teszik teljessé.

 

Hasonló alkotások

Készpénzes, azonnali megvételre keressük a felsorolt művészek kvalitásos alkotásait

Részletek

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön elsőként aukcióinkról, kiállításainkról és aktuális ajánlatainkról! Válassza ki az Önt érdeklő művészeket, stílusokat, témákat és kérje hírlevelünket, amelynek segítségével azonnal értesülhet a frissen beérkező művekről.