Kérjük válasszon!

 

Festmények

 

Fotográfia

Kádár Béla (1877 - 1956)

Vásár a szolnoki piactéren, 1910

Az alkotáshoz eredetiségigazolást adunk!

Önnek is van Kádár Béla képe?

Kérjen ingyenes értékbecslést, akár teljes hagyatékra is! Hasonló alkotását megvásároljuk készpénzért, átvesszük aukcióra vagy webgalériánkban kínáljuk.

Hogyan működik a webshop?

44,5x54,5  cm
olaj, papír, kartonra kasírozva
Jelezve balra lent: Kádár Béla

Ár kérésre

Érdekli ez az alkotás?

- Hívjon minket:

Telefonszám megjelenítése
- Vagy
Írjon nekünk

Mégse

Kategória:  Színek, Realizmusok, Meglepetések

Kiállítva: Kádár Béla Kiállítás 2002. június 7. – július 13. Műterem Galéria, Budapest

Reprodukálva: Gergely Mariann: Melankolikus utazás. Kádár Béla. Mű-Terem Galéria, 2002, Budapest. 113 o., Modern magyar festészet 1892-1919, Szerk.: Kieselbach Tamás, 299. kép

 • Legnagyobb magyar festménygyűjtemény
  Több mint 100.000 magyar művészi alkotás.

 • Eredetiségigazolás minden megvásárolt képhez
  Eredetiségigazolás minden megvásárolt képhez

 • Személyes megtekintés galériánkban
  Egyeztetés után a Kieselbach galéria és aukcióházban, Budapesten.

 • Ingyenes festmény értékbecslés
  Ingyenes festmény értékbecslés

Tanulmány

Autonóm képtér

 

A szegényes külvárosi körülmények közül jövő Kádár Bélának meg kellett küzdenie választott mesterségéért. Gyalogszerrel becsavarogta Európát, majd 1899-ben beiratkozott a pesti Iparrajziskolába, később pedig a Mintarajztanodába. Egyre-másra szerepelt a Műcsarnok és a Nemzeti Szalon kiállításain korai, kísérletező képeivel. Ösztönösen idegenkedett az akadémikus, valóságleíró stílustól, ahogy későbbi visszaemlékezéseiben írta, „egy benső kényszer, melynek nem tudtam ellenállni, kényszerített a dolgok átrendezésére.” Már ez a fél mondat is jelzi azt a 19. század végi, autonóm képfelületben gondolkodó esztétikát, amit a francia posztimpresszionisták nyomán Kádár is magáénak vallott.

 

Rippl-Rónai mellett

 

Kádár életrajza tele van kérdőjelekkel. Bár tudjuk, hogy többfelé megfordult Nyugat-Európában – például 1907-ben Flandriában –, nincs kézzel fogható adat arról, hogy társult volna a Hollósy-féle müncheni festőiskolához vagy a nagybányai művésztelephez. Számos jel utal arra, hogy közeli kapcsolatban állt Rippl-Rónai Józseffel. A kaposvári mester redukált, korai franciaországi pasztelljei, egy vonallal megrajzolt figurái és kukoricás stílusú enteriőrfestményei letagadhatatlanul hatottak Kádár korai művészetére. A motívumok alapján biztosra vehető, hogy a fiatal pikor megfordult a Római villában. (Több alkotása Rippl-Rónai Ödön gyűjteményében maradt fent.)

 

Nagy áttörés

 

Kádár számára a nagy művészeti áttörést a Rózsa Miklóssal való barátság teremtette meg. A 20. század eleji modern művészeti közélet fáradhatatlan szervezője bevonta a frissen alapult Művészház 1909-es első csoportos kiállításába. A kritika dicsérte művészetét: „feltűnően szellemes szín- és formanyelven, s biztos stilizálással tudja elmondani mondanivalóját.” 1910-ben elnyerte a neves műgyűjtő, Kohner Adolf szolnoki ösztöndíját. Az alföldi kisváros gondtalan alkotói időszakot biztosított Kádár számára. Ahogy monográfusa, Gergely Mariann írta: „Festésmódja nem változott, továbbra is körvonalakkal határolt, dekoratív foltegyüttesekkel komponált, de színei tüzesebbek lettek, olajképein harsogóan zöldelltek a stilizált növények, vörösen izzottak a falusi asszonyok kendői és rakott szoknyái. (…) A hetivásár és a vidéki búcsú mozgalmas jelenetei nagyvonalúan összefogott festői megoldásokra inspirálták.”

 

Szolnoki vásár

 

A most vizsgált kép is minden bizonnyal a szolnoki vásáron játszódik. A Rippl-Rónait vagy akár a korai Gauguint idéző, összefoglaló posztimpresszionista színfoltokkal előadott jeleneten szikrázik a napsütés. Az élénk színmezőkből lassan bontakoznak ki a figurák, a vásárló gazdasszonyok, a nagy szoknyás kofák és a jobb oldalról beguruló parasztszekér. Mögöttük vibráló folttengerré olvad fel a napernyők alatt nyüzsgő tömeg. A háttérben pár harsány világoszöld lombú fácska, és a piacteret szegélyező, egy-két emeletes házak tömbje zárja le a kép terét. Gauguin breton parasztjai kelnek életre Kádár ecsetje alatt, megtelve az alföldi napsütés kápráztató fényével és világos tónusaival.

 

Kádár Béla további alkotásai ajándék ötlet kategóriában

Hasonló alkotások

Készpénzes, azonnali megvételre keressük a felsorolt művészek kvalitásos alkotásait

Részletek

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön elsőként aukcióinkról, kiállításainkról és aktuális ajánlatainkról! Válassza ki az Önt érdeklő művészeket, stílusokat, témákat és kérje hírlevelünket, amelynek segítségével azonnal értesülhet a frissen beérkező művekről.