Kérjük válasszon!

 

Festmények

 

Fotográfia

Pór Bertalan (1880 - 1964)

Hegyibeszéd, 1911

Az alkotáshoz eredetiségigazolást adunk!

Önnek is van Pór Bertalan képe?

Kérjen ingyenes értékbecslést, akár teljes hagyatékra is! Hasonló alkotását megvásároljuk készpénzért, átvesszük aukcióra vagy webgalériánkban kínáljuk.

Hogyan működik a webshop?

50x63,5 cm
Oil on canvas
Jelezve jobbra lent: Dr. Ciaclan Virgil úrnak szeretettel Pór Bertalan

Ár kérésre

Érdekli ez az alkotás?

- Hívjon minket:

Telefonszám megjelenítése
- Vagy
Írjon nekünk

Mégse

On the reverse: review number of Hungarian National Gallery

Proveniencia: egykor Dr. Ciaclan Virgilúr gyűjteményében, utána Éber Miklós gyűjteményében

Kiállítva: 1911: „Nyolcak” kiállítása, Nemzeti Szalon, 2010: A Nyolcak, Janus Pannonius Múzeum, Pécs (kat. 343.)

 • Legnagyobb magyar festménygyűjtemény
  Több mint 100.000 magyar művészi alkotás.

 • Eredetiségigazolás minden megvásárolt képhez
  Eredetiségigazolás minden megvásárolt képhez

 • Személyes megtekintés galériánkban
  Egyeztetés után a Kieselbach galéria és aukcióházban, Budapesten.

 • Ingyenes festmény értékbecslés
  Ingyenes festmény értékbecslés

Tanulmány

Irodalom

A Nyolcak. Szerk.: Markója Csilla–Bardoly István, Janus Pannonius Múzeum, Pécs, 2010.

 

Gondolkodó kutatók

 

„Nem ismert pikturális formalizmusokat, a maga célja szerint, a maga bensőséges munkájával kalapálgatja ki művészetét” – írta a modern festészet korai támogatója, Bölöni György Pór Bertalan festészetéről. Pór a Nyolcak két másik alaptagjának, Berény Róbertnek és Tihanyi Lajosnak fiatalkori jó barátja volt. Münchenben, Nagybányán és Párizsban folytatott tanulmányai során végigzongorázta a kor divatos stílusiskoláit, de sosem a formalizmus vonzotta, az ösztönös festőiség – ahogy Bölöni is megállapította –, hanem a koncepció, a gondolkodó festészet. Magától értetődő módon vezetett útja a Nyolcak csoportjába. A társaság fellépésének első kiállítása, a Könyves Kálmán Szalonban rendezett Uj Képekhez kapcsolódóan mondta el Kernstok nagy programbeszédét a Galilei Körben, a művészi kutatást hangsúlyozva: „ez a kutató művészet, amely örökké keresi a művészi értékeket”. A Nyolcak – egyes képeiken megjelenő fauve tombolás és expresszív gesztusok ellenére – a gondolkodó, lényegkereső, kereső művészetet képviselték.

 

Monumentális reneszánsz

 

Pór – az Országos Magyar Izraelita Közalap ösztöndíjának jóvoltából – Berény Róbert barátjával 1906-ban járt Itáliába, végigvitatkozva a teljes utat. A monumentális klasszikus alkotásokkal kapcsolatos művészettörténeti élményeinek többsége innen eredet. A Nyolcak első kiállításán a nagy méretű Család (1909–1910) című kompozíciójával szerepelt. A pozitív fogadtatás hatására tovább kísérletezett a monumentális kifejezésmóddal. Ez vezette el a következő Nyolcak-tárlaton bemutatott hatalmas méretű, klasszicizáló Hegyibeszéd című kompozíciójához (1911, MNG). A sematizált dombok között egy tógával fedett, atletikus férfialak áll középen, felemelt jobb kezére meztelen férfiak és nők figyelmek, klasszikus csoportokba fűzve. A duzzadó izomtónusokra lecsupaszított, heroikus figurák Michelangelo robusztus emberóriásait és Luca Signorelli terrakotta színű reneszánsz aktjait idézik az orvietói dómból. A hatalmas kompozícióval szemben a kis méretű vázlat nemcsak a klasszikus előképek hangulatát hordozza, hanem a fauve-os ecsetkezelés egzaltált frissességét is. Nem véletlen volt ez ki kiállítva a Nyolcak tárlatán.

 

Új művészet prófétái

 

A jézusi tanítás egyik központi elemét, a nyolc boldogságról szóló beszédet megjelenítő evangéliumi történet különleges olvasatot kapott a Nyolcak avantgárd összefüggésrendszerében. A kép a – polgári radikálisokat tömörítő – Galilei Kör találkozóinak helyszínéül szolgáló Reformklub nagytermének falán függött évekig. Az egyházi tanítás helyett így Jézus forradalmár, népjobbító, prófétai arcvonásai hangsúlyozódtak ki. A fennmaradt előkészítő grafikákon a tanító még ítélkező, harcos prófétaként ostorozza a népet, míg a kiérlelt, végső kompozíción a heroikus férfifigura már bölcs tanítóként áll előttünk, aki az újjászületés reményét ígéri. Ez összecseng azzal a gondolattal, ahogy Pór vélekedett a művészetről. A Tisza István botrány kapcsán fejtette ki nézeteit 1911-ben: „azt hiszem, hogy a művészetre éppen most ragyogó, diadalmas jövő vár, egy valóságos reneszánsz, amelyben az új művészet (…) nagynak fog látszani mindenki előtt”.

 

A Nyolcak legelső gyűjtője

 

A festmény rámáján olvasható Ciaclan Virgil műgyűjtő neve és Ilka utcai címe. A román származású ügyvéd a Nyolcak műveinek lelkes híve és vásárlója volt. Az Arad melletti Ópécskán született Ciaclan Budapesten vitt jól menő ügyvédi irodát. Nem tudjuk pontosan, hogy miként esett választása a pesti színtér legavantgárdabb alkotóira, de tény, hogy a Nyolcak első tárlatán, az 1909-es Uj Képek címet viselő tárlaton megvásárolta Czigány Dezső önarcképét. Ahogy később visszaemlékezett erre a furcsa pillanatra: „Amikor felkerültem Pestre, – úgy 1909-ben lehetett – elvetődtem a »nyolcak« képkiállítására is. Rögtön nagyon megtetszettek a képeik. Azután többször felkerestem a kiállítást, majd meg is vettem az egyik képet (…). Az egész kiállításon még egyetlen kép sem volt eladva, ez volt az első kép, amit megvettek. A képre persze nagy büszkén kifüggesztették: eladva.” Ciaclan bensőséges kapcsolatba került a Nyolcak tagjaival, többüktől vásárolt alkotást, Tihanyi egyik legjobb kubizáló portréja (1914-ből) is róla készül. A csoport 1911-es tárlatáról épp Pór nagy méretű Hegyibeszédének most vizsgált vázlatát vette meg. A művész még egy külön dedikációt is odaírt cirkalmas betűkkel a kép jobb alsó sarkába: „Dr. Ciaclan Virgil úrnak szeretettel Pór Bertalan”. A kép így vált részévé a legjelentősebb Nyolcak-kollekciónak, ahonnan egy másik legendás, zürichi gyűjtőhöz, Éber Miklóshoz került a 20. század második felében.

Hasonló alkotások

Készpénzes, azonnali megvételre keressük a felsorolt művészek kvalitásos alkotásait

Részletek

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön elsőként aukcióinkról, kiállításainkról és aktuális ajánlatainkról! Válassza ki az Önt érdeklő művészeket, stílusokat, témákat és kérje hírlevelünket, amelynek segítségével azonnal értesülhet a frissen beérkező művekről.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Értesüljön elsőként aukcióinkról, kiállításainkról és aktuális ajánlatainkról