Kérjük válasszon!

 

Festmények

 

Fotográfia

Lakatos Artúr (1880 - 1968)

Ecce Homo, 1917

Az alkotáshoz eredetiségigazolást adunk!

Önnek is van Lakatos Artúr képe?

Kérjen ingyenes értékbecslést, akár teljes hagyatékra is! Hasonló alkotását megvásároljuk készpénzért, átvesszük aukcióra vagy webgalériánkban kínáljuk.

Hogyan működik a webshop?

65 x 59 cm
gouache, papír
jelezve balra lent: Lakatos Artúr Nocera 1917

Ár kérésre

Érdekli ez az alkotás?

- Hívjon minket:

Telefonszám megjelenítése
- Vagy
Írjon nekünk

Mégse

Témák:  Tél Katona Jézus ecce homo

Kategória:  Emberábrázolás

  • Legnagyobb magyar festménygyűjtemény
    Több mint 100.000 magyar művészi alkotás.

  • Eredetiségigazolás minden megvásárolt képhez
    Eredetiségigazolás minden megvásárolt képhez

  • Személyes megtekintés galériánkban
    Egyeztetés után a Kieselbach galéria és aukcióházban, Budapesten.

  • Ingyenes festmény értékbecslés
    Ingyenes festmény értékbecslés

Tanulmány

Győztesek pipacsa

„A történelmet a győztesek írják” – mondogatta Winston Churchill, Nagy Britannia miniszterelnöke. És november 11-én, a német fegyverletétel napján, 1918 óta a britek büszkén tűzik ki hajtókájukra a vörös pipacsot, emlékezve a lövészárkokkal szabdalt csatatéren elvesztett hazafiakra. Az Emlékezés napi rítus ihletője John McCrae Flamand mezőkön című verse, amely a kegyetlen ypres-i (Ipern) harcokban elhunyt barátoknak állít emléket a sírok között nyíló vörös pipacsok metaforájával. A központi hatalmak oldalán harcoló Magyarországon nincs hasonló szimbólum, habár a Nagy Háború iszonyatos pusztítása ugyanúgy tarolt, a lövészárkoktól a spanyolnátháig, több mint fél millió hősi halottat hagyva maga után.

Hadifogoly festő

A központi rítusok és megemlékezés híján a veszteseknek az egyéni emberi sorsok szívszorító történetei maradnak. Lakatos Artúr például – több művésztársához hasonlóan – besorozott hadifestőként első kézből szerezte tapasztalatait a minden korábbinál véresebb és kegyetlenebb első világháborúról. Az 1918-as katalógusában közölt visszaemlékezéseiből tudjuk, hogy már 1914. december 13-án szerb fogságba esett. Innentől vonul a fronttal visszafelé, Albániától, Itálián át (többek között Nocera Umbrában), egészen Elba szigetéig, míg nem 1918 tavaszán „csererokkantként” hazatérhetett. Amennyire fogolyként megtehette, végig dokumentálta a hadifogságot: „Képeim hű impressziók a fogolyélet alatt talált, artisztikus érdekekkel bíró természeti dolgok meglátásaiból. (…) A látott dolgok újszerűsége és a fogságban eltöltött élet a rendes élettől ad még újabb szempontot a képek származásához.”

Szögesdrótos Ecce homo

Lakatos Artúr Nemzeti Szalonban rendezett 1918-as gyűjteményes kiállításán hetven háborús alkotás volt látható. Közöttük szerepelt az a különös Ecce homo-kompozíció, amelyik most kerül kalapács alá. Fiatal katona teljes menetfelszerelésben, tábori ásóval, szuronnyal, zöld egyenruhában térdel a megfeszített, reálisan ábrázolt Krisztus előtt. A katonát oldalról látjuk, mint egy donátort vagy imádkozó szentet a középkori oltárokon. De a jelenet nagyon is a 20. században játszódik: töviskoszorú helyett a szögesdrót akadály szántja fel a tájat, a háttérben egy gránáttűzben letarolt erdő puszta facsonkjai merednek az égre, át- meg át döfve a naplemente által sárgára festett felhőket. A megrendítő jelenés az első világháború tragédiájának mély érzésű szimbóluma.

Világháborús ereklye

Ha megfordítjuk a képet, egy nyomdából kibocsátott, de még fel nem vágott könyv részleteit olvashatjuk, rákasírozva a karton hátára. Az előoldal művészi allegóriájára a háborús valóság dokumentumai válaszolnak, veszteségek, áttörések, mészárlások és offenzívák. Az egyik illusztráción még Ipern is feltűnik, ahol a brit piros pipacs metaforája született. A kép fontos szerepet játszott Lakatos életében, hiszen nemcsak gyűjteményes bemutatóján szerepelt, hanem egy 1920-as külföldi tárlaton is kiállította a hátoldalán megmaradt címke tanúsága szerint. Különleges, talizmán erejű, emlékező táblakép az életműből, ami egyszersmind a kevesek (pl. Plányi Ervin) által művelt magyar pointillizmus ritka gyöngyszeme.

Lakatos Artúr további alkotásai ajándék ötlet kategóriában

Hasonló alkotások

Készpénzes, azonnali megvételre keressük a felsorolt művészek kvalitásos alkotásait

Részletek

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön elsőként aukcióinkról, kiállításainkról és aktuális ajánlatainkról!