Kérjük válasszon!

 

Festmények

 

Fotográfia

MODERN MAGYAR FESTÉSZET 1919-1964

168 óra

Ismét felsőfokokban kell fogalmaznunk. Megtettük ezt egy esztendeje már, amikor Kieselbach Tamás kiadta az általa (és munkatársai által) szerkesztett munka első kötetét, mely ezernyolcszázkilencvenkettő és ezerkilencszáztizenkilenc között mutatta be, rendkívül gazdagon és minden tekintetben magas technikai színvonalon a magyar piktúra történetét.

Most hát itt a folytatás, a tizenkilenc és hatvannégy közötti korszak, amely a kiállítás színvonalát tekintve semmivel sem marad el a párjától, méreteiben pedig meg is haladja azt. (Ezúttal mintegy másfél ezer festménnyel ismerkedhet meg az érdeklődő, amelyet hatvan múzeum és másfél száz magángyűjtemény anyagából állítottak össze a szerkesztők.) A vállalkozás egyszerűen lefegyverző, a magam részéről mindig nagyon tudok örülni, ha valahol az anyagi és szellemi erők ilyen módon adnak randevút egymásnak.

Ennyit a megérdemelt komplimentekről, most jöjjön egy idézet. "A reprodukált képek egymásutánja egy sűrű, összefonódó struktúrát alkot, melyből egyetlen elem kivétele is felborítaná a harmonikus rendet. A műalkotások párbeszéde természetesen az adott oldalpárokon a legintenzívebb, de a képek felelnek egymásnak nagyobb távolságokból is.

A bemutatott festmények nem különálló láncszemekként kapcsolódnak az előttük és utánuk levőkhöz, hiszen így a lánc teherbírását, az érvelés hitelességét egyetlen elemének ereje határozná meg. (...) Számtalan kötelék, ezernyi vizuális és tartalmi utalás fonja össze a képek áramlását úgy, hogy a szövet rostjai sehol sem feslenek fel" - írja Kieselbach Tamás a kötet előszavában. Ami nem csupán azt jelenti, hogy itt egy tudatosan vállalt szubjektív művészettörténet van jelen (és ezért nincs értelme olyasmit kérdezni, hogy miért ezek a festők, és miért ilyen arányban, és miért nem mások másképpen), hanem hogy Kieselbach szándéka szerint itt egy sajátos műalkotást hozott létre, melyhez az elmúlt évszázadnak a szívéhez leginkább közel álló festményeit használta alapanyagként.

Így lapozzák ezt a kötetet.

Jolsvai András