Kérjük válasszon!

 

Festmények

 

Fotográfia

SZENVEDÉLY ÉS TUDÁS: BEDŐ RUDOLF MŰGYŰJTEMÉNYE

SZENVEDÉLY ÉS TUDÁS: BEDŐ RUDOLF MŰGYŰJTEMÉNYE

SZENVEDÉLY ÉS TUDÁS: BEDŐ RUDOLF MŰGYŰJTEMÉNYE

A Kieselbach Galéria bemutatja a Szenvedély és tudás: Bedő Rudolf műgyűjteménye című kötetet, a Kieselbach Galéria által kiadott 23. könyvet.

A most megjelenő album, mely minden idők legnagyobb volumenű magyar gyűjteményi kötete, szervesen illeszkedik a Kieselbach Galéria évtizedes hagyományaiba. Kieselbach Tamás 1996-ban és 1999-ben, két vaskos kötetben jelentette meg saját gyűjteményét, míg a Radnai-kollekciót bemutató könyvet 2005-ben adta ki. Közel két évtizede törekszik arra, hogy az elzárt, csak kevesek számára feltáruló magángyűjtemények közkinccsé váljanak: a gyűjteményes köteteken kívűl számos magángyűjteményes kiállítás rendezett, többek között Horváth Béla, Kolozsváry Ernő, Helmuth Turck, Pető Lilla, Körner Éva, Friedrich Wehinger és Thomas Lützenburger kollekciójának anyagából.

Bedő Rudolf a háttérben maradó, rejtőzködő műgyűjtők közé tartozott. Lenyűgöző minőségű és rendkívüli bőségű műtárgyanyagát mindeddig soha nem publikálták. Kevesen tudták róla, hogy Csontváry egyik első felfedezője volt, öt jelentős művét birtokolta, de Rippl-Rónai József és a nagybányai művésztelep számos alkotója is kedvencei közé tartozott. Kádár Béla mecénásaként szinte felmérhetetlen bőségű és minőségű anyagot illesztett gyűjteményébe a festő alkotásai közül. Antik bútorokkal, pazar ötvöstárgyakkal népesítette be múzeumi miliőt sugárzó otthonát, mely szinte egyedüliként vészelte át korunkig a 20. századi magyar történelem megpróbáltatásait. E kötet lapjain művészettörténészek tanulmányai és több mint félezer reprodukció segít felidézni Bedő Rudolf életét és műgyűjteményének egykori gazdagságát, miközben a közölt dokumentumfotók és visszaemlékezések segítségével egy eltűnt világ is az olvasó elé tárul: bepillantást nyerhetünk a II. világháború elötti hazai nagypolgárság fényűző életének kulisszái közé.

- 364 oldal
- 500 műtárgyfotó
- 110 dokumentumfotó

A kötetet szerkesztette: Molnos Péter. Tervezte: Kieselbach Anita, Márkus Laura. A tanulmányok szerzői: Molnos Péter, Zsákovits Ferenc, Vécsey Axel, Bakos Katalin, Kincses Károly, Halmos Károly.