Kérjük válasszon!

 

Festmények

 

Fotográfia

OTTHONOSAN

OTTHONOSAN

OTTHONOSAN

A Kolozsváry-otthon a Kieselbach Galériában: egy magángyűjtemény, ahogyan a nagyközönség még nem láthatta.

Mintegy 100 műalkotás:
Anna Margit, Bálint Endre, Deim Pál, Egry József, Földi Péter, Gulácsy Lajos, el Kazovszkij, Keserű Ilona, Kondor Béla, Nagy István, Nádler István, Ország Lili, Román György, Tóth Menyhért, Vajda Lajos művei

Eredeti környezetükből, a Kolozsváry család otthonából kiemelt berendezési tárgyakkal, köztük barokk szobrokkal, népi bútorokkal (szuszék, tulipános láda, téka).

Vannak olyan gyűjtemények, amelyeket múzeumok falain láthatunk. A Kolozsváry-gyűjtemény a gyűjtő otthonában "él" minőségben, mennyiségben, szellemiségben egyedülálló módon. Egyedülálló abban, hogy a művek együttese nem esetleges. A képek válaszolnak egymásnak, hiszen a gyűjtés válogatás és lemondás is egyben - bizonyos művekről való lemondás is erősíti az egységes víziót.

Kolozsváry Ernő formát adott saját belső világának, s gyűjtői hitvallása egységbe fogja a különböző alkotásokat. A kiválasztott műveket tudatosan "ütköztette" egymással, hiszen tudta, a megfelelően elrendezett alkotások elvezethetik a nézőt a felszín alatt megbújó tartalmak felé. S kitűnő érzékkel vegyítette a modern festészetet a népművészettel, a barokk vallásos szobrokkal.

Aki Győrben látta Kolozsváry Ernő műgyűjtő lakásában a gyűjteményt valaha, katarktikus élmény részese lehetett. Megváltozott hozzáállása a műgyűjtéshez, a művészethez, a képekhez.

Ezt az élményt szeretnénk megosztani a nagyközönséggel ezen a különleges kiállításon. Kieselbach Tamás meghívására - a személyes barátság és nagyrabecsülés jelzéseként (vagy jelképeként) - "vendégeskedik" most a Kolozsváry-gyűjtemény a Kieselbach Galériában.

Olyan alkotások is bemutatásra kerülnek, amelyeket nagyon ritkán láthat a közönség: többek között Gulácsy Lajos utolsó műve az Arte, Vita, Natura, Egry József Delelése, vagy Deim Pál Szárnyasoltára.