Kérjük válasszon!

 

Festmények

 

Fotográfia

NAGY ISTVÁN MŰVEI A KIESELBACH GALÉRIÁBAN

NAGY ISTVÁN MŰVEI A KIESELBACH GALÉRIÁBAN

NAGY ISTVÁN MŰVEI A KIESELBACH GALÉRIÁBAN

A Kieselbach Galéria értékesítéssel egybekötött kamara-kiállításon mutatja be Nagy István 11 kiemelkedő kvalitású, ihletett szépségű pasztell-képét. Az egyetlen gyűjteményből érkező, kiváló ízléssel válogatott alkotások láttán könnyen megérthetjük, miért kerültek Nagy István művei a 20. század legjelentősebb magán kollekcióiba és hogyan vált a festő megítélése a valódi műértés és az iskolázott szem sokak által elismert fokmérőjévé.

Rácz István és Kolozsváry Ernő éppen úgy fontos darabokat emelt korszakos válogatásába, mint Antal Péter vagy éppen Kieselbach Tamás. A galériatulajdonos műgyűjtő személyes elkötelezettségét jól mutatja, hogy 1999 tavaszán mintegy 200 képet felvonultató kiállítást rendezett Nagy István életművéből.

A most bemutatott alkotások kitűnően reprezentálják a művész érett korszakát, az általa teremtett végletesen archaikus, s egyben líraian érzékeny világot. Megtaláljuk közöttük a balladai tömörségű, már-már a teljes absztrakcióba forduló tájakat éppen úgy, mint a jellegzetes, szinte a festő védjegyévé váló juhos és lovas kompozíciókat, melyeken a szándékolt "ügyetlenséggel" megrajzolt alakok egylényegűvé válnak a természeti környezet organikus formáival.

A Kieselbach Galéria mostani kamara-kiállítása a csendes hangra, a delikát értékekre érzékeny közönségnek szól, miközben a 20. századi magyar festészet egyik legjelentősebb életművének állít emléket.