Kérjük válasszon!

 

Festmények

 

Fotográfia

MOLNOS PÉTER: DERKOVITS - SZEMBEN A VILÁGGAL

MOLNOS PÉTER: DERKOVITS - SZEMBEN A VILÁGGAL

MOLNOS PÉTER: DERKOVITS - SZEMBEN A VILÁGGAL

A Népszabadság Kiadó és a Kieselbach Galéria művészeti könyvsorozatának harmadik darabjában Derkovits Gyula életműve tárul fel az olvasók előtt.

A szerző, Molnos Péter művészettörténész friss szemmel, az elmúlt évtizedek elôítéleteitől mentesen tárgyalja a festő sorsát és életét. A gazdag illusztrációs anyagot, számos dokumentumfotót és több mint 160 színes reprodukciót tartalmazó, közel 230 oldalas album megkísérli plasztikusan és hitelesen bemutatni a korábban "éhen halt proletárfestőnek" kikiáltott művész valódi arcát.

Az elmúlt évtizedekben sokatmondó csend övezte Derkovits festői munkásságát. A 20. század egyik legjelentősebb magyar művésze több okból kifolyólag nem kapta meg az értékének kijáró figyelmet. A rendszerváltozást megelőző évtizedekben – József Attilához hasonlóan – a hatalom megkísérelte szorosan magához kötni, sőt kisajátítani az életművet.

Ezzel magyarázható, hogy az 1990 utáni időszakban sokan önkéntelen gyanakvással tekintettek Derkovits emberi és művészi világára. A több évtizedes csend után Molnos Péter most megjelenő könyve végre újra a figyelem középpontjába helyezi Derkovits alkotói pályáját, s elfogulatlanul, a festő élete köré szőtt mítoszokat cáfolva mutatja be a magyar képzőművészet egyik legjelentősebb alakját.