Kérjük válasszon!

 

Festmények

 

Fotográfia

MEGJELENT: CIGÁNY MÉLTÓSÁGGAL - BALÁZS JÁNOS

MEGJELENT: CIGÁNY MÉLTÓSÁGGAL - BALÁZS JÁNOS

MEGJELENT: CIGÁNY MÉLTÓSÁGGAL - BALÁZS JÁNOS

Megjelent "Cigány méltósággal" címmel a Kieselbach Galéria első idei kiadványa Balázs János festőről. A könyv a Kieselbach Galériában kapható. Ára: 8 000 Ft

"2005 márciusában kiállítást rendeztem Balázs János képeiből. A Galéria főfalán, sűrű raszterben helyeztem el a műveket, ami egyrészt jól illeszkedett a képek tömött szerkezetéhez, sűrű atmoszférájához, másrészt felerősítette e sajátos festői világ lehengerlő vizuális erejét, végletesen egyéni karakterét. Az eladással egybekötött tárlat nagy sikerrel zárult. A Salgótarjáni Múzeum mellett olyan magángyűjtők is választottak a kollekcióból, akiknek személyes elkötelezettsége az ismertség és az elismertség magasabb régiójába emelte Balázs János művészetét. Voltak köztük bank- és cégvezetők, sőt képet vásárolt a magyar festészet lelkes támogatójává váló egykori nagykövetasszony, Nancy Goodman Brinker is. A művek jó kezekbe kerültek.

Ezt bizonyítja az a tény is, hogy a most megjelenő kötet támogatói között néhány egykori vásárlót is megtalálunk.

Különleges könyvet akartam egy különleges festői világhoz. Olyat, mely nem csupán az életmű bemutatására vállalkozik, hanem azt a sajátos közeget is megidézi, amelyben ez a senki máséhoz nem hasonlítható művészet létrejött. A könyv szokatlanul gazdag fotóanyaga a cigányság ünnepeit és hétköznapjait tárja az olvasók elé, azoknak a szociófotósoknak a művein keresztül, akik évtizedeken keresztül merítettek témát e közösség életéből. A művészettörténeti tanulmányok, baráti visszaemlékezések, önéletrajzi írások és versek mellett ezek a fényképek segítenek igazán közel a kötetben reprodukált festményekhez."

Kieselbach Tamás