Kérjük válasszon!

 

Festmények

 

Fotográfia

ELSŐ MAGYAR FESTMÉNY ÉS MŰTÁRGYSZAKÉRTŐ IRODA

ELSŐ MAGYAR FESTMÉNY ÉS MŰTÁRGYSZAKÉRTŐ IRODA

ELSŐ MAGYAR FESTMÉNY ÉS MŰTÁRGYSZAKÉRTŐ IRODA

A magyar művészet jelentősége, nemzetközi megbecsülése csak tudatos építkezéssel, az eddigieknél több és hatékonyabb munkával emelhető magasabb szintre.

A Kieselbach Galéria ezen a téren a lappangó művek felkutatását tartja egyik legfontosabb feladatának. Az elmúlt egy évtized talán legfontosabb tapasztalata, hogy a magyar festészet rendkívüli értékei szóródtak szét a világban: ezek megkeresése és bemutatása elengedhetetlen ahhoz, hogy képzőművészetünk presztizse az őt megillető helyre kerüljön nemzetközi téren is.

Az elmúlt években megszűnt a Magyar Nemzeti Galéria és a Szépművészeti Múzeum műbírálati szolgáltatása, ahol bárki megvizsgáltathatta a birtokában lévő műtárgyakat eredetiség és művészeti érték tekintetében. Az igény azonban megmaradt, sőt fokozódott, hiszen a külföldi műkereskedők, gyűjtők is hiányolják azt a fórumot, ahol megbízható információhoz juthatnak a magyar műtárgyakkal kapcsolatban. A hiteles bírálat lehetőségének hiánya nagyban akadályozza a magyar képzőművészet presztízsének növekedését is, hiszen az egyes életműveket nem egyszer bizonytalanság veszi körül. A magyar műgyűjtők, műtárgyakkal foglalkozó képtulajdonosok és vásárlók sem a magyar, sem a külföldi alkotók esetében nem tudnak hová fordulni.

A Kieselbach Galériában 1996 óta több tízezer fotó készült mindazokról a festményekről és műtárgyakról, amelyek a galériás és aukciós forgalomban megfordultak.

A Modern magyar festészet két kötetének létrehozása, valamint a galéria által megjelentetett 23 könyv előkészületi munkái során szintén több mint tízezer kép készült a magyar és külföldi magángyűjteményekről, múzeumok állandó és időszakos kiállításairól és a raktárakban őrzött festményekről egyaránt.

Kieselbach Tamás dolgozott a Magyar Nemzeti Galéria és a Szépművészeti Múzeum bírálati osztályán, ahol nagy tudású, tapasztalt kollégákkal együtt vizsgálták a bírálatra behozott tárgyak eredetiségét. 25 éve szenvedélyesen fotózott mindent, ami a magyar és nemzetközi művészettel kapcsolatos: kiállításokat, gyűjteményeket, festményeket. Az analóg korszakban naponta legalább egy tekercs filmet elhasznált, melyek mára hatalmas képadatbázissá álltak össze. 1996 óta saját galériájában 39 aukciót rendezett, ami körülbelül 12 000 műtárgy alapos vizsgálatát jelentette. Az aukciók mellett a napi műkereskedelmi forgalomban is több ezer festmény ment át a kezén az elmúlt másfél évtizedben.

Einspach Gábor Magyarország legtöbbet foglalkoztatott igazságügyi műtárgyszakértője.

Molnos Péter művészettörténész, négy művészmonográfia és több tucat tanulmány, többek között a festményhamisításról írt cikksorozat szerzője közel másfél évtizede építi festmény-adatbázisát, amely rendkívül értékes adatokat és több mint 160 000 fotót tartalmaz.

Egyrészt a felhalmozódott tudás, a Kieselbach Galéria művészettörténeti, műkereskedelmi és könyvkiadói tapasztalata, a Galéria körül tevékenykedő szakértők tudása, másrészt a jól érzékelhető, nagyon erős igény a hiteles tájékoztatásra, megérlelte a döntést:

Kieselbach Tamás, Einspach Gábor és Molnos Péter létrehozza az Első Magyar Festmény-és Műtárgyszakértő Irodát.

biralat.hu

E-mail: info@biralat.hu