Kérjük válasszon!

 

Festmények

 

Fotográfia

AZ ÉVSZÁZAD ÁRVERÉSE: TÉLI KÉPAUKCIÓ 2002. DECEMBER 6.

AZ ÉVSZÁZAD ÁRVERÉSE: TÉLI KÉPAUKCIÓ 2002. DECEMBER 6.

AZ ÉVSZÁZAD ÁRVERÉSE: TÉLI KÉPAUKCIÓ 2002. DECEMBER 6.

Nagy várakozás előzte meg a Kieselbach Galéria téli aukcióját, mert az érdeklődők eddig még soha nem láthattak ilyen nagyszerű anyagot. Izgalmas licitekre számítottak, s várakozásukban nem is csalódtak, mert Gulácsy Lajos: Nakonxipánban hull a hó (Egynapos hó) című festményével megdőlt az eddigi négyéves rekord, melyet a Kieselbach Galéria 1998 téli aukcióján érte el Szinyei Merse Pál: Parkban című műve 70 millió Ft-tal. Az új csúcs, melyet ezért a képért fizettek, 80 millió Ft (jutalékkal 96 millió). Meglepetést okozott, hogy éppen egy Gulácsy-festmény döntötte meg az eddigi legmagasabb leütési árat, hiszen az eddigi Gulácsy-rekord 7 millió Ft volt (Kieselbach Galéria 2001 téli aukció).

Ez az árverés alapvetően átírta az eddigi tízes listát, hiszen a Gulácsy-festmény mellett még számos rendkívül magas ár született. Rippl-Rónai József nagyméretű, reprezentatív alkotását a kukoricás korszakból, a Piknik a Római-villa kertjében-t 42 millió Ft-ért ütötték le. Vaszary János elegánsan nagyvonalú festménye, a Parkban 40 millió Ft-os leütési árat ért el, és Berény Róbert lírai Pirosruhás nő zöld szobában című képe szintén rendkívül magas, 15 millió Ft-os áron talált gazdára. Szinyei Merse Pál: A Balaton széle (Bivalyfürdő) című, kései képe pedig 12 millió Ft-ért kelt el. A régi képek kategóriájában is magas ár született, hiszen a neves 17. századi németalföldi festő, Jan van der Heyden védett festményét, a Fólyóparti táj-at - amely a mester egyetlen magyarországi magántulajdonban lévő alkotása - 11 millió Ft-on ütötték le. Vaszary János Díva című festménye 13 millió Ft-on kelt el, ami több szempontból is csúcsot jelent, hiszen akvarellért ilyen magas árat eddig még soha nem fizettek, illetve az induló ár 300.000,- Ft-ról a 43-szorosára emelkedett.
Az aukció sikere az egész magyarországi műtárgypiacon kiemelkedő, hiszen az előbb kiemelt festmények rendkívül magas árán kívül számos 5 millió Ft feletti eredmény született. Ebből is látható, hogy a nemzetközi és magyar gazdasági folyamatok stagnálása ellenére a magyar műtárgypiac továbbra is a befektetés egyik legjobb területének számít.