Kérjük válasszon!

 

Festmények

 

Fotográfia

"A VILÁG LEGJOBB KÖNYVE 1956-RÓL"

"A VILÁG LEGJOBB KÖNYVE 1956-RÓL"

Egy 14 éves pesti diák naplója a magyar forradalomról. Kapható a Kieselbach Galériában. Ár: 5 800Ft

MAGYAR FORRADALOM 1956, NAPLÓ
című könyv a Kieselbach Galéria kiadásában.

A naplóról:
Egy pesti kisdiák, Jancsi, 14 évesen, nyolcadik osztályos tanulóként naplót írt a magyar forradalomról. 1956. október 23-tól 1957. március 15-ig, nap mint nap lejegyezte mindazt, amit a városban tett kirándulásai során látott, amit szülei és barátai meséltek neki, s amit az újságban olvasott és a rádióban hallott. A Rökk Szilárd utca végében, a mai Somogyi Béla utcában lakott, a Corvin áruház mellett, a forradalom legfontosabb eseményeinek közvetlen közelében. Látta a Blaha Lujza térig hurcolt Sztálin-szobor utolsó darabjainak széthordását, tanúja volt a Szabad Nép székháza ellen folytatott ostromnak, lakásuk ablakai alatt dübörögtek el a Corvin közi forradalmárokat támadó orosz tankok. Barátjával, Gyulival, szisztematikusan járták Budapest utcáit. Túráikról Jancsi térképeket rajzolt, minden elérhető röplapot, falragaszt begyűjtött és a romba dőlt házakról készített fotókkal együtt a naplójába ragasztotta őket. Naponta olvasta az újságokat, rögzítette a legfontosabb híreket, így naplója nem csupán személyes élmények néhol szórakoztató, néhol megrendítő tárháza, de pontos krónikáját is adja a bemutatott korszaknak.

A napló lapjain páratlanul érdekes elegyet alkotnak egy nyolcadik kerületi fiú hétköznapi élményei és a világtörténelmi jelentőségű forradalom menete. Iskola és barátok, hógolyózás és foci, s mindeközben éjszaka a száguldó tankok félelmetes dübörgése, a fel-felcsattanó géppisztolyropogás, a harcokban elesett áldozatok friss sírjainak látványa a pesti parkok és terek bokrai között.

A kék tintával, szépen formált, jól olvasható betűkkel írt naplót számos fotó és precízen kivitelezett gyermekrajz tesz még értékesebbé. Az eredetit minden tekintetben hűen követő facsimile kiadás tartalmazza a beragasztott röplapokat és újságkivágásokat is.

A napló egykori írójának kiléte ma még homályba vész. A lapokon nem jelenik meg a neve, s könyv története sem segít a szerző személyének meghatározásában. A kötet néhány évvel ezelőtt került jelenlegi tulajdonosához, Molnos Péterhez, aki az Ecseri piacon vásárolta meg olyan kereskedőktől, akik lomtalanításra kidobott hulladékok között találták.

A NAPLÓ TÖRTÉNETE (NYOMOZÁS A SZERZŐ UTÁN)

Körülbelül négy évvel ezelőtt jutottam a naplóhoz. Az Ecseri piacon, egy szombati napon, hajnalban bukkantam rá. A földön hevert, lomtalanításról összeszedett tárgyak mellett, onnan vettem fel, és vásároltam meg. Mikor hazavittem, édesanyám azonnal elolvasta és hozzálátott, hogy felkutassa a napló íróját. Rálelt egykori osztálytársakra, ismerősökre, s a szerző egykori lakcímét is sikerült nagy biztonsággal kiderítenie. Őt magát azonban nem lelte meg. Évekkel később én is belefogtam a nyomozásba, s én is az utolsó lépésnél akadtam el. A csengetésre soha nem nyílt ki az ajtó, a szomszédok csak bizonytalan, tartózkodó válaszokat adtak. Most, a megjelenés előtt néhány nappal hirtelen felgyorsultak az események. Úgy látszik, mire a könyv a közönség kezébe kerül, megoldódik a "nagy rejtély". Ebben a történetben fantasztikus véletlenek történtek. A legnagyobb, a legfurcsább, a legörvendetesebb éppen a legvégén. Megkerült a barát, aki minden bizonnyal választ ad a nyitott kérdésekre...

Molnos Péter
(A napló tulajdonosa)