Kérjük válasszon!

 

Festmények

 

Fotográfia

Fiedler Ferenc Kassa, 1921 - 2001, Párizs

Öt évesen már olajfestékkel vászonra fest, ekkor építi fel magának azt a „pszichikai stúdiót”, amely körbeveszi, s amelyben élete végéig él és fest szenvedélyesen. 1931-ben csodagyerekként, az akkor alakuló Benczúr Körben felnőtt festőművészek között állítják ki az alkotásait. Tizenévesen a Szépművészeti Múzeum vásárolja képeit, 16 műalkotása, amit a magyar állam vásárol meg jelenleg is a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményében található.

1941-ben Szőnyi István osztályában kezdi el tanulmányait a Magyar Királyi Képzőművészeti Főiskolán, ahol barátságot köt Országh Lilivel, Reigl Judittal és Hantai Simonnal.

1948-ban a Római Magyar Akadémián kiállítása nyílik Hantai Simonnal együtt, onnan  ösztöndíjjal egyenesen Párizsba utazik, hátrahagyva mind  Magyarországot, mind a figuratív festészetet.  1949-ben részt vesz a negyedik Le Salon des Réalités Nouvelles kiállításon.  1950-ben Miró fedezi fel, barátjává fogadja és a „fények festőjének” nevezi el. A kor legprogresszívebb párizsi galériája a Galerie Maeght 1951-ben „Kandinszky et Giacometti” kollektív kiállításon mutatja be az utánpótlás új tagjait, közöttük az ifjú Fiedlert. Ettől kezdve a XX. század modern művészetének olyan nagy mestereivel állít ki rendszeresen a mai napig, mint Braque, Chagall, Calder, Giacometti, Kandijszky, Leger, Miró, Matisse, Picasso, Riopelle.

A Galerie Maeght exkluzív művészeti periodikájában a „Derriere Le Miroir”-ban rendszeresen megjelenik és négy önálló számot is művészetének szentelnek.

Már 1960-tól vásárol a francia állam Fiedlertől képeket.

1965-ben az Alexandriai Biennálén Franciaországot képviseli.

Fiedler jelentőségét a nemzetközi művészeti életben jól mutatja, hogy 2012-ben New Yorkban egyedüli európaiként, egyedüli magyarként szerepel Jackson Pollock, amerikai absztrakt expresszionista festőművész születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett 13 műalkotást tartalmazó válogatott kiállításon.

2014-ben Fiedler két hazai és három külföldi jelentős kiállításon is szerepel egy időben. Budapesten egyéni kiállítása van a Francia Intézetben és a Magyar Nemzeti Galériában barátaival, Hantai Simonnal, Joan Miróval, Országh Lilivel és Reigl Judittal együtt állít ki. A másik három kiállításon, amelyek a francia Riviérán a Maeght Fondation megalakulásának 50-ik évfordulója alkalmából rendeztek a festmény, a grafika és a kerémia szekciókban Fiedler ismét együtt szerepel barátaival Joan Miró-val, George Braque-kal, Marc Chagall-lal, Alberto Giacometti-vel, ugyanúgy, mint az 1964-es megnyitón.

Életpályája során számtalan egyéni és kollektív kiállítása volt Európa  tucatnyi városában, valamint az Egyesült Államokban. Művei a világ számos pontján megtalálhatóak, többek között New York-ban a Guggenheim Múzeumban és a Pollock Házban, Párizsban a Pompidou Központban és a Párizsi Modern Művészetek Múzeumában, Svájcban Lausanne-ban a Bibliothéque Cantonale et Universitaire-ben és Vevey-ben a Cabinet Cantonale des Estampes-ben, Ausztráliában Canberrában a National Library-ben valamint Budapesten a Magyar Nemzeti Galériában.

(Forrás: Peter Fiedler)

Önnek is van Fiedler Ferenc képe?

Kérjen ingyenes értékbecslést, akár teljes hagyatékra is! Hasonló alkotását megvásároljuk készpénzért, átvesszük aukcióra vagy online értékesítjük.

Készpénzes, azonnali megvételre keressük a felsorolt művészek kvalitásos alkotásait

Részletek

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön elsőként aukcióinkról, kiállításainkról és aktuális ajánlatainkról! Válassza ki az Önt érdeklő művészeket, stílusokat, témákat és kérje hírlevelünket, amelynek segítségével azonnal értesülhet a frissen beérkező művekről.

Lépésről-lépésre

Világhírűvé tesszük a magyar festészetet!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Értesüljön elsőként aukcióinkról, kiállításainkról és aktuális ajánlatainkról