Kérjük válasszon!

 

Festmények

 

Fotográfia

Bánszki Tamás Földeák, 1892 - 1971, Földeák

Bánszky

Festő, grafikus, szobrász, gimnáziumi tanár. Tanulmányait a Képzőművészeti Főiskolán végezte, mesterei Révész Imre, Edvi Illés Aladár, Lyka Károly és Bosznay István voltak. 1914 őszén besorozták, tanulmányait csak 1918 tavaszán tudta befejezni. 1920-tól tanárként dolgozott Tarpán, Fehérgyarmaton, majd Debrecenben. A 20-as években Párizsban, Münchenben, Bécsben és Olaszországban járt tanulmányúton. 1922-től vett részt kiállításokon Debrecenben, Szegeden és a fővárosban, de külföldön is voltak tárlatai. Az államosítás után Makón, szülőfalujában, Földeákon és Szegen tanított. 1956-os nyugalomba vonulása után több ideje maradt művészi ötletei megvalósításához.

Kevés olajképet festett, inkább érdekelte az akvarell, mellyel főleg paraszti témákat dolgozott fel. Illusztrálással is foglalkozott. A grafikai technikák közül a rézkarc állt hozzá legközelebb, Debrecenben rézkarcoló műhelyt is alapított. Ceruzarajzokat és fametszeteket készített. A debreceni Szent Anna templom homlokzatát díszítő Szent Imre szobor szintén Bánszki Tamás munkája. Festményei a debreceni Déri Múzeumban, a szegedi Móra Ferenc, valamint a makói József Attila Múzeumban megtekinthetőek.

Önnek is van Bánszki Tamás képe?

Kérjen ingyenes értékbecslést, akár teljes hagyatékra is! Hasonló alkotását megvásároljuk készpénzért, átvesszük aukcióra vagy online értékesítjük.

Készpénzes, azonnali megvételre keressük a felsorolt művészek kvalitásos alkotásait

Részletek

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön elsőként aukcióinkról, kiállításainkról és aktuális ajánlatainkról! Válassza ki az Önt érdeklő művészeket, stílusokat, témákat és kérje hírlevelünket, amelynek segítségével azonnal értesülhet a frissen beérkező művekről.

Lépésről-lépésre

Világhírűvé tesszük a magyar festészetet!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Értesüljön elsőként aukcióinkról, kiállításainkról és aktuális ajánlatainkról