Kérjük válasszon!

 

Festmények

 

Fotográfia

A legjobb Batthyány-fotó története

Molnos Péter, 2015-05-23

Az évtized jelmezbálja

1921. május 12-én pazar jelmezbál helyszíne volt Batthyány Gyula gróf pesti villája. A világháború éveiben katonaként szolgáló, első festői sikereit már learató ifjú gróf nem sokkal korábban vásárolta meg báró Hatvany Károlytól a Délibáb utca 12-es számú épületet, így a 120 meghívott vendéget felvonultató bál valójában grandiózus házavatóként is szolgált.

Batthyány Gyula gróf Harlequin-jelmezben – a frenetikus kreációt minden bizonnyal az Orosz balett Karnevál című előadása, s benne Nizsinszkij Harlequinje ihlette (Janka műterem felvétele)

A Társaság című hetilap beszámolója szerint a változatos jelmezekben érkező vendégek sárga frakkos, fekete nadrágos és fehér parókás inasok sorfala között jutottak be a fényűzően berendezett villa első termébe, ahol rokokó hordszékben ülve a háziasszony fogadta őket férjével. Batthyány Gyula döbbenetes öltözéke még hetekig beszédtéma volt a budapesti elit tagjai körében: „ezért az egyetlen jelmezért érdemes volt megrendezni a bált” – írta A Társaság riportere az esemény után közel egy hónappal. A villa egyik szobájában a lap alkalmi fotóműtermet rendezett be, így nem csupán a házigazda szenzációs Harlequin-jelmezéről alkothatunk képet, hanem egy sereg tekintélyes arisztokrata és komoly államférfi maskarába bújt alakja is megörökítésre került.

Gróf Batthyány Gyuláné, Károlyi Zsuzsanna jelmezben (Janka műterem felvétele)

A vendégek szórakoztatására Batthyány Gyula meghívta a korszak legendás mulattatóját, Hirsch Zoltánt, alias Zoli bohócot. A szegény családból származó, törpe termetű, a húszas és harmicas években világhírűvé váló bohóc 1942-ben Kis ember nagy élete címmel adta ki visszaemlékezéseit. E kötetben az emlékezetes jelmezbál is megelevenedik:

„Egy alkalommal Batthyány Gyula gróf Délibáb utcai palotájában szerepeltem jelmez-estélyen. Elképzelhető, milyen sikerem volt, amikor török basának öltözve jelentem meg a fényes vendégsereg között.

Felejthetetlen számomra ennek az estének az emléke. A gróf és a grófné rokokó öltözetet viselt, a palota bejáratánál pedig tizenkét fehérparókás lakáj állt sorfalat, és várta az előkelő vendégeket. Magától értetődik, hogy az utca tele volt kíváncsi bámészkodókkal, akik szintén a felvonuló előkelőségekben gyönyörködtek.

Arra is emlékszem, hogy Apponyi Albert gróf és Andrássy Gyula gróf magyar ruhában érkezett.

Éjféltájban megéheztem, és ott keringtem a hideg buffet körül. A házigazda, aki észrevette, hogy miben sántikálok, kedvesen biztatott:

– Csak fogyasszon valamit, kedves Zoli!

Kétségtelen, hogy jó szándékkel mondta, de arra persze nem gondolhatott, hogy én sajnos nem érem fel a mindenféle jókkal megrakott buffetasztalt, és bizony továbbra is éhesen maradtam.

Végül is az egyik inas, aki ezüst tálcán pezsgőt hordott körül a vendégeknek, azt a jó tanácsot adta, hogy menjek le a szuterénbe, a konyhába, és ott kérjek valami ennivalót.

Ezen az úton is hálásan köszönöm neki a jó tanácsot.

A konyhában ugyanis remek vacsorát kaptam: bécsi szeletet, franciasalátát, no meg persze pezsgőt is, és nagy lendülettel láttam neki.

Vacsora közben zaj szűrődött át hozzám a szomszéd szobából, és amikor benéztem, nagy örömmel láttam, hogy régi ismerősöm: Magyari Imre és cigányzenekara vacsorázott odabent. No persze, mindjárt össze is ültünk, és olyan jól éreztem magamat, hogy vissza se mentem a bálterembe. Levetettem a török basa jelmezét, és civilben mentem haza.

Másnap a gróftól borítékot kaptam, amelyben kétezer korona volt.”

A felső sorban balról jobbra: báró Apor István, Piret de Bihain báróné, Hadik grófné, Forgách grófné, Jekelfalussy Mariette, gróf Ambrózy Lajosné, Sembeck grófné, Liechtenstein hercegné, a középen gróf Andrássy Gyuláné; az alsó sorban: Bukovinszky Péter, gróf Széchenyi Emil, gróf Károlyi István (Janka műterem felvétele)

Báró Piret de Bihain Gyula, Ángyán Béláné, gróf Teleki Géza (Janka műterem felvétele)

Gróf Teleki Pál (Janka műterem felvétele)

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Értesüljön elsőként aukcióinkról, kiállításainkról és aktuális ajánlatainkról