Kérjük válasszon!

 

Festmények

 

Fotográfia

Gróf Batthyány Gyula esete az igényes megrend

Molnos Péter, 2011-12-09

Mint Horthy, szobám falán: Gróf Batthyány Gyula esete az igényes megrendelővel

Kurrens téma manapság a politika és a művészet kapcsolata, melyben a legnépszerűbb topicok sora a politikusokat megörökítő képektől az állami megrendelésre készülő, történelem-magyarázó, ideológia-közvetítő “remekművekig” terjed. Talán ez a kétes aktualizálás vezette a kezemet, mikor  előhúztam az alább bemutatott, egyszerre mókás és felettébb tanulságos levelet. E svejki hangulatot árasztó, recepciótörténeti ritkaságra gróf Batthyány Gyulával kapcsolatos kutatásaim során bukkantam, mikor magát az apropót, az ominózus művet még nem is ismertem. A festő műtermét is magában foglaló Hunyadi utcai ház mindenesének leszármazottja őrizte meg – biztos vagyok benne, hogy Batthyány jókat mulatott rajta.

Dr. Ötvös Dániel vegyészmérnök, jogász, későbbi múzeumigazgató levele gróf Batthyány Gyulának, 1940. február 7.

A kormányzói párról készített, színesen litografált portrék döntő többségét az 1945 utáni évtizedekben, érthető okokból megsemmisítették, így – fájdalom – csak egyiküket, magát Horthy Miklóst tudom most prezentálni. Az Ecseri piac forgatagában néhány héttel ezelőtt a “Főméltóságú Asszonyt” is módom volt megpillantani, fotót azonban nem tudtam készíteni róla. Ezennel kérem, aki birtokában van egy példánynak, küldje el a képét nekem, hadd számolhassuk meg közösen az ujjait.

Jobbra Batthyány Gyula 1939-es Horthy-arcképe, balra a feltehetően mintaként használt fénykép

Batthyány Gyula a rajzokat – a Pesti Hírlap 1939. január 3-i tudósítása szerint – abból a célból készítette, hogy a sokszorosított példányok eladásából befolyt összeggel Horthy Miklósné karitatív,  nyomorenyhítő mozgalmát támogassa. Ráadásként mutatok még az életműből két olyan művet, melyek szintén a Horthy családhoz kötődnek: az egyiken a kompozíció centrumába állított magyar korona körül történelmünk nagyjai sorakoznak, Mátyástól a fehér lovon egykedvűen feszítő kormányzóig, a másikon Horthy tragikus sorsú fia, István főhadnagy tűnik fel.

A politikai megrendelésre készült vagy politikusokat ábrázoló alkotásokból, valamint magyar művészek politikai tárgyú megnyilatkozásaiból ezennel sorozatot indítok. Bárki renelkezik e tárgyból izgalmas dokumentummal, megoszthaja ezen a fórumon.