Kérjük válasszon!

 

Festmények

 

Fotográfia

Berekméri Zoltán Kecskemét, 1923. Július 11. - 1988. Május 21., Pomáz

Tizennégy évesen kapott egy boxgépet, majd öccse (Steve Berekméri néven később Ausztráliában fotós) Rolleicordjával fényképezett.  Kereskedelmi érettségije évében (1942) nyerte el a Magyarország Diákfényképező Bajnoka címet. Ennek ellenére 1942–1958 között postatisztviselőként él Békéscsabán, és csak kedvtelésből fotografált. Kálmán Kata és néhány munkatársa az, aki felismerte a benne rejlő tehetséget, és Budapestre hívta. 1958–1978 között a Petőfi Irodalmi Múzeum műtárgy-fényképészeként reprodukciók, műtárgyfotók, enteriőrök tízezreit kellett fotóznia. Fotós pályafutása 1939-1985 között zajlott, legjobb korszaka az ötvenes évek második felére esett. Az 1958 utáni időszakra esik fotóművészként alkotói pályájának csúcsa. Kevés nálánál egységesebb és magasabb színvonalú művészi életművet tudhat magáénak a huszadik századi magyar fotográfia. Csendes, szemlélődő, érzelmekben gazdag képei elszakadtak az őt meg nem értő kor aktualitásától, s egy időtlen, teretlen világ lenyomatait őrzik. Fő műfajai a lírai tájkép, csendélet, a zsáner. Képeiből a riportos, dokumentarista, szociografikus jelleg szinte teljesen hiányzik. Legfőbb sajátossága a zárt, kiegyensúlyozott kompozíció, a fényekkel, árnyékokkal való mesteri bánásmód. Nagy mesterségbeli tudás és gondos kidolgozás jellemezte. Életét a pomázi munkaterápiás intézetben fejezte be.
A Magyar Fotóművészek Szövetsége alapító tagja (1956), A következő évtől a Művészeti Alap (MAOE) tagja lett. 1958-tól a FIAP (Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség) vette fel tagjai sorába.

Kiállításai: 1985-ben rendezték első gyűjteményes kiállítását az Ernst Múzeumban. 1986: Pomázi Művelődési Ház és Könyvtár; 1992: Berekméri Zoltán emlékkiállításaMunkácsy Mihály Múzeum Békéscsaba; 1995: Art Expo Budapest, a Magyar Fotográfiai Múzeum kiállítása. Berekméri Zoltán és Steve Berekméri közös kiállítása. Munkácsy Mihály Múzeum, Békéscsaba 1998. Berekméri Zoltánfotói. Mai Manó Ház, Budapest 2003.

Könyvei: a kortárs magyar fotográfusokat bemutató Fényképtár könyvsorozat vele kezdődött Berekméri Zoltán. Budapest, Intera kiadó, 1995.

Díjai, kitüntetései: 1942: Magyarország Diákfényképező Bajnoka; 1958: AFIAP, 1986: Szocialista Kultúráért.
Munkái közgyűjteményekben: Magyar Fotográfiai Múzeum, Petőfi Irodalmi Múzeum

Önnek is van Berekméri Zoltán képe?

Kérjen ingyenes értékbecslést, akár teljes hagyatékra is! Hasonló alkotását megvásároljuk készpénzért, átvesszük aukcióra vagy online értékesítjük.

Készpénzes, azonnali megvételre keressük a felsorolt művészek kvalitásos alkotásait

Részletek

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön elsőként aukcióinkról, kiállításainkról és aktuális ajánlatainkról! Válassza ki az Önt érdeklő művészeket, stílusokat, témákat és kérje hírlevelünket, amelynek segítségével azonnal értesülhet a frissen beérkező művekről.

Lépésről-lépésre

Világhírűvé tesszük a magyar festészetet!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Értesüljön elsőként aukcióinkról, kiállításainkról és aktuális ajánlatainkról