Kérjük válasszon!

 

Festmények

 

Fotográfia

BASS Tibor Budapest, 1909.11.08. - 1973.12.16., Budapest

 BASS Tibor

Négy polgári iskolai év után 15 évesen optikus-műszerésztanuló lett. Baloldali szervezetekhez kapcsolódott, 18 évesen belépett a Munkás Testedző Egyletbe; 1933 k.: a Montázs-csoport tagja, mely Révai Dezső, Sugár Andor vezetésével, mint a Szocialista Képzőművészek Csoportjának része működött. Először újságokból kivágott képeket ragasztottak, majd felhasználtak sokszorosított, rajzos montázsokat is. Ezeket lereprózták és kisméretű nagyításokat készítettek belőlük, ezeket terjesztették illegálisan. (Le a Bedóval!...) 1934-ben letartóztatták Bass Tibort, majd Révait is. Kassák Lajos Munka-köréhez tartozik. Munkásfotói a baloldali sajtóban és külföldön jelennek meg. A II. világháború idején internálótáborba kerül. A garanyi tábor életét fotósorozatokban örökítette meg. Megjárta Auschwitz-ot. 1945-ben a MAFIRT riportere, 1947-ben a Kép és Sajtóosztály: Adorján, Bartos, Bass, Bauer, Kovács, Rév, Széchényi, Vécsei, Világ. A MAFIRT a kommunista párt képosztálya volt. Aztán ő lett a fotórovat vezetője, 1949-től a Magyar Nap, 1950-től a Szabad Nép fotósa. 1954-től a Szabad Föld fotóriportere. Ő volt Rákosi Mátyás protokoll-fényképésze. 1953-ban nyolc hónapra bebörtönözték. Megalakulásától halálig a Munkásőrség tagja, a testület életének krónikása. . Alapító tagja a Magyar Fotóművészek Szövetségének. 1957-1959 között a Fotó c. lap szerkesztője, 1972-es nyugdíjazásáig a Kultúra Külkereskedelmi Vállalat Könyv- és Hírlapfőosztályának propaganda főosztályvezetője. 1968-1972 között a prágai Magyar Kulturális Intézet igazgatója, ekkor nyugdíjazták. Autóbalesetben halt meg, alig egy évvel a nyugdíjazása után.

Kiállításai:Kovács Szalon, Budapest (Bass, Haár Ferenc és Lengyel Lajos) 1931, A mi életünk (Szolnok, Pozsony) 1932. A Magyar Fotóművészet 125 éve Budapest, 1966,

Könyvei: A mi életünkből. A Munka első fotókönyve. Szerkesztette és tipografizálta Kassák Lajos. Budapest, 1932. Kor-képek 1948-1955. Magyar Távirati Iroda, Budapest, 2007.

Önnek is van BASS Tibor képe?

Kérjen ingyenes értékbecslést, akár teljes hagyatékra is! Hasonló alkotását megvásároljuk készpénzért, átvesszük aukcióra vagy online értékesítjük.

Készpénzes, azonnali megvételre keressük a felsorolt művészek kvalitásos alkotásait

Részletek

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön elsőként aukcióinkról, kiállításainkról és aktuális ajánlatainkról! Válassza ki az Önt érdeklő művészeket, stílusokat, témákat és kérje hírlevelünket, amelynek segítségével azonnal értesülhet a frissen beérkező művekről.

Lépésről-lépésre

Világhírűvé tesszük a magyar festészetet!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Értesüljön elsőként aukcióinkról, kiállításainkról és aktuális ajánlatainkról