Kérjük válasszon!

 

Festmények

 

Fotográfia

Bánkuti András Budapest, 1958.05.17.

BÁNKUTI ANDRÁS(Budapest, 1958. május 17.) fotóriporter
A fényképezéssel a Kölcsey Gimnázium fotó fakultásán ismerkedett meg. 1978-ban szerzett fényképész szakmunkás-bizonyítványt a Práter utcában, majd elvégezte a MUOSZ Bálint György Újságíró Iskola fotóriporteri szakát. Az Új Tükörgyakornoka lett, majd a Magyar Szemle, és a Magyar Hírlap fotóriportere. 1992–1993 között a Köztársaság, 1994–1995: a Reform, 1995-től pedig a HVGfotóriportere, majd a fotórovat vezetője 2011-ig, ahol jelentős fotográfusi műhelyt hozott létre. Később a Figyelő munkatársa lett. A Fiatal Fotóművészek Stúdiójának tagja (1986), a Magyar Fotóművészek Szövetségének tagja 1992-től napjainkig, a MUOSZ Fotóriporter Szakosztály tagja, egy időben titkára; a Magyar Fotóriporterek Társasága vezetőségi tagja, 1994-98 között pedig a Nemzeti Kulturális Alap Fotóművészeti Szakkuratóriuma tagja.

Megörökített szinte mindent, a színházi és táncfotótól a moszkvai puccsig, a bőrfejűektől a Mátyás téri prostituáltakig. Képei számtalan újságban, könyvben jelentek meg, a New York Times-ban, a Guardian-ban, dolgozott az amerikai Balck Star fotóügynökségnek az 1990-es évek elején. A fél világot beutazó sajtófotósként a mindennapok eseményeit, figuráit, vagy éppen a jelentős személyiségeit örökíti meg. Édesanyja orosz származású, ezért Bánkuti beszéli a nyelvet, gyakran utazott a Szovjetunióba, illetve az utódállamokba. Kiváló hely- és emberismerete segíti abban, hogy rendkívüli felvételeket, fotóesszéket készítsen. Orosz emberek2006 címmel adta közre szovjet-oroszországi tudósításait. Számos politikai riportot készített itthon is: a Kádár-korszak végnapjairól, a hagyományos ipar és bányászat megszűnéséről, a 68-as prágai tavasz emlékére rendezett tüntetésről, a rendszerváltás több fontos eseményéről. Egyik emblematikus fotója a Naplementecímű, mely Moszkvában, a KGB székházán a földre ereszkedő óriási Lenin fejet ábrázolja. A Győri Balett társulatáról két évtizeden át készített felvételeiből könyvet jelentetett meg Aktív szerepet játszik a fotográfiai közéletben. Számtalan tisztségben dolgozik a fotográfiáért: a Mai Manó Ház egyik alapítója Kolta Magdolnával és Kincses Károllyal, a ház rekonstrukciójának egyik szervezője, többször megbízott igazgatója, a sajtófotó-kiállítások, évkönyvek egyik szerkesztője, kuratóriumok, fotósszervezetek vezetőségének tagja. Szerkesztésében jelennek meg a Fotóriporter című periodika és a magyar Sajtófotó kiállításokat kísérő Az Év Fotóikatalógusok. Jelenleg a Digitális Fotó Magazinfőszerkesztője.1999-ben elnyerte az André Kertész- ösztöndíjat, ennek segítségével készítette el a Párizsi éjszakákcímű kiállításának anyagát.

Díjai, kitüntetései: 1983-ban a Nemzetközi Újságíró Szövetség a Sajtófotó Nemzetközi Mestere címmel tüntette ki. 1991-ben az Interpress Foto pályázatán nagydíjat nyert. 1993-ban Balogh Rudolf-díjat, Pulitzer-emlékdíjat kapott. Táncsics Mihály díjas. A Magyar Sajtópáholy tagja 1995-től.

Kiállításai:Puccskísérlet Moszkvában[T. Balogh Lászlóval és Cseke Csillával]. 1991. Bánkuti András gyűjteményes kiállítása Demeter Galéria (internetes galéria) 2002. Párizs fényei Mai Manó Ház Budapest, 2002. A 30 éves Győri Balett Bethlen Galéria, Budapest, 2010., Bánkuti András fotókiállítása Ungvár. 2016. A tárlat hetven képen mutatja az ukrán hétköznapok egy-egy pillanatát. Bánkuti András kiállítása Párizs, Magyar Intézet 2018.

Könyvei:Szélső értékekInterArt Kiadó Budapest, 2003. Győri Balett/The Győr Ballet. Győri Balett kiadása, Győr 1999. Emberek a szovjet világban és az orosz világban/ People in the soviet world and in the russian world. Magyar Újságírók Országos Szövetsége, Budapest, 2007.

Önnek is van Bánkuti András képe?

Kérjen ingyenes értékbecslést, akár teljes hagyatékra is! Hasonló alkotását megvásároljuk készpénzért, átvesszük aukcióra vagy online értékesítjük.

Készpénzes, azonnali megvételre keressük a felsorolt művészek kvalitásos alkotásait

Részletek

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön elsőként aukcióinkról, kiállításainkról és aktuális ajánlatainkról! Válassza ki az Önt érdeklő művészeket, stílusokat, témákat és kérje hírlevelünket, amelynek segítségével azonnal értesülhet a frissen beérkező művekről.

Lépésről-lépésre

Világhírűvé tesszük a magyar festészetet!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Értesüljön elsőként aukcióinkról, kiállításainkról és aktuális ajánlatainkról