Kérjük válasszon!

 

Festmények

 

Fotográfia

Almásy Pál Budapest, 1906 - 2003, Thoiry

ALMÁSY PÁL / Paul Almásy (Budapest, 1906. május 29 – Thoiry,/Franciaország, 2003. szeptember) fotóriporter. A Berzsenyi Gimnáziumban tett érettségit, majd politikai tudományokat tanult Budapesten, Bécsben, Heidelbergben. 1928-ban végzett.  Újságíró lett, az első fotóriporterként szelte át a Szaharát. riportjait fotókkal illusztrálta, amelyek a Berliner Illustrirte Zeitungban jelennek meg. 1937-től Párizsban él. 1938-tól a francia kormány külföldi tudósítójaként fényképezett a francia gyarmatokon. 1940–tól három éven keresztül a svájci kormány hivatalos tudósítójaként fotografált Európában. Ezt követően a II. világháború végéig az amerikai hadsereg vezérkara mellett hivatalos tudósító. 1945–1949 között Európa háborús pusztításának nyomait fotózza. 1950–1951 között a Szövetséges Haderők Főparancsnoksága (SHAPE) hivatalos tudósítójaként az indokínai háborút, Ausztráliát, Óceániát fényképezi. 1952-től a WHO, UNESCO, ILO, FAO hivatalos tudósítója.  1961-ben létrehozta Togo fotóarchívumát, és  a WHO részére elkészíti Az eszkimók életec. fotódokumentációját. Bejárta az egész világot és fényképeket csinált, a világ szinte valamennyi országában megfordult. Képein a borzalom, a pusztulás, az elképzelhetetlen szegénység sohasem önmagáért való, szenzációhajhász elem. Paul Almásy elsősorban humanista volt, az is maradt… Képírás, sajtófotó. Bp., 1979. és a többi könyvéből, előadásaiból fotóriporterek ezrei tanultak. Archívumában több százezer képét őrzik. 1970-ben kinevezték a Francia Nemzeti Fotómúzeum ügyvezetőjének. 1972-től a Francia Újságíró Továbbképzési Központ tanára. 1972–től tizenkét éven át Az Europhot fotóriporter csoport elnöke. 1975-ben lett a Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) tagja. 1978-ban Franciaországban kiállítást szervez A magyar fényképezés (1850–1980)címmel. Az 1980-as évektől itthon is tanít, a Bálint György Újságíró Iskola és a Nemzetközi Újságíró Iskola tanára. 1984-től a World Press Photo zsűritagja. 1987-ben kitüntették a Magyar Népköztársaság Csillagrendjével.

1991-ben lett az MFSZ tiszteletbeli tagja.

Önnek is van Almásy Pál képe?

Kérjen ingyenes értékbecslést, akár teljes hagyatékra is! Hasonló alkotását megvásároljuk készpénzért, átvesszük aukcióra vagy online értékesítjük.

Készpénzes, azonnali megvételre keressük a felsorolt művészek kvalitásos alkotásait

Részletek

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön elsőként aukcióinkról, kiállításainkról és aktuális ajánlatainkról! Válassza ki az Önt érdeklő művészeket, stílusokat, témákat és kérje hírlevelünket, amelynek segítségével azonnal értesülhet a frissen beérkező művekről.

Lépésről-lépésre

Világhírűvé tesszük a magyar festészetet!